Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.05.2012.
06:13
Z. Gligorijević - Vesti A

Zašto je rasejanje ljuto na državu (6): Ne pomažu ni čuvari, ni kamere

Razdvojenost porodice i tuga za zavičajem više nisu jedini problemi naših ljudi koji rade u inostranstvu. Oni sve više brinu za imovinu stečenu danonoćnim radom koja je sve češće na meti lopova koji kradu sve što stignu. Iznose čak i šporete. Više nisu sigurne ni kuće u centru sela, a huligani upadaju u njih čak i preko dana. Zbog toga sve veći broj zemljaka plaća ljude da im čuvaju kuće, ugrađuju rešetke na vratima i prozorima, postavljaju alarme i kamere povezane sa telefonima bliskih rođaka.

Tanja Ćosić

U svilajnačkom selu Troponje od 1.112 stanovnika trećina je u inostranstvu. Pedesetak njih unajmljuju ljude da im čuvaju kuće i sređuju dvorište, a ima i onih koji plaćaju od 250 do 300 evra mesečno da bi zemljaci brinuli o njihovim starim roditeljima.


Tridesetak kuća u selu sređeno je od poda do krova, ali u njima niko ne živi.


- Krađe su učestale pre tri godine. Opljačkano je nekoliko domaćinstava u istom rejonu. Lopovi su odneli novac, zlato i slične vrednosti koje mogu da se stave u džep. Policija je uhapsila nekoliko madića koji nigde nisu radili, a svake večeri su pili viski u kafani i pušili marlboro. Od tada se kuće manje obijaju - navodi za "Vesti" Goran Ćosić, predsednik mesne zajednice Troponje.


Prema njegovim rečima, sada su na meti vikendice na periferiji sela, koje su sređene kao kuće. Ranije su obijane po dve vikendice mesečno, a u poslednjih dvadesetak dana obijeno ih je tridesetak. Najveću štetu pretrpeo je Saša Milošević, čiji je otac Radosav radio u Švajcarskoj. Pošto je lovac, u vikendici je čuvao snajpere i skupe dvoglede. Još nisu otkriveni kradljivci.

Brine o tri kuće: Dragan Stanojević
 


- Mislim da će uskoro doći vreme kada ćemo vratiti kolenike na prozorima. Tako su se nekada gradile kuće. Kada se prave prozori, stavi se jedno staklo, između se ugrade rešetke, pa opet staklo - kaže Goran Ćosić.


On i njegova supruga Tanja već dve godine brinu o kući Živote Antića, čija porodica radi u Francuskoj. Pre toga su čuvali roditelje izvesnih gastarbajtera, ali su posustali jer su bili slabo plaćeni.

Skidaju i oluke

Vojin Adamović iz Isakova kod Ćuprije, koji je penziju stekao u Nemačkoj, ali se nije vratio u zavičaj, kaže da je i u njegovom selu dosta kuća obijeno, a sa mnogih su skinuti bakarni oluci.
- Pre sedam godina i moja kuća je obijena. Lopovi su uzeli pištolj, 450 evra iz ženine tašne, a srećom, 2.800 evra, koji su bili u koverti sa računima, nisu pronašli. Cela kuća je bila potpuno ispreturana. Nekoliko puta sam bio u MUP-u, ali lopovi nikada nisu uhvaćeni. Zbog toga sam uzeo bračni par iz Rumunije koji brine o kući dok sam ja u Nemačkoj - kaže Vojin.

- Zbog ovakve situacije nismo hteli da uzmemo ključ od kuće. Brinemo samo o dvorištu. Sadimo cveće i kosimo travu. Kuću neprestano obilazimo, a preko leta smo u dvorištu svake večeri - kaže Tanja.


Despotovačko selo Jasenovo čini 340 domaćinstava, odnosno oko 1.000 punoletnih građana. Više od 800 ih je u inostranstvu. Polovina njih plaća ljude da im čuvaju kuće.


Do masovnog obijanja kuća zemljaka na privremenom radu u inostranstvu došlo je pre pet-šest godina. Lopovi uzimaju sve što stignu - od automobila do mašina za veš, televizora. U poslednje vreme počeli su da kradu poljoprivrednu mehanizaciju po šupama.


U selu smo saznali da su pre nekoliko dana obili jednu kuću i odneli sve što može da se proda. Meštani kažu da lopovi uzimaju i tranzistor jer će od njegove prodaje imati novac za taj dan. Jednu kuću, čiji vlasnici rade u Švajcarskoj, obijali su čak 25 puta, a iz garaže su ukrali i auto. Policija je uhapsila samo jednog lopova iz Bogave, koji je kasnije prebegao u inostranstvo.

 


- Pretpostavljam da ću za pet godina potpuno bataliti poljoprivredu. Kupiću dva konja i sa još jednim prijateljem čuvaću kuće po selu. Mislim da će biti mnogo posla - kaže Dragan Stanojević.


On čuva tri kuće porodica koje su na radu u Francuskoj. Održava dvorište, hrani pse i kokoš, zaliva cveće, orezuje voćke, preko zime loži vatru da se ne zaledi voda u cevima. Njegova supruga Suzana čisti kuće. Srećom, do sada ih niko nije obio.


- Pošto su vlasnici starije osobe, prilično su zahtevni. Dešava se da se dogovorimo jedno, a oni kasnije povećavaju obim posla. Nekada mi zameraju što sam ovo ostavio onde, a ono tamo. Nekad oni prećute, nekad ja. Drugačije ne bi moglo da se reši - iskren je Dragan.
 

Sude opljačkanom vlasniku

Meštani ovog sela još prepričavaju kako su razbojnici jedne noći oko 22 sata upali u kuću Kristine i Ilije Nikolić, čiji sin Božidar, snaha Slavica i deca Ivan i Jasna rade u Vinterturu u Švajcarskoj. Kako ih je najverovatnije nešto uplašilo, pobegli su. Supružnici su se vratili u obijenu kuću, a Ilija je stavio pušku na sto. Razbojnici su ponovo došli oko jedan sat iza ponoći. Naredili su ukućanima da se ne pomeraju. Pronašli su 50 evra u Kristininom novčaniku i 600 evra ispod tepiha. Pri polasku su videli su pušku i uzeli i nju. Ilija je još na sudu zbog toga što pušku nije držao zaključanu.

 

Spas u osiguranju

Katica i Vojislav Nikolić iz Crkvenca nadomak Svilajnca, koji su od 1973. godine u Kelnu, rešili su problem na svoj način.
- Kada smo videli da lopovi obijaju kuće usred dana, osigurali smo svu imovinu. Već tri godine plaćamo po 400 evra godišnje, ali nam je osigurana sva pokretna i nepokretna imovina. I baš me briga i da mi polupaju sve po kući, jer će osiguranje nadoknaditi - kaže Katica.
Iz ovakvih priča ili na osnovu ličnog iskustva naši zemljaci su naučili da novac čuvaju u bankama ili kod pouzdanih rođaka. Državi zameraju što ne postoji pravo privatnosti, pa lopovu ne smeju ništa čak ni kada bi ga uhvatili u vlastitoj kući.

 

Pokajao se što je ostao

Stanojević se pokajao što je ostao u Jasenovu, jer je njegova supruga Duzana imala "b" vizu, pa je sa njom mogao da ode u Vintertur u Švajcarskoj, gde su njegovi tast Milan i tašta Milostiva.
- Sada moram da obrađujem 30 hektara i otkupljujem mleko za Mlekaru Šabac. To ti je robijaški posao. Svojim vozilom sakupljam po 1.500 litara mleka dnevno po Jasenovu, Beljajki, Subotici, a ranije sam i po Dublju i Crkvencu. Za 1.000 litara dobijem 25 evra i to dva meseca kasnije. A gorivo neprestano poskupljuje, da ne računamo amortizaciju - kaže Stanojević.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
Petak 11.05.2012. 07:25
Наше размажено расејање превише кука и нема увек ваљаног разлога за то . Цео радни век проведу у ринтању по којекаквим вуко6ебинама и сав новац сљујају у којекакве виле на 3 спрата али хеј , мора се пред комшијама показати како су они конобари , вратари , разносачи пица УСПЕЛИ у животу . Те кућерине са све самим мермером изнутра и стилизованим намештајем зврје празне и нормално да су мамац за лопове а шта друго очекивати . Пред краја живота се онако јадни , стари и истрошени врате у родно место и живе у подруму те исте куће а њихови синови и унуци понове њихов животни циклус и тако јово наново . Што би рекли Македонци за крај ове хронике о расејању " тугата је наша преголемата "
Petak 11.05.2012. 12:52
Nekima je draze da citaju o nasim uspjesnim kriminalcima i lopovima na zapadu,oni samo prljaju obraz postenih i vrijednih gastarbajtera,bolje imati prljave ruke i cist obraz,Srbija nije iskoristila potencijal dijaspore,to joj ispada kao redovan devizni priliv ili obaveza da se salje novac u Srbiju,na to mogu racunati jos kratko vreme,mlade generacije kao i rodjeni u inozemstvu gube osjecaj vezivanja za zemlju porijekla roditelja kao i patriotizam,nove generacije ce se prilagoditi u svojoj novoj sredini i tamo trositi zaradjeno,kupovati nekretnine i stvarati egzistenciju za svoje potomke.Svako sa svojom zaradom i ustedjevinom ima pravo da cini sta mu je volja,to i zakon nesprecava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online