Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.05.2012.
05:56 >> 14:37h
rts rs A

Dan pobede nad fašizmom

Srbija obeležava 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Državni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, biće obeležen brojnim manifestacijama u Beogradu i Srbiji. Položeni venci na spomenik Neznanom junaku na Avali i na Groblju oslobodiocima Beograda.

Državni funkcioneri, diplomatske i vojne delegacije i brojna udruženja i građani danas su polaganjem venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda, Spomenika sovjetskom vojniku i Neznanom junaku na Avali obeležili 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.


Predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Đukić Dejanović položila je venac na grob Neznanog junaka na Avali.

"Srbija pamti svoje junake znane i neznane, koji su utkali svoje živote u pobedu nad fašizmom", upisala je Slavica Đukić Dejanović u Spomen-knjigu.

Na spomenik Neznanom junaku, venac je položio i ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića.

Uz vojne i državne počasti, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali položila je i delegacija Vojske Srbije.

Na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine i Spomenik sovjetskom vojniku venac je položio predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić. On je rekao da je Dan pobede praznik slobode i da Srbija treba da bude ponosna na veličinu žrtve koju je podnela u borbi protiv fašizma.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Subnora, ambasadori Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana. U obeležavanju Dana pobede učestvovao je i veliki broj građana i udruženja.

Povodom Dana pobede, venci su položeni na Spomenik sovjetskom vojniku.

Dan pobede slavi se 9. maja, na dan kada je pre 66 godina završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Konuzin : U borbi protiv fašizma bili smo zajedno

Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, pošto je u žestokim borbama sovjetske Crvene armije za skoro svaku zgradu u tom gradu, 2. maja, skršen i poslednji otpor nacista.

Ceremonijom potpisivanja, koju je organizovao predsednik SSSR-a Josif Visarjonovič Staljin, koji je i diktirao uslove kapitilacije, okončan je rat započet 1. septembra 1939. napadom Nemačke na Poljsku.

Tačni podaci o žrtvama na području bivše Jugoslavije, kao ni ukupnim žrtvama Drugog svetskog rata nikada nisu utvrđeni.

Prema izveštaju državne komisije SFRJ, poginulo je i pobijeno 1,7 miliona ljudi, među kojima 304.948 boraca. U novije vreme, pojedini istraživači ukazuju da su u taj broj uračunati i demografski gubici.

U Srbiji se obeležava i Dan Evrope, 9. maj, u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana

uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika - preteča moderne Evropske unije. U preiodu do 20. maja, biće održano više manifestacija. Pod nazivom "Evropa otvoreno", biće priređeno više od 25 kulturnih i sportskih događaja u pet gradova Srbije - Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Loznici i Novom Sadu.

Dan pobede na Brdu mira

 

Za istoriju čovečanstva 9. maj je najznačajniji datum jer je tada izvojevana pobeda protiv fašizma i nemačkih okupatora, žašta su pali milioni žrtava, izjavio je danas prvi sekretar Ruske ambasade Roman Rikunov. On je na Brdu mira kod Gornjeg Milanovca položio venac na spomen-grobnicu gde je sahranjeno 408 boraca Crvene armije koji su izginuli u Drugom svetskom ratu u ovom delu Šumadije.

 

Na spomenik partizanskim borcima izginulim u rudničko-trakovskom kraju, koji se nalazi pored spomenika Crvenoarmejcima, vence su položili pripadnici Vojske Srbije, boračkih organizacija i opštine Gornji Milanovac.

 

 Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić položio je danas venac na Spomen obeležje poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Pavličić je tom prilikom rekao da nikada ne smemo da zaboravimo strahote rata, kao ni one koji su dali svoj život za slobodu u Drugom svetskom ratu.

"Na svima nama je da negujemo najbolje ljudske vrednosti i doprinosimo stvaranju pravednijeg društva", rekao je on.

Vence su položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, na spomeniku Novosadskog partizanskog odreda na Čeneju, vence je položio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Goran Bolić.

Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Jagodini

Prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Gusev rekao je danas da Srbija ne zaboravlja svoje heroje i herojsku prošlost bez obzira na dramatične događaje u poslednjem periodu istorije zemlje.

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, predstavnici Skupštine grada Jagodine, ruske ambasade i SUBNOR-a položili su vence na spomen obeležja palih boraca u Jagodini.

Gusev je naveo da je put do pobede nad fašizmom bio težak jer je nekadašnja Jugoslavija u ratu izgubila oko dva miliona ljudi što je deset odsto stanovništva, a Rusija 26 miliona ljudi.

Ruski diplomata je zahvalio veteranima i građanima Jagodine što čuvaju sećanje na sovjetske oslobodioce i što poštuju grobnice svoje braće po oružju.

Venci su položeni na spomenik palim borcima Narodno oslobodilačkog rata, na Spomen kosturnicu na Ruskom groblju gde je sahranjeno 1.170 boraca Crvene armije i na spomenik palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru grada.

U Drugom svetskom ratu u Jagodini je poginulo oko hiljadu ljudi, dok je na teritoriji Pomoravlja poginulo oko 2.700 boraca.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 08:40
kakva ironija.... Srbija, kao jedan od najvećih stradalnika, OSTADE jedina, sa ovih prostora, na istoj strani na kojoj je i bila u II sv. ratu... - PROTIV FAŠIZMA.... eUropa se "ujedinila" pod švapskom palicom? a razlika u odnosu na 3. rajh je??
Sreda 09.05.2012. 10:28
Fašizam nije pobeđen..KAKO NAZVATI NEGO FAŠISTIMA ONE ZEMLJE EU koje nam prete i ucenjuju Srbiju..otimaju nam srce iz grudi...
Sreda 09.05.2012. 11:01
Drugi deo Kada se zna da danas dobrim delom sveta hara i vlada što direktno što indirektno preko svojih filijala, volstritska mafija, odnosno mafijaško-fašistička oligarhija u kojoj su predstavnici najvećih američkih i zapadnih korporacija i bankarskih institucija čovek ne sme da spava već se na svaki način treba suprostaviti opakoj zveri. Brojni su zapadni nezavisni intelektualci koji u svojim tekstovima i drugim aktivnostima svet stalno upozoravaju da se u SAD ustoličuje najcrnji vid fašizma! Smrt fašizmu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online