Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.12.2011.
08:12
B. Božin - Vesti A

Pregrejana planeta (3): Najsušniji novembar za 130 godina

Kiša koja je pala poslednjeg novembarskog dana na severu Nemačke nije mogla da promeni činjenicu da je ovaj mesec bio najsušniji od početka beleženja klimatskih prilika još 1881. godine. Zabeležene vrednosti tokom proteklih 130 godina su pokazale da u toku pretposlednjeg meseca u godini u proseku padne 67,4 litra kiše po kvadratnom metru. Ove godine je bilo manje od pola litra!

Najsušniji novembar je sve do sadašnjeg bio 1920. godine, kada je palo 10,2 litra po kvadratnom metru. Po još jednom kriterijumu je minuli novembar fenomen. Bilo je čak 95 sunčanih sati, što je 75 procenata više nego što je uobičajeno za ovo doba godine!

Meteorolog Jens Hofman ukazuje na još jednu pojavu - naime, u nižim krajevima zemlje i pored reka bilo je hladnije no obično, što je dovodilo do guste magle.

To je na severu zemlje uzrokovalo više masovnih sudara. Na drugoj strani, na planinama su polja visokog pritiska donela gotovo prolećne temperature i suvo vreme. U Gornjoj Bavarskoj je gorela i šuma, što je prava retkost u ovo doba godine. Vetra, koji bi ove dve vazdušne mase - hladnu i toplu - pomešao i uravnotežio, uopšte nije bilo, pa je u gradovima rastao nivo zagađenja. U mnogima su prekoračene dozvoljene vrednosti za period duži od 50 dana (dozvoljeno je 35 dana po evropskim standardima). U tome je prednjačio Gelzenkirhen u rurskoj oblasti, gde su u toku od 78 dana zaredom zabeleženi štetni gasovi.
 

Početkom decembra na planinama skoro nije bilo snega. Na Cugšpicu, najvišem vrhu Nemačke, bilo ga je manje od 20 centimetara.

Pregrejana planeta 

 

Zbog pada vodostaja, rad hidroelektrana je smanjen do 30 procenata. Saobraćaj na velikim rekama se odvija teško, a na pojedinim delovima Rajne su brodovi mogli da plove samo ako smanje količinu tereta. Rečni prevoznici u Rajnland-Falcu i Severnoj Rajni-Vestfaliji se žale da im se ne isplati da se brod kapaciteta od 4.000 tona natovari teretom od samo 1.000 tona. Plovidba je bila moguća samo na vrlo uskim prolazima, jer najveća dubina na pojedinim mestima iznosi svega dva metra. Da je suša potrajala, Rajna bi pala na jedan metar, što bi u potpunosti blokiralo rečni saobraćaj.

Ako ne bude snega preko zime, koji bi topljenjem u proleće doneo vlagu u zemlju, u vreme kada je ona biljkama najviše potrebna, moglo bi da bude problema za ratare, upozoravaju poljoprivredni eksperti. Suša je, ako nikom drugom, a ono bar građevinarstvu išla naruku, pa je zabeležen porast delatnosti u ovoj branši za oko sedam odsto, jer nijedno gradilište nije moralo da se zatvori zbog leda i snega.

Prošle nedelje je većinu zemlje zadesio orkan Joahim, koji je doneo oluju i kišu pomešanu sa snegom. I pored nanetih šteta, Nemcima je donekle laknulo što je zaustavljena sušna jesen.
 

Ekstremno vreme u Evropi


Jug Poljske takođe trpi posledice ekstremne suše. U pojedinim regionima Karpata još od avgusta nije pala kap kiše, pišu poljski mediji. U brdskim selima je ponestalo vode za piće, pa vatrogasci dopremaju vodu u cisternama. Oko 10.000 ljudi je ostalo bez struje. Poljoprivrednici strahuju da će rod iduće godine biti manji za oko 20 odsto.


Talasi od 20 metara


U Skandinaviji i na severu Evrope besne oluje. U Danskoj je duvao orkan brzine 32 metra po sekundi, najjači zabeležen u proteklih godinu dana. U Norveškoj su talasi visoki 20 metara koštali života dvojicu članova jedne televizijske ekipe, koji su snimali na obali. Jake oluje su uobičajene za ovo doba godine, uveravaju vremenski eksperti, ali je ipak mnogo šta neobično u ovogodišnjoj zimskoj slici.

 

Proleće na Alpima


Zelene livade i tek ponešto snega kao u ovo doba u austrijskim Alpima nisu zabeleženi za proteklih 150 godina, pa turistima ostaje da pešače umesto da se skijaju. Meteorolozi ovako toplo vreme objašnjavaju klimatskim promenama, koje su počele sa dobom indstrijalizacije i koje su tokom proteklih decenija dobijale na intenzitetu. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online