Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.10.2013.
10:45
dw.de A

SAD: Dolar je naš, a problem vaš

SAD su u poslednji čas uspele da izbegnu fiskalnu krizu. Ali postignuti dogovor je samo privremeno rešenje. Naime, kako piše Dojče vele, rizik od političkih sukoba i dalje postoji, a na kocki je uloga američke valute na svetskom tržištu.

Da li će dolar da bude kolateralna šteta sukoba republikanaca i demokrata?
 

Demokrate i republikanci su uspeli da postignu dogovor, ali tek u poslednjem trenutku. Kratkoročno podizanje granice zaduživanja koje će važiti do februara, ne znači i prestanak opasnosti. I sama opasnost od bankrota Sjedinjenih Država u leto 2011. bila je dovoljna da agencije za rejting smanje ocenu te zemlje.

"Niko ne zna gde to može da se završi“, kaže Aksel Merk, predsednik firme "Merk investicije“ za Dojče vele. "Rizikovali smo sa Lemanom i to je prošlo prilično loše, ali mislim da to nije bilo ništa u poređenju sa onim što bi moglo da se dogodi ako Amerika zaista odluči da ne plati na vreme.“

Države smanjuju zavisnost od dolara

Države pokušavaju da smanje svoju zavisnost od dolara. Po podacima Međunarodnog monetarnog fonda 72 odsto svetskih deviznih rezervi bile su u američkim dolarima 2001. godine. Danas, to je oko 62 odsto. Pojedine zemlje se okreću evru, kanadskom ili australijskom dolaru, a Američka centralna banka kupuje američke obveznice, tempom 85 milijardi mesečno da bi zatvorila tu rupu.

Na vrhuncu svoje moći, neposredno nakon Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države stvorile su novi finansijski poredak na osnovu liberalnih institucija kao što je Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Valuta tog sistema je bila dolar, čija vrednost je vezana za zlato. Vrednosti svih drugih valuta zatim su bile povezane sa dolarom, što je američki novac učinilo rezervnom valutom celog sveta.

"Amerika može da pozajmi novac po povoljnijim uslovima, jer dolar je svetska valuta“, kaže Bari Ajhengrin, autor knjige "Izvanredna privilegija: Uspon i pad dolara i budućnost međunarodnog monetarnog sistema“ za Dojče vele.

Prema njegovim rečima, Amerika tako ima i osiguranje. Kad god nešto krene po zlu - i u Americi i van nje, i kada prihodi počnu da opadaju, vrednost dolara raste. Sjedinjene Države su tako izolovane od najgorih efekata.

Od kako je završen Drugi svetski rat, američki dolar je uživao ugled pouzdane valute iza koja stoji moćna američka ekonomija. Međunarodni investitori su u teškim vremenima tražili sigurnost dolara. Ali Vašington danas više ne deluje tako pouzdano.

Ajhengrin smatra da dolar ima tri jedinstvena atributa koja nema ni jedna druga valuta: Veličinu, stabilnost, i likvidnost. Investitori su smatrali da iza dolara stoji američka vlada koja plaća svoje račune.

Amerikanci se više ne fokusiraju na kvalitet svoje valute. U prošlosti, Vašington je promovisao snažan dolar uz pomoć zdrave poreske politike. Danas, političari samo štampaju pare. Merk smatra da je Amerika time zapravo rekla drugim nacijama da je "dolar naš, a problem vaš“.

POVEZANE VESTI

Subota 19.10.2013. 12:54
He,he... Prodavci magle... Slabo nesto ide prodaja u zadnje vreme... He,he...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online