Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.02.2012.
12:02
Đ. Janković - Vesti A

Krah poljoprivrede (4): Semenka paradajza skuplja od kilograma

Da put u Evropsku uniju treba na svojoj grbači da iznesu srpski seljaci, svima je jasno. Svake godine se smanje carinske stope na uvoz hrane iz EU, a s druge strane nema subvencija ni iz evropskih fondova, ni iz budžeta. Naš seljak zna šta treba da radi, ali da bi država trebalo u tome da mu pomaže u tom "putu u Evropu", a ne odmaže.

Kesica semena celera 50 evra...
 

Mirko Janjić se bavi povrtarstvom. Na obodu Loznice uzgaja celer, plavi patlidžan, cveklu, rotkve, praziluk, a bavi se i cvećem.


- Poljoprivredniku ionako nije lako u Srbiji, a sa liberalizacijom uvoza će mu sasvim izvesno biti daleko teže. U ovu državu više nemam poverenja i uzdam se samo u se i u svoje kljuse. Sa tom liberalizacijom bukvalno ćemo biti dotučeni. Sada gledam šta ću i kako ću. Treba misliti na setvu, kesica celera koju sam plaćao oko 31 sada je, čujem, oko 50 evra, a meni treba deset kesica.

Ko kupuje hranu, propadne: Duško Sladaković
 

Seljak je mnogo bolje živeo pre 10, 15 godina nego danas. Da sam ove količine povrća proizvodio tada, svake godine bih pravio novu kuću. Pre desetak godina mogao sam sedam dana da živim normalno izlazeći na pijacu samo petkom, a sada sam bukvalno 365 dana na pijaci i da mi nije Bosne, pa nešto prodam preko Drine, propao bih - priča Janjić ogorčen što država na vreme ne obaveštava poljoprivrednike o pogodnostima koje nudi, već se to uglavnom sazna kada prođe konkurs, ili tako što mu neko kaže u poverenju.

ORANICE I PAŠNJACI
Ukupna poljoprivredna površina u Loznici je 36.859 hektara, 29.712 oranica, 3.933 voćnjaka, 906 livada i 3.607 pašnjaka. Poljoprivredna proizvodnja obavlja se u 113 naseljenih mesta i u oko 22.000 poljoprivrednih gazdinstava. Na području Loznice ima oko 14.300 goveda i oko 17.200 grla svinja.

 

SKUPA STOČNA HRANA
Stočar Dejan Mitrović strahuje da srpsku poljoprivredu čekaju teški dani.
- Imam 30 grla krava i za sada još može da se zaradi, ali uz puno rada, a dokle će, videćemo. Država daje subvencije za krave i kako je bilo prethodnih godina, sada je dobro. Predajem mleko, ali cena nije bogzna šta, ista je bila i pre pet godina, a sve ostalo je otišlo gore i troškovi su mi porasli. Da sada kupujem hranu za stoku, ne bi me bilo nigde. Ne bi bilo šanse da budem u plusu - kaže Mitrović koji se stočarstvom bavi desetak godina.

Povrtar Miroljub Lukić tvrdi da sve zavisi od vlade koja je nesposobna.


- Kod nas novinari obave svoj deo posla, napišu šta treba, seljaci svoj, a država zataji i tako je uvek. Plaćam 11,5 do 15 dinara semenku paradajza, a ona toliko ne košta u Holandiji, već je nazidaju carina, PDV i ostalo i ne znam šta onda očekuju od seljaka. Letos se kilogram paradajza na pijaci prodavao za pet dinara! Zato mi je prošle godine propao najmanje vagon i po paradajza. Nisam ga ni brao jer nisam imao račun da platim berače i kupim ambalažu pa onda bolje da propadne. Sad kreće setva semena. Za seme se trošak meri hiljadama evra, da se kupi, odrade svi ti supstrati i ostali preparati i kada ga proizvedeš - gledaš u njega jer ti se ne isplati da ga ubereš - jada se Lukić, koji ima 30 ari pod plastenicima i oko tri hektara gde gaji paprike, krastavce i ostalo sezonsko povrće.

Uglavnom robu plasira na lozničkom kvantašu i nešto preko Drine, ali tvrdi da se taj izvoz smanjio jer i Bosna daje veće subvencije svom seljaku, "dok naša vlast samo priča".


Duško Sladaković ima farmu sa trenutno 15 krava u Lozničkom Polju, ali planira povećanje na 50 grla. Ne zna šta donosi najavljena liberalizacije carina sa Evropskom unijom, ali misli da neće biti lako.


- Mislim da će veliki proizvođači opstati, ali od sitnih poljoprivrednika nema ništa ako se domognemo EU. Bolje su subvencije u EU i veća podrška države. Država daje 25.000 dinara za muzna grla i to je dobro, ali moraš da imaš više od pet grla jer sa manje to ne ostvaruješ. Dajem Imleku oko 250 do 300 litara mleka dnevno. Imam svoju hranu za stoku jer danas onaj ko je kupuje ne može da se bavi stočarstvom, osim onako usput, kao hobijem uz posao od kojeg živi. Uspevam da opstanem, ali mukotrpnim radom. Da bi se u Srbiji bavio poljoprivredom, moraš mnogo da radiš, da imaš velike količine i onda možeš da opstaneš. Na sitno može da se radi samo iz razonode. Šta znam, nisam baš nešto rad ni da uđem u EU - sleže ramenima Sladaković.

Krah poljoprivrede:

1. Gladan seljak na evropskom putu

2. Srpsko-hrvatska šećerna repa

3. Uvozićemo belaj

Možda ćemo za koju godinu piti sokove od poljskih jabuka, mesiti štrudle od ruskog brašna, piti nemačko ili švajcarsko mleko i jesti meso iz Latinske Amerike, i zavisiti od uvoza hrane. Naši seljaci pričaće tada potomstvu kako je nekada kružila priča da samo Vojvodina može da hrani pola Evrope, kako smo nekada bili poznati po šljivama i malinama, a onda je stigla EU, a seljacima je dosadilo da se bore sa državom koja je mnogo pričala, a malo učinila za srpsko selo i seljaka.

K R A J

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 13:52
To je za ocekivati uz ovakvo dodvoravanje EU i zapadu,unistiti poljoprivredu i postati zavistan od velikih korporacija,.Sve su to nama nametnuti uslovi...ali se to desava i ostalim nasim komsijama ,otud danas strajkovi po Evropi ,skoro nova revolucija u Rumuniji itd, po svim zemljama se desavaju pobune...cudi me da se kod nas o tome malo izvestava.. Evo jednog svezeg clanka --- http://www.advance.hr/vijesti/occupy-wall-street-ujedinio-se-s-farmerima-u-borbi-protiv-najveceg-gmo-proizvodaca-na-svijetu-korporacije-monsanto/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online