Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.06.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Nikolić zatočenik Tadićevih grešaka

Međunarodna upravljačka grupa koju čine predstavnici država koje su priznale kosovsku državnost, mogla bi da donese odluku o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova, što podrazumeva zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, ocenjuje u razgovoru za "Vesti" analitičar Dušan Janjić.

Za Srbiju će to značajno promeniti stvari jer bi mogla biti prinuđena da o nekim temama direktno razgovara sa Prištinom koja će, po zatvaranju kancelarije, krenuti u proces evrointegracija, što opet otvara mogućnost i da stopira Srbiju na putu ka EU.

Dušan Janjić, politički analitičar
 



Hašim Tači najavljuje da će odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti biti donesena 2. jula.
- Ne verujem da će se to tada dogoditi, ali će Međunarodna civilna kancelarija (ICO) biti zatvorena do kraja godine. To ne znači da će otići i druge međunarodne misije - ostaće Euleks, Unmik, Kfor.. Evropska unija želi da pojednostavi stvari i zalaže se za skoro okončanje nadgledane nezavisnosti, dok SAD i Velika Britanije pritiskaju Prištinu da implementira u potpunosti Ahtisarijev plan, i prilagode svoja zakonska rešenja i time ukine potrebu za ICO. Naravno, zavisi i od odnosa u međunarodnoj zajednici, kao i od ponašanja Srbije oko severa i pitanja energetike.
 

Borko se sakriva ispod stola

Sporazumi iz Brisela su napravili velike probleme.
- Borko Stefanović se ponaša ko malo dete kada zgreši, pa se sakrije ispod stola. Tačno je da na početku nije dogovoreno kako će se pregovori završiti - velikim sporazumom ili preko pojedinačnih sporazuma, ali svaki sastanak je praćan nekom vrstom zapisnika, kojih ima blizu 30 i tamo ne piše šta je ko rekao, već šta je dogovoreno. A, mi smo za sada imali prilike da vidimo samo jedan, mada je u poslednje vreme 5, 6 okačeno na sajt vlade Srbije. Videćemo kada ih Evropska komisija preda Tomislavu Nikoliću.

Koliko će ukidanje uticati na Beograd?
- U ogromnoj meri. Za mnoga pitanja i položaja Srba i srpskih institucija na severu, Beograd će biti upućen na direktne pregovore sa kosovskim vlastima. I zbog toga je Nikolić u pravu kada je najavio mogućnost političkih razgovora.

Ali, Srbija ne priznaje ni Ahtisarijev plan, ni ICO. Možda vlast odluči da zbog toga ingnoriše i promene na terenu?
- Pravili su velike greške oko Kosmeta, i to sada isplivava. Oni nisu imali nikakve, ni neformalne kontakte sa ICO. Trebalo je da prihvate neka rešenja iz Ahtisarijevog plana, po kome su nastale i srpske opštine i da imaju kontakte sa Srbima u kosovskim institucijama. Za ispravljanje tih grešaka je sada prilično kasno. A ICO i njihovi predlozi su bili bolji od Beograda, koji nije nudio ništa konkretno. Srbima je obećavao da će zaštiti njihov poseban status, a onda ih na pojedinim tačkama i prodavao.

Šta će ukidanje ICO značiti za Prištinu?
- Nakon toga dobiće upitnik za EU, i tada će de fakto postati zemlja u procesu za pridruživanje, sa istom procedurom za dobijanje statusa kandidata kao i Srbija. A, kada uđe u proceduru i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Srbiji lako može da se ispostavi uslov da ne može dalje da napreduje dok ne prizna Kosovo, ili ako Kosovo ospori Srbiju. Oni će ući u taj proces, jer većina država EU prihvata nezavisnost Kosova, i to će kvalitativno menjati poziciju Srbije koja će izgubiti prednost koju sada ima.
 

Skandalozni potez

Kakav to utisak odaje?
- Ljudi ne mogu da veruju da nije izvršena primopredaja dokumenata. To je ogromna šteta za ugled države - da Nikolić ide u Brisel po dokumenta koja mu nije dao njegov prethodnik. Skandal! Tu su laži ili sa jedne i sa druge strane, i ako je tako onda postoje osnovi za krivično gonjenje. I kakav utisak ostavlja da se međusobno tuže Tadić i Nikolić. A, Priština koristi ovu situaciju da izvrši pritisak.

POVEZANE VESTI

Petak 15.06.2012. 13:12
Ne mogu da vjerujem.Ispada da u DS-u su svi nepismeni krelci,kad su dozvolili da ih pleme "žedne prevede preko vode".Sa neprijateljima treba oprezno,koristiti i advokatske kuće,i domaće i strane(američke i židovske),plaćati lobiste.Ne mogu da vjerujem da lekcija iz 90-tih nije bila dovoljna.Nju je shvatio samo Dodik. Biće prije da je neko dobio pare od šiptarskog narko kartela
Petak 15.06.2012. 20:44
E O TOME SE RADI, DA JE SRBIJA ITI MALO OZBILJNA DRZAVA, POZVALA BI TADICA NA ODGOVORNOST, A NEBI MU NUDILA DA FORMIRA VLADU ! MAZOHIZAM !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online