Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2012.
07:46
A

Praznici koje smo zaboravili (2): Ulubljeni dar za druga Tita

Iako je Titova štafeta poslednji put nošena 1988. godine, nositi saveznu, pa i opštinsku štafetu bila je velika čast, koju su zasluživali smo odabrani - najbolju učenici, mladi radnici, sportisti ili oni koji su stigli do republičkog takmičenja "Tito, revolucija, mir".

Milan Mijušković iz Jagodine, generalni sekretar Fudbalskog saveza, nosio ju je čak pet puta. U organe omladinske organizacije uključio se s nepunih 17 godina, a nakon odsluženja vojnog roka postao je potpredsednik Predsedništva opštinske omladinske organizacije.

Ubrzo je postavljen za sekretara opštinske omladinske organizacije i u njoj je profesionalno radio dve decenije, sve do gašenja 1989. godine.


- Dok smo nosili štafetu, osećali smo se važnim, znali smo da je to nešto značajno u našim životima jer nisu svi imali tu čast. Niko nije mogao da se samokandiduje, ni da bude na nekoj funkciji ako iza sebe nije imao rad. Morao je da bude radan, vredan, pošten i iskren. Nije moglo da se dogodi da se tu nađe neko ko iza sebe ima bilo kakve repove - priseća se Milan za "Vesti".


- Trenutak koji je svima ostao u sećanju je kada se jedna omladinka, koja je pobedila na republičkom takmičenju "Tito, revolucija, mir", saplela i pala. Tako ulubljena štafeta predata je Titu. Bojali smo se kako ćemo biti kažnjeni, ali niko nam nije zamerio.
U Titovoj Jugoslaviji najbolji učenik ili najbolji mladi radnik imali su određene privilegije koje nisu bile velike, ali su mnogo značile. Nošenje štafete bila je nagrada za uspeh.


- Kad je štafeta dolazila u naš grad, imali smo pune ruke posla. Tada nismo imali velike štamparije, već smo svako slovo na transparentima sami crtali i posebno bojili. Opštinska štafeta putovala je tri dana po selima, a savezna je bila kod nas 10 minuta. Pošto je sve trebalo uklopiti u sekund, pripreme bi trajale po dva meseca - priča Milan.


Dobrica Milanović, predsednik Fudbalskog saveza i direktor zadruge Svetozarevo, omladinski aktivista u Šuljkovcu kod Jagodine postao je sa 16 godina. Bio je član Predsedništva omladine, a sa 25 godina postao predsednik opštinske omladinske organizacije.
- Štafeta je bila umetničko delo, jer su je uvek radili poznati umetnici. Svake godine bila je različita. U sećanju mi je najviše ostala slika dece celog Strižila koja su trčala za štafetom do susednog sela jer je svako želeo da je nosi - kaže Dobrica.
Trojanka Lazarević iz Rakitova nadomak Jagodine i dan-danas s ponosom seća kada je 1977. godine kao najbolji učenik srednje škole u Gnjilanu nosila saveznu štafetu, a 1984. godine opštinsku štafetu u Jagodini kao najbolji mladi radnik firme Budućnost.


- To je poseban osećaj. Srce hoće da vam iskoči iz grudi. I ogromna odgovornost, jer se tačno znalo ko i kada treba da je preuzme i preda. Bilo je to vreme poštovanja pravih vrednosti - kaže Trojanka.
Zlatomir Lazić, izdavač iz Jagodine, 1986. postao je predsednik opštinske konferencije omladine. Ponosan je zbog toga što je omladinska organizacija u Jagodini bila inovator u mnogo čemu.

Bila je jedina van Beograda koja je imala trafiku na kojoj se prodavala "Mladina" i omladinska štampa. Njihova bina za proslavu Dana mladosti nije bila uobičajena ogromna skalamerije od pet-šest kubika dasaka, već su program izvodili na podijumu pozajmljenom iz hale sportova.


Danas, kažu Titovi omladinci, nema omladinskih organizacija, nema ni stožera okupljanja mladih. Danas su popularne stranke, radionice i kursevi koje forsira Evropa. Mladi, razočarani situacijom u zemlji, odlaze u inostranstvo.

Portret za fabriku


Milan Mijušković se seća kada je štafeta 1980. godine prenoćila u Fabrici kablova i 1984. godine u OŠ "Goran Ostojić".


- Program je trajao čitavu noć. Mladi su spontano dolazili, a ne kao danas, kad ih partije dovoze autobusom. Iako niko od nas nije bio umetnik, Titovu sliku emitovali smo preko projektora i nacrtali sliku 12 puta osam metara, koja je visila od vrha fabričke hale do zemlje. Crtali smo je 20 dana. Bila je veoma upečatljiva - sa žarom u očima priča Milan.


Doktor i akcijaška uniforma


Jedne godine brigada fabrike "Moša Pijade" oborila je normu za 700 odsto. Autoput od Ljubljane do Đevđelije akcijaši su lopatama i kolicima napravili za dve godine, a danas ne mogu ni uz pomoć silne mehanizacije.


- Mladi su išli na radne akcije, nisu znali za drogu i ostale poroke. Kad se moja supruga porodila, pitao sam lekara šta da mu poklonim. Zatražio mi je akcijašku uniformu - kaže Milan, koji je bio na šest akcija, a na izgradnji pruge Beograd-Bar proglašen za najboljeg akcijaša. Sa jednom devojkom dobio je nagradno letovanje u ferijalnom odmaralištu u Budvi. 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online