Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Nedelja 26.02.2012.
12:04
J.L. Petković i D.N. Petrović A

Beograd nas izdao!

Većina Srba na severu Kosmeta smatra da je potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine izdaja srpskog naroda na severu Pokrajine koja će se vrlo brzo manifestovati hapšenjima srpskih lidera i masovnim seobama, mnogi veruju da će sporazum doneti probleme ne samo Srbima na severu i uopšte na Kosovu već i u Srbiji.

- Ovo nije obična izdaja, ovo je veleizdaja, nešto gore od Vuka Brankovića. Imamo pouzdane informacije da je jedan od savetnika predsednika Srbije za bezbednost dogovorio hapšenja policajaca u Gnjilanu, a da će potom uslediti pretresi kuća, šikaniranja i hapšenja i na severu Kosmete i to ne samo srpskih policajaca već i predsednika opština, lidera partija i uglednih Srba koji se ne slažu sa izdajom, koje Priština smatra paralelnim strukturama i koji se protive postavljanjem granice U Jarinju i Brnjaku - kaže Bojan Jakovljević, predsednik Pokrajinskog odbora Srpske napredne stranke i ugledni biznimen iz Leposavića.


 

- Moguće je da odmah neće nasrnuti na sever, jer se boje reakcije naroda, ali vrlo brzo svi mi ćemo biti na udaru Tačijeve policije koja ima  podršku i iz Beograda. Narod je uplašen i zabrinut, većina veruje da je sve definitivno izgubljeno, kad krenu premetačine kuća i hapšenja uglednih Srba, sa ciljem zastrašivanja ostalih, krenuće i masovne seobe - ističe Jakovljević.

Malo je Srba na severu Kosmeta, osim nekih članova DS-a i SPS-a koji smatraju da će sporazum doneti nešto dobro srpskom narodu. Takvi, uglavnom, slepo slede politiku svojih partija i odbijaju da bilo šta komentarišu, jer se boje reakcije svojih komšija i prijatelja koji u većini i koji drugačije misle.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok ocenjuje da je reč o "popuštanju pred ucenama EU".

- Ako je dozvoljeno Kosovu da samostalno nastupa na svim forumima na isti način kao i država Srbija, onda to praktično znači da je Srbija prihvatila da za stolom ima drugu državu bez obzira na fusnotu gde se kaže da taj dogovor neće ni na jedan način prejudicirati status Kosova. Nije bitno šta će pisati, već suština da će se Kosovo predstavljati na međunarodnim forumima, ako ne eskplicitno, onda implicitno priznavanje nezavisnosti Kosova - kaže Ristić.

Euleks na strani Prištine


Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da ne postoji zvaničan dogovor Srba i Euleksa o slobodi kretanja, već samo sporazum sa Kforom da se u njihovim kolonama omogući prolazak vozila Euleksa za smenu svog osoblja na administrativnim prelazima.


- Predstavnici Srba su insistirali na razgovoru sa Euleksom, jer se problem sa tom misijom mora odvojeno gledati od problema sa Kforom.


Prema njegovim rečima najveći problem nastao je zbog jednostranog delovanja Euleksa, jer je stao u stranu Prištine.


Plaše se i srpske policije


Ko nije hteo preko Jarinja, na Kosovo je juče mogao da prođe i alternativnim pravcima iznad punkta ili deonicama Raška - Tresava - Lešak i Novi Pazar - Rogozna - Banjaka. Srbi na severu očekuju da će srpska policija i Žandarmerija vrlo brzo zatvoriti i ove pravce i da će, hteli ne hteli, Srbi sa severa morati na jarinje i Brnjak gde ih, između ostalih, čekaju i Tačijevi policajci i carinari. 


Dodvoravanje Evropi


Zvonko Mihajilović, predsednik srpske opštine Štrpce, ocenjuje da je postignuti sporazum "potez u dodvoravanju međunarodnoj zajednici".


- Svo to dodvoravanje samo ne bi li Srbija dobila kandidaturu za EU. Dodatno nam komplikuju život, ocenjuje Mihajilović ističući da je ipak "najgori sporazum o slobodi kretanja gde svi Srbi moraju da poseduju dokumenta koje izdaje tzv. Republika Kosovo".


Po ko zna koji put on ističe da Srbi na Kosmetu ne žele da žive u državi u kojoj ih ne priznaju.


- Albanci su već na Jarinju i u Brnjaku, već upozoravaju da se mora plaćati carina, malo dalje u međuzoni stoji srpska policije i čuva Jarinje kako Srbi ne bi napravili barikadu, definitivno ovo je državna granica, prodati smo za kandidaturu i ostavljeni na miolost i nemilost Tačiju i njegovoj policiji - kaže Milan Radojević iz Kosovske Mitrovice, koji je juče prošao preko Jarinja da bi video šta ga ubuduće čeka.


I Srbi južno od Ibra misle da sporazum zapravo predstavlja nezavisnost Kosova na mala vrata, a da fusnote ne znače ništa niti da će taj dogovor ikako poboljšati njihov život.

- To je korak po korak prema priznanju nezavisnosti Kosova. U našim životima neće biti nikakvog poboljšanja. Živimo kako živimo. Naš život je jedna ravna linija, samo ako se sve to dogovori biće veći minus nego plus. Ako Priština uđe u te institucije, oni su onda kao posebna država i nema nazad - kaže Miloš Tockić, meštanin Štrpca, dodajući da je njegovoj porodica i prijatelji iako žive u srpskoj enklavi daleko od centralne Srbije ne žele da prihvate "bilo kakav korak ka kosovskoj nezavisnosti".

Slično i lokalni političari negodovali su na "kompromisnu" odluku srpskog pregovaračkog tima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2012. 12:17
Заиста је тешко када их је на такав начин издао званични Београд.Статус Србије у ЕУ је био условљен и признањем КиМ.После овог задњег договора одједном су задовољни и ЕУ и Америка.Њихово задовољство нам све говори без обзира шта кажу ови наши ИЗДАЈНИЦИ!
Nedelja 26.02.2012. 12:24
"....ali vrlo brzo svi mi ćemo biti na udaru Tačijeve policije koja ima podršku i iz Beograda. .." draga gospodo iz DS, samo da vas podsetim, Slobodan milosevic nije pao zbog vas, pao je svlasti zato sto ga je narod kaznio, zbog toga sto je povukao vojsku s kosmeta. Ono sto jeON "ostavio u amanet" rez 1244 sto je amerikancima bio kost u grlu, vi ste otklonili, znajte da pravog srbina ne mozete kupiti sa parama, inace jadna cete vi biti partija za koju ce da glasa sve moguce nacionalne manjine, a najmanje srbi :(
Nedelja 26.02.2012. 12:52
Браћо с Космета, имајте на уму да је ``Београд``(власт) издао Крајишнике, нас из РС, зашто не би и вас, издаће они све само фотељу да сачувају. Организујте се браните се од свих, од Београда очекујте најаче ударе, јаче него шиптарске.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online