Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.02.2012.
12:06
Lj. Ivanović - Vesti A

Svanuće tek 2013.

Kriza u zoni evra se pogoršava i to će svakako uticati na spoljnu tražnju, što za Srbiju znači manje prihode u budžetu i sasvim je sigurno da Srbija ove godine neće imati privredni rast od 1,5 odsto. Razvojni potencijal Srbije i njenog izvoza je veoma dobar, ali valja prebroditi ovu napornu 2012. godinu, kaže za naš list Željko Bogetić, glavni ekonomista Svetske banke zadužen za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Željko Bogetić, predstavnik Svetske banke u Srbiji
 

- Mi ne znamo u ovom trenutku koliki će rast biti, ali to sigurno neće biti onaj od 1,5 odsto. Biće pritisaka na budžet i moraće da se obave korekcije i na prihodnoj i na rashodnoj strani - kaže Bogetić u intervjuu za "Vesti".
 

Šta bi se moglo učiniti u kratkom roku kad je već situacija toliko teška?
- Srbija mora da ima rezervni paket akcija i jedna od mera je povećanje poreza na dodatu vrednost. I sasvim malo povećanje PDV-a će pomoći Vladi da ne pravi rezove na drugom mestu. Da se razumemo, u uslovima manjih prihoda budžeta i tih rezova će morati da bude, ali sa većim PDV-om biće lakše.

Šansa su zemlje u razvoju

Kako da se Srbija okrene izvozu kad su joj glavni partneri u Evropi duboko pogođeni krizom?
- Treba da se okrene zemljama u razvoju. Srpska građevinska preduzeća su bila nekada poznata po velikim poslovima u Rusiji, Africi i Bliskom istoku. Treba povećati konkurentnost, jer ni srpski građevinci nisu ono što su bili pre 30 godina, ali tu ima puno prostora za napredak. Naravno, Srbija će uvek biti vezana za Evropu, ali treba tražiti šansu na drugim mestima u svetu.


Da li je realno da to Vlada učini uoči izbora?
- Ekonomske prilike ne poznaju izborne cikluse. Što pre to urade biće bolje. Svako odlaganje, za mesec, dva ili pet, učiniće proces težim, skupljim bolnijim. Srbija se mora okrenuti izvozu, a to nije moguće dok je carinski zid ovoliki. Roba ide sporo i puno je administrativnih prepreka. Tako se ne podstiče izvoz. Srpski izvoz čini tek 25 odsto društvenog proizvoda, a morao bi biti makar kao u novim članicama EU, dakle dva do tri puta veći.


Kako ocenjujete to što Vlada podržavljuje velike sisteme, umesto da dovrši proces privatizacije, a istovremeno je optužuju za neoliberalni kapitalizam?
- Ne mislim da je Vlada neoliberalna samim tim i što je država ovde najveći poslodavac. Kad smo kod toga važno je reći da ne treba robovati nekim dogmama, pa da se forsira prevelika uloga države u ekonomiji ili pak nikakva. To su krajnosti i treba ih izbegavati. Država mora da nađe balans i nije ključ u tome da li ona upravlja nekim preduzećem, već da li je to upravljanje transparentno.


A dovršetak privatizacije?
- Kad prođe kriza, a to bi moglo da se dogodi ne pre 2013. i to ukoliko se u celoj Evropi primene prave mere, vratiće se i interes za nove privatizacije, te će država tada moći da odluči da se povuče iz nekih preduzeća.


Zbog čega je, uprkos svemu, vaš izveštaj i upozoravajući, ali i optimističan?
- Srbija u stvari uopšte nije u lošem položaju. Inflacija je niska, deficit budžeta je moguće smanjiti, a i spoljni dug je visok, ali za ovaj stepen ravoja Srbije, što bi se izvozom moglo smanjiti značajno.


Sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu stigle su sumorne procene o stanju ekonomije u Evropi. Gde smo sad?
- Evropa je već u recesiji, u to nema sumnje. To pokazuju svi indikatori.
 

Izlaz vodi preko Brisela

Srbija ima dugoročno dobre šanse, posebno kako se bude oporavljala evropska privreda, a zemlja približavala EU, smatra Bogetić.
- Inflacija je niska, deficit budžeta je moguće smanjiti, a izvoz već raste značajnim stopama. Stoga je važno prilagoditi se toj novoj realnosti i pripremiti se sa novim merama ekonomske politike kako bi se smanjio uticaj krize na srpsku privredu i kako bi oporavak u 2013. godini bio brži i rast privrede i zaposlenosti bio više dinamičan na srednji rok.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 12:56
Samo se smenjuju neki strucnjaci i govore nam kada ce biti bolje.Za nas NIKADA dok su ovakvi na vlasti jer oni su poslusnici i drugo ne znaju da budu i samo uzimaju neke kredite koje niko ne moze vratiti.
Četvrtak 02.02.2012. 13:41
Најлакше је исправљати грешке преко леђа народа који је најмање крив за садашње стање у привреди. Народ Србије,без сумње, жели да ради и да боље живи али када у државном апарату има погрешне људе на погрешном месту, нема напретка. Без смисла је очекивати да исти људи који су упропастили било шта у друштву, могу то и да исправе. Да су знали шта раде не би учинили тако велике грешке.
Petak 03.02.2012. 14:51
Ne lažite više narod! Svake godine kažete sledeće početak izlaska iz "Krize"! Da vam ja kažem, krize nema, već samo dogovora svjetskih sila, koji odgovara svim državama u svijetu, jer zašto povećavati plate i ostalo, kad zbog "Svjetske krize", vlade mogu razliku trpati u svoje male džepiće !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online