Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.06.2012.
08:44
D. Đorđević - Vesti A

Kako preživeti krizu (4): Razgovor dukatima

Ni Stari Mitke ne bi mogao da ožali svoj karasevdsah da nije bilo kese sa dukatima da podeli sviračima. U tursko vreme čorbadžije, kako su se nazivali vranjski bogataši, dobro su znali su snagu i moć dukata.

Familija Srbinci
 

- Posedovanje zlata određivalo je ekonomsku moć svakog pojedinca. To se videlo u prvim većim naseljavanjima bogatih pojedinaca hrišćana, Srba i Cincara sa Kosmeta, Zapadne Makedonije i severne Crne Gore. Uglavnom se bežalo zbog krvne osvete od Turaka ili Arbanasa, ali to mesne Turke, paše i age u Vranju nije zanimalo. Njih se jedino ticalo da li su doseljenici bogati i koliko će oni imati ćara. Najpoznatije vranjske stare porodice poput Cupara, Pogačarevića, Srbinaca, Vlajinaca, Goločevaca, Marganaca, Kalimanca, prvo su svoje pozicije kupovali zlatnim medžedijama (stari turski novac), pa potom austrijskim dukatima, kod mesnih paša. 

Devojka s dublom oko vrata

Da bi se kupio plac u varoši, gradila kuća, kupio ili gradio dućan moralo se otići kod paše i obaviti razgovor u četiri oka. Potom su uvećavali imanja: njive, voćnjake, vinograde, vodenice i broj čivčija (kmetova u vlasništvu) i tako sticali status i ekonomsku moć, koja je čak i u Stambolu izazivala divljenje i poštovanje - priča Milorad.


Ratovi nisu nikad mimoilazili Srbiju. Oni koji su imali ćup sa zlatom skrivenim u nekom zidu ili dubokom podrumu imali su velike šanse da dočekaju slobodu.


- Za vreme rata za oslobođenje Vranja od Turaka, 1878. godine, viđeni Vranjanaci su se sklanjali iz varoši na svoja imanja. Sa sobom su odnosili samo sanduke i ćupove sa dukatima. Ostalo je bilo prepušteno pljačkanju Arnautima koji su bili na strani Turaka. Nakon oslobođenja kupovala su se imanja i kuće od Turaka koji su napustili varoš. Isplata je bila u zlatu, a cenu je određivao pobednik. Za malo dukata dolazilo se do pravog bogatstva. Tada su se preko noći obogaćivale sitnotrgovačke i zanatlijske, ali zlatom osigurane familije - navodi Milorad.

Devojački miraz

Miroslava - Mira Đorđević, sestra Miloradova, pamti duble koje su devojke dobijale prilikom udaje:
- Duble su vrste dukata, mnogo veće i samim tim mnogo vrednije, koje je otac poklanjao ćerki. Duble su bile nanizane na zlatnom koncu, a nosile su se oko vrata, prilikom udaje, kad bi nevestu najmlađi brat izvodio iz kuće. Jedna dubla vredela je koliko i tri dukata. One su predstavljale ekonomsku moć porodice iz koje odlazi. Taj običaj se i danas zadržao u Vranju, samo što više nema niski sa dublama, već otac ćerki daruje dukat - kaže Miroslava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online