Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
20:10
Ž. Marković - Vesti A

Titula ide u Zavičaj

U subotu je u Dietikonu održana 21. Dečja smotra srpskog folklora, a pokrovitelj je bio Savez Srpskog folklora u Švajcarskoj. Na Smotri je nastupalo 11 udruženja u takmičarskom delu, a između dva bloka u revijalnom delu nastupao je Dečji ansambl ANI "Abrašević" iz Vetingena. Pred oko 2.000 posetilaca i uvaženim gostima mladi folkloraši su pokazali svu lepotu naše tradicije i običaja uokvirene u brojne koreografije, a prvo mesto osvojili su folkloraši KUD-a Zavičaj iz Vintertura 98,5 poena.

Ž. Marković
Veselje pobednika: Članovi Zavičaja sa prelaznim peharom

Pre početka nadigravanja mališana Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj, je kratko pozdravio publiku i učesnike i pozvao na binu sveštenika Branimira Petkovića iz Ciriha, ambasadorku Snežanu Janković, Nikolu Selakovića, generalnog sekretara predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sveštenik Petković je pozdravio skup i uz blagoslov vladike Andreja je blagoslovio Smotru. Ambasadorka Janković je pohvalila Savez srpskog folklora u Švajcarskoj na čelu sa predsednikom Milenkovićem koji teži ka jačanju srpske zajednice u Švajcarskoj i negovanju nacionalnog identiteta i svima je zaželela prijatno veče a mladim takmičarima mnogo uspeha i sreće na večerašnjoj smotri.

Gospodin Nikola Selaković je rekao da su draga deca i dragi folkloraši povod i razlog i glavni uzrok večerašnjeg okupljanja ovde u Dietikonu u ovakvom velikom broju:

- Dragi prijatelji, dragi zemljaci i dragi sunarodnici za mene nije samo čast i zadovoljstvo što sam večeras ovde sa vama i bez obzira na funkciju na kojoj se trenutno nalazim, da sam znao za ovu Smotru i kao običan čovek, Srbin, voleo bih da dođem jer sam nekada do pre 20 godina i sam bio jedan od vas i igrao u kulturno-umetničkom društvu. Tako da se moja osećanja večeras sa vama i te kako mešaju. Vi čuvate naš lepi srpski jezik, našu svetu pravoslavnu veru i čuvate naše lepe srpske običaje i tradiciju. Vi ste ovde večeras zato što znate ko ste, zato što se vašim poreklom ponosite i zato što slavite našu tradiciju i naše srpsko ime. Ja želim da vas sve zajedno od srca pozdravim u ime našeg predsednika Aleksandra Vučića i želim da vam kažem da ćemo kao Srbija učiniti sve što je u našoj moći, mnogo više nego do sada, da pomognemo očuvanje našeg srpskog identiteta kod naših ljudi u rasejanju - istakao je Selaković.

Selaković je zahvalio svima u hali na časti i prilici, da bude prisutan na ovoj folklorijadi. Nagrađen je velikim aplauzom, a potom su usledili nastupi mladih folkloraša u takmičarskom i revijalnom delu, koji su završeni oko 22 sata. Tada je počelo zajedničko veselje koje je trajalo do ponoći dok je žiri ocenjivao nastupe. U ponoć su saopšteni rezultati o najboljim ansamblima i pojedincima i ko su dobitnici specijalnih nagrada. Ubrzo potom Smotra je i završena bez i najmanjeg incidenta.

Žiri

U žiriju koji je ocenjivao nastupe mladih folkloraša bili su etnomuzikolozi i koreografi Mirjana Zakić, Marko Ivanović i Ivan Terzić.

Orden za Savez

Nikola Selaković je naveo da će 22. smotra dečjeg folklora u Švajcarskoj i Evropska smotra u Beogradu biće održane pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića. Kao generalni sekretar predložiće predsedniku da Savez srpskog folklora Švajcarske odlikuje Sretenjskim ordenom, kao znak priznanja za tradiciju dugu već više od dve decenije u kojoj je istrajao.

Pobednici idu na Zlatibor

Nikola Selaković je najavio da će pobednici Smotre sedam dana biti gosti u hotelu Studentskog centra na planini Zlatibor u Srbiji tokom jula sledeće godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online