Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 23.04.2012.
06:00 >> 19:42h
Beta A

Obeležen Dan Vojske Srbije u Leskovcu

Vojska Srbije (VS) obeležila je u ponedeljak u Leskovcu svoj dan defileom oko 2.000 pripadnika oružanih snaga i naletom avijacije, u znak sećanja na 23. april 1815. godine kada je u Takovu podignut Drugi srpski ustanak.

Dan Vojske Srbije se od ove godine obeležava 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka
 


Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, svečanosti su prisustvovali vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Defile Bulevarom oslobođenja u Leskovcu

Svečanost je počela artiljerijskom paljbom sa brda Hisar i defileom oficira, podoficira i vojnika glavnom leskovačkom ulicom, odnosno Bulevarom oslobođenja, uz prisustvo više hiljada stanovnika tog grada na jugu Srbije.


Jedna od najstarijih vojnih formacija na našim prostorima - jedinica Garde izvela je egzercir, odnosno veštinu rukovanja oružjem, dok su padobranci 63. padobranskog bataljona izveli skos sa visine od 1.500 metara, noseći zastave Srbije, VS i Specijalne brigade.


Bulevarom oslobođenja prodefilovali su ešaloni pešadije, artiljerije, Specijalne brigade, PVO i drugih jedinica dok su iznad kolone proleteli avioni i helikopteri Vojske Srbije.

Vojni helikopteri na tmurnom nebu nad Leskovcem
 


Za okupljene građane priređen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme VS, a poslužen je i vojnički pasulj.

Vojska Srbije bedem protiv terorizma

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković ocenio je da je vojska ponos Srbije i čvrst bedem protiv terorizma.

 

Ljubiša Diković

"Situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti (prema Kosovu) je stabilna, sa mogućostima usložnjavanja. Naše procene su da može doći do pokušaja prelivanja terorizma, ali imamo snage da to sprečimo", rekao je Diković.

 

On je istakao da Vojska Srbije ima jasnu perspektivu daljeg razvoja i naveo da je pre četiri meseca, kada je stupio na funkciju načelnika Generalštaba, zatekao dobro stanje.

 

"Vojska veoma dobro funkcioniše, ali reforma nije završena. Uslovi se neprekidno menjaju, a vojska mora da se prilagođava i da prati savremene trendove", dodao je šef Generalštaba srpske vojske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.04.2012. 08:56
Дан чега? Које војске? Чије војске? Ово што ми имамо је тадићева приватна НАТО резерва. Јер да имамо војску и официре, они би извршили војни удар и похапсили целокупну власт због велеиздаје.
Ponedeljak 23.04.2012. 10:17
Prava srpska vojska su dobrovoljci....ovo je šminka.
Ponedeljak 23.04.2012. 09:08
Jadna naša vojska, bar su dobili gepardove čizme i to ne svi. A nove digitalne uniforme za koje je Šunatovac 2010. godine rekao da će do kraja 2011 biti opremljena cela vojska ima svaki peti vojnik i koristi je samo za svečane prilike. No i ta uniforma je lošeg kroja i materijala... pere se novac kros zvaki mogući projekat u ovoj državi. A to što se hvale kako je interesovanje za rad u vojsci veliko, to je zato što nema posla. Da ne pričam o tehnici i vozilima starim po 40 godina. Kao i priče koje se pričaju zadnjih 7-8 godina, "Stigle su nam ponude, za par meseci kupujemo nove avione". Tu su još ne rešena stambena pitanja starešina u vojsci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online