Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
20:31
Tanjug A

Varadi: Sud će objediniti tužbe

Međunarodni sud pravde u Hagu "najverovatnije će objediniti u jednom postupku tužbu Hrvatske protiv Srbije i protivtužbu Srbije", ocenio je profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je bio jedan od pravnih zastupnika Srbije u vezi sa tužbom koju je podnela Hrvatska.

Tužbe za genocid nemaju šanse: Tibor Varadi

"Mislim da je najracionalnije i najlogičnije da se to vodi unutar jednog procesa, jer se radi o jednom istom periodu i istom nizu događaja koje je najlakše sagledati zajedno", rekao je Varadi TV B92.


Jeremić: Nismo imali izbora


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da Srbija nije imala izbora već da podnese kontratužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima počinjen tokom rata od 1991. do 1995. godine.


Prema rečima Jeremića, reč je o obimnom materijalu na kome se radilo duže od godinu dana.

Jeremić je dodao da je "Srbija učinila sve što je u njenoj moći da do ovakvog razvoja situacije ne dođe, ali da nije imala partnera s druge strane za odustajanje od tužbe.“

 

"Nismo imali izbora, sem da podnesemo kontratužbu i svesni smo da sada ulazimo u novu etapu odnosa sa Hrvatskom, ali i pored toga želimo da sarađujemo sa tom zemljom na evropskim integracijama, kao što želimo i da u regionu zapadnog Balkana vladaju mir i stabilnost", istakao je srpski ministar inostranih poslova.

 

"Članstvo u EU je centralni strateški prioritet Vlade Srbije, a verujem da je to prioritet koji dele i ostale države Zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

On je dodao da je "malo verovatno da bi se postupak mogao završiti osudom".


"Najverovatnije da tužba za genocid nema šanse, jer Haški tribunal nikoga ne samo da nije osudio, već ni optužio za genocid u vezi sa delima u Hrvatskoj, pa će se verovatno tužba odbiti", rekao je Varadi.


On je objasnio da Međunarodni sud pravde odluku može doneti samo po pitanju genocida, odnosno utvrditi da li je jedna država izvršila ili pomagala genocid i dodao da bi "istinu trebalo tražiti kroz individualnu odgovornost, a ne kroz konfrontaciju država".


Na pitanje da li može da se ponovi tehnička rasprava o nadležnosti suda u tom procesu, Varadi je odgovorio da to nije moguće.


"Razlozi za nadležnost suda, koji su bili u žizi rasprave, sada ne dolaze u obzir. Očigledno je da je Srbija ne samo članica Ujedinjenih nacija, već i članica statuta tog suda što je i važnije", rekao je Varadi.


Predstavnici pravnog tima Srbije podneli su danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine u toj republici, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.


Vlada Srbije je odluku o podnošenju tužbe donela 31. decembra, posle konsultacija predsednika Republike Borisa Tadića s premijerom Mirkom Cvetkovićem.


Srbija se odlučila na ovaj korak, jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online