Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.02.2012.
06:17
B. Božin - Vesti A

Deca naoružana besom (4): Batine za profesore i sajber teror

U Nemačkoj su statističari izračunali da se svake godine dešava više od 100.000 slučajeva nasilja u školama, pri čemu najviše stradaju đaci, ali među žrtvama ima i profesora.

Devojčica koju su pretukli drugovi
 

Još je u sećanju slučaj koji se dogodio 29. maja 2006. godine u berlinskoj četvrti Krojcberg, kada je jednu nastavnicu surovo isprebijao 12-godišnji učenik, polomivši joj na više mesta kosti na licu. Iste godine jedan 18-godišnjak je u Emsdetenu, u saveznoj pokrajini Severna Rajna - Vestfalija, ranio 37 ljudi i na kraju izvršio samoubistvo.


Teško je zaboraviti slučaj koji se dogodio u Vinendenu, u pokrajini Baden Virtemberg, kada je jedan 17-godišnjak ubio devet učenika i tri profesora, a potom, pri pokušaju bekstva, likvidirao još tri slučajna prolaznika.

Ogovaranje je vid socijalnog nasilja: Valerija Živković

Mnogi ugledni pedagozi, poput Matijasa Koha iz Frajburga, smatraju da je porast nasilja rezultat neoliberalnog ili, kako Nemci kažu, ljudožderskog kapitalizma, društva u kojem roditelji sve više i sve duže rade, a sve manje zarađuju, prepuštajući decu ulici. Sem toga, u ovom evropskom društvu sve više je vidljiv nedostatak moralnih vrednosti.
Sociolog Matijas Koh se pita šta da očekujemo od mladog čoveka kad mu mediji svakoga dana predstavljaju nasilje kao legitiman način rešenja sukoba, kao i neodgovorno i agresivno propagiranje rata protiv drugih država, društvenih grupa ili manjina.


Prema podacima Nacionalne opservatorije za delinkvenciju, nasilje u francuskim školama je za samo sedam godina (1996-2003) poraslo za čak 55 odsto i nije prestalo da raste sve do danas. Česta meta napada su profesori, pa je prošle godine bilo oko 1.800 slučajeva fizičkog nasilja nad profesorima.


U svežem sećanju je slučaj koji se dogodio u Tuluzu, kada je jedan 13-godišnjak kuhinjskim nožem ubo u grudi 32-godišnju nastavnicu. Profesorka je, srećom, uspešno operisana, ali ne pada joj na pamet da više ikada kroči u školu.


U Velikoj Britaniji, u nasilju se najviše ističu - učenice! Prema podacima Ministarstva prosvete, skoro jedna trećina učenica između 11 i 15 godina bar jednom je učestvovala u tuči s drugim devojčicama. Lani je policija morala da interveniše u 8.000 slučajeva nasilja među đacima.

Pljuvanje u užinu
Nemačku, u kojoj živi 170 raznih nacionalnosti, posebno zabrinjava to što su domaći učenici sve češća meta terora svojih vršnjaka iz "auslenderskih" porodica. Ovom temom se pozabavio i dokumentarac "Rat u učionici" državne televizije ARD na temu ekstremnog nasilja u jednoj školi u Esenu. "Nemci su sranje. Sa Nemcima se ne druži. Tako misli većina migranata ovde", citirao je nepisane zakone jedan nastavnik arapskog jezika u pomenutoj školi, u kojoj ima 70 odsto muslimana: Turaka, Libanaca, Kurda. Direktorka Rozvita Čiter je ispričala da najveći problem predstavljaju Libanci. Jedan od malobrojnih preostalih Nemaca u školi, 16-godišnji Sebastijan, ispričao je kako redovno dobija batine u školi, a njegova majka je dodala da su ga tukli i stolicama. Jedna učenica se požalila kako ih zovu "naci", čim neko pokuša da kaže šta misli. Na Ramazan se pljuje nemačkim učenicima u užine, čulo se u ovom filmu.

 


Nasilja nad profesorima, srećom, još nema, što je, možda, posledica urođenog straha mladih Britanaca od nastavnika. Naime, ona je poslednja evropska zemlja koja je ukinula srednjovekovan način vaspitavanja učenika, u kojem važi pravilo da je batina iz raja izašla. Ukinuta je tek 1986. godine.

Deca naoružana besom:

1. Gladijatori u đačkim klupama

2. Biju dok ne otvore lobanju

3. Baba i unuk terorišu prvake

Ponižavajući komentari na Fejsbuku, podsmešljivi video- snimci na Ju tjubu, noćni teror preko mobilnog telefona, objavljivanje fotomontaža, uvrede i lažne tvrdnje u blogovima - nova je vrsta psihološkog terora u doba elektronskih medija. Počinioce je gotovo nemoguće pronaći, a žrtve su uglavnom bespomoćne. Više od 30 odsto mladih u Nemačkoj je već bilo žrtva sajber-nasilja.


U Nemačkoj je izrazito popularan sajt "I ja širim glasine", gde učenici mogu bez ikakvih ograda da pišu svašta o drugima, i vređaju na rasnoj, verskoj i svakoj drugoj osnovi. Prošle godine jedan 17-godišnji mladić iz Berlina pokušao je da ubedi grupu mladih koja je na ovoj internet stranici najgrublje napala njegovu devojku da odustanu od toga. Umesto pomirenja, 20-ak devojaka i mladića odvuklo ga je na napušteni parking i tuklo dok nije izgubio svest. Sa povredama glave prebačen je u bolnicu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 20:36
Дечија права...измишљотина.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online