Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.04.2012.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Radne akcije, više od uspomena (1): Bosonoga mladost izgradila državu

Obnova u ratu porušene Jugoslavije počela je 1946, sve je krenulo izgradnjom pruge Brčko-Banovići gde je radilo više od 62.000 omladinaca, koji su probili čak tri tunela, a ostaće zapamćeno da su za samo šest godina akcijaši uspeli da autoputem povežu Ljubljanu s Đevđelijom.

 

Nema nijednog učesnika nekadašnjih dobrovoljnih radnih akcija koji sa pažnjom i poštovanjem ne čuva uspomene na obnovu posleratne Jugoslavije, na dane i mesece ispunjene pesmom i znojem. Istoriju otadžbine oni su ispisali motikama, krampovima i lopatama, kopajući i prevozeći kubike zemlje, šuta i kamena. Svoju bosonogu mladost i ruke na kojima se još uvek naziru tragovi žuljeva ne bi menjali ni za kakvu drugu. Jer su izgrađivali i zemlju i sebe, dobrovoljno i bez ikakve naknade.

Danas, nekoliko decenija kasnije, besplatan rad u vreme godišnjeg odmora ili umesto njega, gotovo je nezamisliv. Nema te sile koja bi mogla da natera nekog savremenog mladića ili devojku da se preko leta prihvati motike.

- To je bilo jedno drugačije vreme, drugi osećaj. Uvek smo znali da će sutra biti bolje nego danas i zato smo se više trudili - objašnjava Neđo Vuković, bivši akcijaš.

Problem današnje generacije nije samo u tome što ne razume njihov trud, već i što zaboravlja da im kaže hvala za čitavu infrastrukturu bivše Jugoslavije koju su izgradili, a koja se i danas koristi. Radne akcije počele su još tokom rata žetvom ispred neprijateljskih položaja, sečom drva, branjem kukuruza. U prvim posleratnim saveznim omladinskim radnim akcijama građeni su putevi, pruge, fabrike, čak i čitavi gradovi. Najviše saveznih radnih akcija bilo je u periodu od 1946. do 1952. godine, a kao praznik omladinskih radnih akcija (ORA) u SFRJ se obeležavao 1. april, dan kada su 1946. počele pripreme za izgradnju pruge Brčko-Banovići.

U svim krajevima Jugoslavije brigadiri su odradili ukupno 35 miliona radnih dana. Prvu veću organizovanu radnu akciju predstavlja odlazak oko 150 omladinaca iz tek oslobođenog Užica, oktobra 1941. prema Višegradu i Dobrunu na berbu kukuruza. Za najveću radnu akciju tokom NOB-a smatra se Žetva u Saničkoj dolini jula i avgusta 1942, kada je više od 7.000 mladića i devojaka sabralo 270 vagona pšenice, ječma, zobi i kukuruza, pet vagona pasulja, osušilo tri vagona šljiva i jabuka, izvadilo 17 vagona krompira, napravilo četiri vagona pekmeza od šljiva.

U partizanske bolnice dnevno su otpremali po tri tone voća i povrća, podelili su oko 150 vagona i spremili za zalihe 750 vagona razne hrane. Pred oslobođenje, mladi su radili na raščišćavanju i obnovi puteva, pruga i mostova. Po dubokom snegu i jakoj zimi 1945. na Crnom vrhu i Rudniku su pripremali hiljade kubnih metara ogreva za Beograd i bolnice na Sremskom frontu.
 

Posle rata krenula je obnova porušene Jugoslavije. Velike savezne akcije traju sve do 1952. Prvi izazov bila je izgradnja 90 km pruge Brčko-Banovići, od maja do novembra 1946, na kojoj je učestvovalo 62.268 omladinaca. Sa mitinga u Brčkom, graditelji su pisali Titu i obećali da će pruga biti gotova do 29. novembra, a da bi je završili iskopali su 1,3 miliona kubnih metara zemlje i probili tri tunela kroz Majevicu, na Kiseljaku i Orloviku. Prvi voz, koji je krenuo iz Banovića prema Beogradu nosio je poruku: "Mi gradimo prugu - pruga gradi nas".

Drugi veliki poduhvat bilo je premošćavanje 242 kilometra pruge između Sarajeva i Šamca. Tokom 1947. gradilo ju je 217.234 omladinca, istovremeno praveći i 17 mostova i devet tunela. U sve to utrošeno je tri miliona radnih sati. Među poslednjim velikim akcijama bila je izgradnja 90 kilometara duge pruge Doboj - Banjaluka. Prvi voz je ovom prugom prošao 20. decembra 1951.

Od 1953. radilo se na 20.000 lokalnih gradilišta, sve do poziva Josipa Broza da se nastavi izgradnja autoputa Bratstvo-jedinstvo. Za nepunih šest meseci 53.323 brigadira je 1958. izgradilo 80 km autoputa i povezalo Zagreb i Ljubljanu. U proleće 1959. počela je izgradnja deonica Niš-Paraćin i Demir Kapija - Negotin, a 1960. građene su deonice Niš-Grdelica i Udovo-Đevđelija. Poslednja deonica bila je povezivanje Osipaonice i Beograda. Tako je 251.737 brigadira za šest godina povezalo Ljubljanu s Đevđelijom. Na velikom mitingu u Beogradu, autoput je pustio u rad Aleksandar Ranković.

Radne akcije nastavljene su šezdesetih i sedamdesetih. Građeni su nasipi i uređivan Zagreb, obnavljano Skoplje posle zemljotresa i građena Jadranska magistrala. Akcijaši su obnavljali Banjaluku, gradili Novi Beograd i Đerdap, prugu Beograd-Bar... Radne akcije su trajale sve do 1981. Na 36 saveznih omladinskih radnih akcija i 60 republičkih i pokrajinskih učestvovalo je oko 60.000 brigadira.

Nekadašnji omladinci svojoj deci i unucima nisu govorili o ranim ustajanjima, spavanju u barakama i fizičkom rintanju, već su prepričavali druženja oko logorske vatre, sportske igre, pesmu... Na radnim akcijama se nije samo radilo, one su bile i mesto gde su se na raznim kursevima sticala znanja i veštine i za to dobijale diplome koje su, neretko, bile i ulaznice za dobijanje zaposlenja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online