Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.06.2012.
08:48
D. Đorđević - Vesti A

Kako preživeti krizu (3): Njivu niko neće

Kupovina zlata i čuvanje na sigurnom značilo je u svesti naroda ostavljanje belih para za crne dane.

Stan, džip i masoni: Milorad Đorđević

Svaka generacija Vranjanaca je osetila ekonomsku krizu ili "pusto nemanje", kako će vam ovde reći. Kad u Vranju kažu: "Došlo je vreme da nula nulu buta (gura)", to znači da je nastupila sveopšta kriza. Naravno, prvo se misli na ekonomsku jer ona je izvor zla, koje je personifikovano u izreci: Dođe vreme, brat brata očima da ne vidi.


- Teška, krizna vremena donosila su, s jedne strane, veliko osiromašenje stanovništva u Vranju, a s druge, naglo bogaćenje pojedinaca. Narod je znao da samo zlato u krizi ima vrednost, a ko ga je imao, taj ga je uvećavao jer cena je padala svemu, naročito zemlji i nekretninama. Tako je bilo u poslednja dva veka - počinje priču o ekonomskim krizama i njenim posledicama u Vranju Milorad Đorđević, inženjer šumarstva u penziji, pripadnik jedne od najstarijih vranjskih familija Kalaščiki.


Nekada se u krizna vremena kupovala zemlja, vinogradi, posebno njive pored Morave. Danas, kada zemlja ima najnižu cenu niko je ne kupuje jer nema ko da je obrađuje, a nema ni državne strategije o poljoprivredi koja bi privukla ljude da ulažu u nju i tu vide svoju budućnost.

Od deviza do lokala


- Naši bogataši su uglavnom proizašli iz sprege politike i kriminalne ekonomije. Kesa zlata je danas metafora za evre, dolare, franke, poklone u skupocenim automobilima, stanovima, lokalima - ističe Milorad.

- Njive pored Morave koje se nazivaju "moravke", na kojima sve što baciš nikne i rodi, nude se po bagatelnoj ceni, od dva do tri evra po metru kvadratnom. Ako se krene od Morave prema pitomim brdima može se kupiti i po 10 hektara zemlje sa šumom za dve-tri hiljada evra. Kupaca nema, ako se zna da u okolnim selima možete kupiti staru kuću sa hektar zemlje kvadratnih za 2.000 evra. Nova jednospratna kuća košta 5.000, a trospratna 10.000 do 15.000 evra, plus plac, voćnjak i pomoćne zgrade. Kupaca nema, sirotinja gleda, ali para nema. Oni koji imaju, u ovim kriznim vremenima kupuju zlatne poluge, šipke, i šta već ne - priča Milorad.


Danas cela Srbija kupuje stanove u Beogradu, koji donose mesečnu rentu. Ko se domogne većih para, on bi odmah mesečnu apanažu. Vlasnici više nekretnina uglavnom se hvale da su masoni, rotarijanci, iako većina i ne zna šta to znači.

Obično prosečni Srbin koji se obogatio kupi svakom detetu po stan i kola, a sebi džip. Ima i zgodnu naviku da svakom članu porodice kupi jedna kola za vožnju po gradu, a druga za pokazivanje. Ona se voze do Beograda i u inostranstvo.
Danas u najvećoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila ceo svet Srbi zlato kupuju ilegalno, od Albanaca, Turaka i Makedonaca. A čuva se na najskrivenijim mestima za "ne daj bože" u životu.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.06.2012. 14:10
Не знам шта хоће овај чича, па његов син Ђорђе је један од уваженијих чланова "Ротари" клуба у Врању! А та прича како ми не знамо праву сврху масона и ротаријанаца не пије воду...масони су тајно друштво чији чланови се налазе на високим позицијама у друштву и владају светом на лихварски начин преко својих банака А "ротари" клубови служе за оне који имају неко материјално богатство и који се удружују да би га увећавали између себе Такође "ротари" клубови су одлична база где се бирају они који би да и "духовно" напредују постајући масони. Масони се моле Лучоноши, односно палом анђелу или ти сатани! Приче о бољем животу широких народних маса су само једна фина маска за њихово богаћење!
Sreda 13.06.2012. 04:08
Od 1918-e godine pa sve do 1990-e god drzava Slovenija i "drzava" Srbija imale su neke dodirne tacke ziveci u dve Jugoslavije.OVO navodim iz prostog razloga da ne poredim Srbiju sa modernom Holandijom, Danskom ili Australiom. Slovenija je drzava u kojoj nije moguce kupiti metar zemlje, nudili VI zlato dolare ili lipe.Slovenac po zavrsetku fakulteta i dalje cuva, obradjuje i usavrsava svoja imanja.ZAMISLITE USAVRSAVA. Znaci ne prodaje. U Sloveniji se ni u filmovima godisnje ne gasi dvesta sela kao u Srbiji.U Sloveniji ne postoji ni humor ili cirkus kao sto ga ima Srbija.Slovenci nemaju autosovinizam kao sto ga upraznjavaju Srbi. Srbin mrzi Srbina i tako smo rekorderi sa izdajicama i NESRBIMA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online