Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

"Životarenje" bivših državnika (1): Najskuplji govornici na svetu

Budući da nisu carevi i kraljevi ne mogu na vlasti ostati doživotno, ali bivši predsednici i premijeri gotovo po pravilu ostaju u sferi politike kao savetnici, predavači, lobisti. Neki se posvećuju humanitarnom radu, neki biznisu, a svaki od njih izda najmanje jednu knjigu memoara. Najpoznatiji predsednici država često su to bili do smrti, a većina do kraja života uživa u plodovima nekadašnje vlasti jer imaju zakonom propisane beneficije koje im daruje država, u znak zahvalnosti što su je nekad predvodili.


Nikola Sarkozi je najsvežiji primer koji odlazi u političku penziju. On je u januaru rekao da će se, ako izgubi na izborima, potpuno povući iz politike. Pretpostavlja se da će nastaviti advokatsku praksu u Parizu. Toni Bler, bivši britanski premijer, koji je napustio kabinet 2007, sada želi da se vrati u politiku.

U međuvremenu nije sedeo skrštenih ruku, bio je međunarodni izaslanik za mir na Bliskom istoku, puno je zaradio držeći govore po svetu, a tarifa mu je bila 250.000 dolara za govor od 90 minuta. Bil Klinton, bivši američki predsednik, nalazi se na vrhu liste najplaćenijih govornika s honorarom između 150.000 i 450.000 dolara po predavanju.

Da li zaslužuje tolike pare teško je procenjivati, ali je svakako pokazao veliko geografsko neznanje. Naime, kao govornik na konferenciji o Balkanskoj inicijativi za jačanje društva jugoistočne Evrope, koja je lane održana u Crnoj Gori povodom petogodišnjice njene nezavisnosti. Klinton je pohvalio crnogorske slavljenike: "Makedonija je zemlja koja je toliko lepa da oduzima dah."

Bušizmi

Džordž Buš Mlađi, 43. predsednik SAD, ostaće upamćen po mnogobrojnim gafovima koji su do suza zasmejali svetski auditorijum. Čuvena je Bušova rečenica "Ja sam graciozan mom bratu Džefu što se brine za hemisferu", koju je izgovorio na Floridi u junu 2001. želeći da izrazi zahvalnost. Držeći govor na Ekonomskom forumu u Teksasu 2002. sa govornice je poručio:
- Obećavam vam da ću obratiti posebnu pažnju na sve što je ovde rečeno, iako nisam bio prisutan!

Zanimljivo je da je bivša britanska premijerka baronica Margaret Tačer otkrila da ne bi ulazila u politiku kada bi mogla da krene ispočetka u životu, zbog onoga što je to donelo njenoj porodici. Sin Čelične Lejdi Mark zaradio je reputaciju plejboja, a vrhunac je bio njegov nestanak na šest dana, tokom trke Pariz-Dakar. Njegova sestra bliznakinja Kerol je novinarka, koja se 2005. pojavila u rijaliti šou "Ja sam slavna ličnost, izbavite me odavde". Retko posećuju svoju majku, a unuci bivše premijerke žive u Teksasu sa svojom majkom Dajen, bivšom Markovom ženom.


Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, ostao je angažovan u političkom životu, više iz senke. Snimio je reklamu za Pica hat, a honorar za tih 60 sekundi uložio je u neprofitnu Fondacuju "Gorbačov". Poznat je i kao lice na reklamama luksuznog prtljaga Luj Viton.

Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, radi kao savetnik ruskog Gasproma. Njegova četvrta supruga Doris Šreder ulazi sada na političku scenu kao zastupnik socijaldemokrata u parlamentu Hanovera. Nemački političar Joška Fišer koji je "zelene" prvi put uveo u nemačku vladu, nakon izbornog poraza prihvatio se profesorske karijere u Americi. Ali nekad veliki protivnik svetskih korporacija u jednom trenutku je pokleknuo. Naime, Jošku je kao savetnika angažovao bavarski industrijski div BMW. Plata je poslovna tajna, a jasno je da je reč o desetinama hiljada evra.

Džimi Karter, negdašnji američki predsednik, u rodnoj Džordžiji uzgaja kikiriki. I njegov kolega Džordž Buš Mlađi iz Bele kuće se vratio u rodni Teksas. Piše memoare, učlanio se u biciklistički klub, ali drži i predavanja o "osam značajnih godina u Beloj kući" za lepe pare. Buš je pre dve godine u šali izjavio lokalnim medijima da traži nov posao, a samo dva dana kasnije dobio je "primamljivu" ponudu. Jedna trgovina mu je javno ponudila posao da samo pozdravlja mušterije, uz plato, mesto za parkiranje i popust pri kupovini.

U Srbiji zakon se pobrinuo da zaštiti bivše predsednike od životnih nedaća. Bivši predsednici Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Zoran Lilić i Milan Milutinović iskoristili su beneficije koje im pruža Zakon o predsedniku - pravo na mesečnu novčanu naknadu, kancelariju i službeni automobil. Oni imaju pravo na posebno mesečno primanje koje iznosi 80 odsto vrednosti plate aktuelnog predsednika. Ukoliko im je penzija ili plata manja, razliku dotira država. Na dan državnih praznika imaju pravo na službeni auto i vozača. Bivši premijer Srbije Zoran Živković je nakon bavljenja politikom rešio da pređe na lepše i veselije poslove. Zakupio je 47 hektara zemlje u Krčedinu i zasadio vinograd, čak 165.105 sadnica. Tako je nastala Kuća vina Živković.

- Našao sam posao za ceo život - zadovoljno i sa širokim osmehom tvrdi bivši političar. - Sve najveće probleme u životu stvorio sam pre podne, a do podne nikada ništa ne pijem, tako da vino nije bilo uzrok nijednoj svađi.

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da političari teško preživljavaju odlazak sa funkcije jer ih opija moć.

- Teško je sići sa Olimpa, teško se privići obitavati u podnožju Olimpa. Političari ne mogu da pristanu da budu osrednji i stoga pišu memoare, razne vrste knjiga samo da bi se osetili važnim - kaže Božović. - Padanje sa konja na magarca je veoma teško, pa po svaku cenu žele da ostanu u žiži javnosti.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin kaže da dovođenje i plaćanje bivših američkih predsednika da govore za velike pare ima zapravo u pozadini želju domaćina da se dodvore sadašnjem američkom predsedniku.


- Kad dovedete Klintona da govori na nekom skupu i za to ga debelo platite, time šaljete poruku sadašnjem prvom čoveku najmoćnije zemlje sveta da zapravo poštujete tu zemlju. Ujedno sadašnji predsednik je svestan i nezanemarljive činjenice da ćete biti spremni i njemu platiti basnoslovno da isto tako drži govore - kaže dr Cvjetićanin.

Sutra - "Životarenje" bivših državnika (2): Glumac sa lošom frizurom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online