Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 08.01.2012.
12:18
Lj. Ivanović - Vesti A

Iks zracima na ilegalne imigrante

Najsavremeniji mobilni uređaji za skeniranje nepogrešivo snimaju svaki kutak u šleperima, kamionima, kombijima, pa je tokom 2011. uhvaćeno više od 5.500 stranih državljana u pokušaju ilegalnog prelaska preko Srbije.

Prljavi šleper natovaren kutijama odnekud iz Turske lenjo se vukao u koloni do graničnog prelaza Batrovci, prelazu između Srbije i Hrvatske. Kad je konačno stigao na pregled, uprkos urednoj dokumentaciji, carinici su odlučili da drumsku krstaricu propuste kroz skener.

Ovako izgleda snimak skenerom

Zapravo, reč je o mobilnom skeneru kakvima su srpski carinici opremljeni na svim graničnim prelazima, naročito onim najfrekventnijima poput Gradine s Bugarskom, Batrovaca s Hrvatskom, Preševa s Makedonijom i Horgoša s Mađarskom.
 

Ilegalci na prelazu Batrovci

Usmereni zraci u unutrašnjost kamiona otkrili su upravo ono zbog čega je savremena oprema i podeljena carinarnicama - avganistanski ilegalci, sklupčani duboko među kutijama, pokušali su da se domognu boljeg života po svaku cenu, makar i na tako ponižavajući način.

Utvrđeno je da su Avganistanci najčešće "mušterije" naših carinika i policajaca.

To znači da su prešli uspešno bar granice s Iranom, Turskom, Bugarskom i kad su se našli na samo jedan ilegalni korak od Evropske unije, skener ih je otkrio.

Službenicima carine i policije dalji posao je bio lak. Trebalo je samo da uđu u kamion i izvedu nesrećne ljude.


Vesti o hvatanjima ilegalaca više i nisu vesti u srpskim medijima. Nema nedelje, a da naši čuvari granice ne uhvate nekoliko njih u pokušaju bega iz pakla razorenog Avganistana ili Iraka. Granična policija je tokom 2011. godine otkrila više od 5.500 stranih državljana koji su pokušali ilegalno da pređu našu granicu.


Uobičajenom rutom iz Grčke, preko Makedonije oni ulaze na teritoriju Srbije, odakle idu na sever ka granici sa Mađarskom ili prema Hrvatskoj. Krajnja destinacija i jednima i drugima jesu zemlje centralne Evrope.

Izlazak iz kamiona

Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije, kaže da je granična policija samo od početka 2011. godine otkrila više od 5.500 stranih državljana u pokušaju ilegalnog prelaska preko naše zemlje sa teritorije Makedonije i Kosmeta.


- Mi imamo kuću na putu, tranzitna smo zemlja, pa im Srbija služi kao prvo veliko odmorište ka njihovom krajnjem putu u zemlje EU - kaže Banović.
 

I metode ilegalnog tranzita se menjaju, pa su tako i krijumčari sve domišljatiji.
- U skorije vreme imali smo pojavu da se ljudi krijumčare iz Turske, preko Bugarske, sakriveni u šupljinama autobusa, duplom dnu kamiona ili iza zadnjeg sedišta kombi vozila, koji legalno prevoze robu ka Evropi i čiji vozači imaju svu potrebnu dokumentaciju i putne isprave.

Međutim, u saradnji sa Upravom carina koja je dobila skenere s iks zracima otkrivamo, lakše nego ranije, grupe ilegalnih migranata, koje na ovakav način pokušavaju da pređu granicu - izjavio je Banović.


Nesrećnici na meti policije i carinika čak i kad se domognu Evropske unije nisu slobodni ljudi. Malo koji od njih ima novca da svom šverceru plati neudoban transport do slobode, te stoga mnogi tih 250 do 500 evra, prema proceni policije, kasnije moraju da plate krvavim radom, razume se, na crno. Dok ih ne uhvate...

Navala iz Azije

 

Podaci policije i carinika ukazuju da je najveći broj otkrivenih stranih državljana iz Avganistana, njih više od 2.500, zatim iz Pakistana, oko 1.500 i iz Palestine, a slede ih Alžir i Libija. Veći talas ilegalnih migracija pokrenut je 2001, odnosno 2003. godine s ratovima u Avganistanu i Iraku, a Arapsko proleće (koje još traje) taj proces je samo ubrzalo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2012. 12:23
Не разумем ову нашу државу. Уместо да им помогну и да их сигурно спроведу до неке границе према западу, па нек се они бакћу с њима, ми се правимо паметни и хватамо ову сиротињу, да би их после држали и хранили по избегличким логорима и то у сред ове беде кад ни наши немају шта да једу.
Nedelja 08.01.2012. 15:50
ja bi zazmurio na oba oka i pustio ih da prodju, sta mi treba da vatamo kurde irance i afgance,pa da im mi budemo prva zemlja u kojoj ce traziti azil zar kod nas da ostanu, lepo im omoguciti da predju u krvatsku ili madjarsku i kud koji mili moji, pa necemo valjda mi da ih izdrzavamo,?
Nedelja 08.01.2012. 15:20
Ovaj svet funkcionise tako sto svi rade za nekoliko mocnika koji sede u foteljama 1.Amerikanci zive tako sto ceo svet radi za njih,a oni stampaju pare i rasporedjuju novac u celom svetu. 2.Srbija mora da nestane na bilo koji nacin,pa i ako nas opet bombarduju zbog kosova...cilj je polozaj u Evropi. Klimatski uslovi,priroda,cista voda,ruda,bakar,cink na Kosovu 3.Sve ovo ima veze sa realnoscu,jer je ceo svet zaljubljen u zapad i svi su postali alavi na pare,zato sto svi vole da uzivaju i budu kao kraljevi u fotelji... 4.Zasto bi se bolje zivelu u Srbiji,kada to mafijasima (Miskovici) ne odgovara da rade posteno,jer im je sladje da neko drugi radi za njih (Srbija) 5.TO SVI ZNAJU I STA CEKAMO?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online