Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Četvrtak 22.12.2011.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbija prepušta sever Šiptarima

Oštre poruke iz Evropske unije, hapšenje "biznismena" Zvonka Veselinovića, Kforov ponovni izlazak na alternativni put kod Leška i najavu skorog otvaranja prelaza Brnjak i Jarinje, Srbi na severu Kosmeta doživljavaju kao početak zajedničke akcije Brisela, Beograda i Prištine koja za cilj ima uklanjanje "paralelnih institucija" na severu Kosova i Metohije.

Naime, preksinoć je Kopaoniku uhapšen Zvonko Veselinović (31) zbog proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih naprava. Njegov brat Žarko (27) zadržan je zbog "zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem".

Zvonko Veselinović prozivan je poslednjih nedelja kao organizator otpora Srba na barikadama širom severa Kosmeta, dok ga je Kfor redovno nazivao "šefom kriminalnih struktura".


Srbi u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, posle hapšenja Veselinovića, očekuju nove pritiske kako bi oslabio njihov otpor vlastima u Prištini. Zahtev za raspuštanje "paralenih institucija" je, u stvari, zahtev za ukidanje svega što je vezano za Srbiju i što se još smatra delom Srbije.

Potpredsednik Skupštine opštine Zubin Potok Miodrag Andrić kaže da Angela Merkel traži nestanak srpskih skupština opština i njihovo stavljanje pod kontrolu Prištine, prelazak školstva i zdravstva pod patronat vlade Hašima Tačija, dovođenje albanskih carinika na Brnjak i Jarinje, što je u praksi zaokruživanje države Kosovo.

- Posebno nas brine njena izjava u Prištini da sve to treba rešiti političkim i vojnim sredstvima, nadamo se da je mislila na Kfor, a ne na neku drugu i još veću vojnu silu - kaže Andrić.

- Bez obzira na sve pritiske koji će uslediti i na pokušaje da nas, zbog grupice kriminalaca, kakvih svuda ima, sve kriminalizuju, ovdašnji Srbi su odlučni da se, kao i do sada, suprotstave - mirnim otporom. Mi nećemo nipošto pristati da živimo u albanskoj državi, niti ćemo priznati i poštovati albanske institucije ako ih, kojim slučajem, ovde i silom instaliraju - ističe sagovornik "Vesti".

.
Prema scenariju koji pripremaju Beograd i Evropska unija, Srbija će raspisati izbore koji neće biti održani na severu Kosova i Metohije. Nakon formiranja nove vlasti u Srbiji, čelnici opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica ostali bi "da vise" i praktično bi izgubili svaki legitimitet, a u toj situaciji bili bi zaista nelegitimni i laki za raspuštanje.
 

Pre ovoga, Priština će, najverovatnije već u januaru, raspisati izbore za Kosovsku Mitrovicu, kojima će biti obuhvaćen i severni, srpski deo grada. Na severu Kosovske Mitrovice već postoji "pripremni tim" koji čini 15 do 20 Srba koji su već dugo na platnom spisku Hašima Tačija, oni će dobiti zadatak da, sa svojim prijateljima, izađu na izbore, ali pitanje je da li će to smeti da učine. Kako trenutno stoje stvari, samo će se ofirati, a na izbore neće moći da izvedu ni stotinak ljudi. To će ujedno biti i test i za druge opštine na severu Kosmeta.

- Znamo za taj scenario, nedavno ga je javno obelodanio predstavnik Srba sa južnog dela Kosmeta u vladi Hašima Tačija. Bez obzira što će možda neki pokušati da sprovedu naloge iz Prištine, narod u severnoj Kosovskoj Mitrovici skoro stoprocentno neće prihvatiti ništa što ga odvaja od Srbije i gura ga u albansku državu - naglašava Andrić.
 

Privremeno telo

 

Beograd će, kako tvrde dobro upućeni Srbi, u saradnji sa Evropskom unijom pokušati da na severu Kosmeta formira neki privremeni organ koji bi sprovodio politiku Beograda, "zaveo vlast", "objedinio" i kontrolisao sve četiri opštine i "odmrzao" odnose s Prištinom. Sa ovim planom trebalo bi da se saglasi i vlada Hašima Tačija. Posle izbora u Srbiji ovo telo bi bilo raspušteno, a Tači bi i na severu raspisao izbore za skupštine opština. 

 

Zvonkovo hapšenje dogovoreno?

 

Malo ko na severu Kosmeta veruje da je Zvonko Veselinović bio toliko neoprezan i da je, iako je znao da na Kopaoniku postoji odeljenje srpske Žandarmerije i policije, otišao tamo slučajno i to još dobro naoružan i u trenutku kada ga Kfor i mnogi u Srbiji optužuju za kriminal, paljenje punktova i sve loše na severu Kosmeta. Veruje se da je napravio neki dil sa vlastima u Beogradu i da se na ovaj način dobrovoljno sklonio iz Kosovske Mitrovice. 


Nikolić: Ima li država dokaze?

 

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da je veoma indikativno što je biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović uhapšen baš u ovom momentu i da je potrebno mnogo dokaza da bi se to opravdalo.


- Pretpostavljam da ovo nije početak ukidanja srpskih institucija - rekao je Nikolić i dodao da zaista treba dosta dokaza da se pravda hapšenje čoveka koji je pomogao Srbima da izdrže poslednja tri meseca. 

 

Kosovska dokumenta

 

Male su i šanse da se, uprkos dogovoru Borka Stefanovića i Edite Tahiri, uskoro prorade Brnjak i Jarinje, za uspostavljanje dogovorenog integrisanog prelaza, koji Srbi sa severa ne prihvataju.


Takođe, potrebno je još puno vremena da se Srbi sa severa nateraju da uzimaju KS tablice jer prethodno moraju da dobiju i lična dokumenta Prištine, što je opet priznanje vlasti Hašima Tačija.

 

Na udaru opštine i sudstvo

Nemačka kancelarka Angela Merkel na Kosovu i Metohiji je poručila Beogradu - da ukine srpske institucije na severu otcepljene pokrajine, koje je nazvala paralelnim strukturama. Usput je istakla da bi i oružje moglo da se koristi u disciplinovanju Srba koje Angela Merkel očito smatra jedinim krivcima za nestabilnost koja postoji u otcepljenoj i samozvanoj državi Kosovo.


- Samo politika i vojni angažman zajedno mogli bi dovesti do rešenja - zapretila je Merkelova u ponedeljak posle razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom u Prištini.


Umesto da Beograd pošalje odgovor da se slaže sa ukidanjem jedinih paralelnih institucija - onih u Prištini koje predvodi ratni kriminalac Hašim Tači, ministar odbrane Dragan Šutanovac poručuje da se ispunjenju naloga čelične kancelarke mora pristupiti "analitično" i da je nemoguće to učiniti "jednim rezom".


- Ne može se to jednim rezom učiniti, imajući u vidu da je dugi niz godina postojala paralelna struktura Albanaca na Kosovu i Metohiji, koja se ticala školstva i zdravstva. Neprirodno je da neko očekuje da se građanke srpske nacionalnosti porađaju u Prištini, a one sa Kosova u Beogradu - analizira Šutanovac.


Još kad je krajem avgusta ove godine Merkelova bila u zvaničnoj poseti Srbiji, kancelarka se nije obazirala na diplomatske manire i na konferenciji za medije otvoreno je izdeklamovala šta se od Beograda zahteva ako želi status kandidata za članstvo u EU. Od uklanjanja barikada, preko dijaloga sa Prištinom pa do ukidanja srpskih institucija na severu pokrajine. Ni do danas nije precizirano iz Berlina šta su za njih paralelne institucije. Da li su to opštine čije su vlasti izabrane po srpskom zakonodavstvu, ili su to školstvo, zdravstvo i sudstvo koje u ovim opštinama deluju takođe u skladu sa srpskim zakonima?


Prema mišljenju Vladimira Todorića iz Centra za novu politiku, paralelne institucije za Nemačku predstavljaju sve ono što nije predviđeno Ahtisarijevim planom.


- Pre svega, to su opštine izabrane na srpskim lokalnim izborima i sudstvo - precizira Todorić.


Bivši ambasador Predrag Simić smatra da su za Nemačku četiri srpske opštine na severu glavni problem i da Berlin očekuje da tamo budu instalirane institucije takozvane države Kosovo koju je Nemačka priznala.


- Ne znam koja bi vlast u Srbiji tako nešto uradila i preživela sledeće izbore. S druge strane, ako se zahtev ne ostvari možemo očekivati da će u februaru, odnosno martu, Nemačka naprosto staviti rampu na kandidaturu Srbije, sa svim posledicama koje to može da ima - rekao je Simić.

Srbi i u vladi "države Kosovo"

 


Da bi u slučaju da Beograd odustane od srpskih institucija Priština lako mogla naći podobne Srbe koji bi je predstavljali na severu, vidi se i iz toga što u vladi Hašima Tačija već sede Srbi.


Kao Tačijev zamenik ustoličio se Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke. Ministar za rad i socijalno staranje je Nenad Rašić, ministar za povratak i zajednice Saša Rašić, a na čelu resora lokalne uprave je Radojica Tomić.


I u skupštini pokrajine nalaze se Srbi koji su učešćem na izborima otcepljenje pokrajine praktično dali legitimitet secesionizmu. Neki od 12 srpskih poslanika iz tri političke partije praktično su omogućili da drugi put, i pored teških optužbi za učešće u trgovini organima, Hašim Tači bude izabran za premijera.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 12:48
Imamo KRALJA a on samo cuti pa to je njegovo KOSOVO sto se ne javi sto se ne buni .
Četvrtak 22.12.2011. 13:36
A šta mi činimo? (tu ubrajam i sebe) Postali smo letargični, sedimo i jedemo g..na ovde za računarima! Šta je sa svim onim protestima zbog kosova? Jel smo nemoćni da se sami okupimo i iskažemo nezadovoljstvo politike koju vodi ova garnitura političara? Jel se slažemo sa svim potezima koje vuku u naše ime? Jel možemo da oteramo jednom za sva vremena sve političare koji se samo vrte u foteljama već 20 godina? Zar nemamo pametnije ljude od njih?
Četvrtak 22.12.2011. 13:51
Браћо срби на вековној српској земљи,издржите.Шта друго може да се каже на сва ова дешавања?Државу Србију воде слуге илумината,ватикана,НАТО-а и ко зна чији су још.Надам се да ће Апис васкрснути.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online