Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 11.11.2011.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Čemu panika, ne vraćamo vojni rok

Srpska napredna stranka je početkom nedelje objavila programsku platformu pod nazivom "Bela knjiga: Programom do promena" i odmah izazvala kontroverze. Da li se naprednjaci zalažu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, kako to tvrde pojedini mediji, za "Vesti" objašnjava član Predsedništva SNS Borislav Pelević.

Niko neće morati da ide u vojsku, već bi služenje vojnog roka bilo na dobrovoljnoj bazi: Borislav Pelević
 

- Ne radi se ni o kakvom zalaganju za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, već o omogućavanju mladim ljudima da ako žele mogu da služe vojsku. Dakle, niko neće morati da ide u vojsku, već bi služenje vojnog roka bilo na dobrovoljnoj bazi, tvrdi funkcioner SNS.


Kucate na otvorena vrata, jer i sada ta mogućnost postoji?
- Teorijski da, ali je predviđeno za samo par hiljada redovnih vojnika, a i to je zamrlo. Niko i ne zna za tu mogućnost, jer se ona uopšte i ne pominje. Dakle, oni su stalno smanjivali vojne kapacitete, da je vojska na kraju spala na počasnu gardu i vojni orkestar. Karikiram, ali nije daleko od istine, s obzirom na to da imamo samo 5.000 aktivnih vojnika u Srbiji.

Predizborno podmetanje

Kako objašnjavate da su neki mediji stav SNS tumačili kao zalaganje za vraćanje obaveznog služenja vojske?
- Isto ovo što sam vama pričao, rekao sam i njima, a vidite kakve su naslove izvukli. To se radi od početka, sve novine su u rukama vlasti, ne možete reći jedno a da oni to posle ne obrnu.


A šta SNS predlaže...
- Mi se zalažemo da se vojska Srbije osnaži, ojača i bude brojnija nego što je sada i da može da predstavlja jednu ozbiljnu vojnu silu. To podrazumeva 10.000 profesionalaca i 20.000 do 30.000 vojske po dobrovoljnoj osnovi.


Zar verujete da bi se toliko mladih dobrovoljno prijavilo?
- Ubeđen sam da bi mnogi roditelji rado svoju decu dali u vojsku, na čelu sa mnom. Moj jedan sin je već odslužio, a drugom koji ima devet godina takođe će biti čast da ide u vojsku. Pričao sam i sa Acom Vučićem, i njegov sin Danilo takođe jedva čeka da služi vojsku. Svakom srpskom domaćinu je čast da pošalje svog sina u vojsku, i svakom pravom srpskom mladiću je čast da služi vojsku. To je srpska tradicija.


Koliko bi trajalo to dobrovoljno služenje vojske?
- Vojni rok bi se služio najmanje tri, a najviše pet do šest meseci. To su detalji koje treba da razradi budući generalštab kojeg neće birati američke diplomate, kao što je ambasador Polt svojevremeno izdiktirao da Zravko Ponoš bude načelnik Generalštaba. To ste mogli pročitati u Vikiliksu.


Zašto mislite da sadašnja vlast ne propagira dobrovoljno služenje vojske koje zakon predviđa?
- Namerno se tako radi da bi se oslabila srpska vojska. To se radi od početka, ranije je na tome radio Boris Tadića kao ministar vojni, a sada to radi njegov naslednik, potpredsednik DS Dragan Šutanovac. Pogledajte samo Švajcarsku, tamo je obavezno služenje vojnog roka, a ta država nikada nije ratovala, dok kod nas nažalost svakih 50 godina izbije neki rat. Danas boraca OVK ima više nego profesionalnih vojnika Srbije.
 

Šta piše u programu?

"Tehnološki zaostala i malobrojna vojska, u etnički heterogenoj državi, bez pouzdanih saveznika, teško da može da odgovori i manje složenim izazovima. SNS smatra da bi država Srbija, kako bi sebe učinila koliko toliko respektivnijom oružanom silom, morala da pored sadašnje profesionalne vojske omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reaguju", piše između ostalog, u 4. odeljku Bele knjige SNS.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 14:00
Svim onima koji se boje sluzenja vojske,sada kazem - SMESNI STE I JADNI,i ne zasluzujete da zivite u ovoj drzavi. Ja sam cerka penzionisanog vojnog lica i sestra aktivnog oficira i ponosna sam na njih. Moj tata je ceo svoj radni vek posvetio vojsci,od kada je zavrsio osnovnu skolu i seo u voz za Sarajevo u vojnu skolu. I za vreme rata devedesetih,on je bio na ratistu,dok su neki drugi sedeli kuci i resavali ukrstene reci! A kuci ga je cekalo dvoje male dece. A danasnjim mladicima je tesko da odsluze vojni rok,vise vole da pijance po celu noc,drogiraju se i prave razne gluposti! Vojska je svetinja i temelj zivota svakog normalnog muskarca!
Petak 11.11.2011. 12:09
sve važi,vraćaju služenje vojske, a i ne vraćaju, gladuju, a i ne gladuju, Evropa bez alternative,a može i Kosovo, Ruska podrška, a i Američke pare hahaha kod ovih stiroporaša sve može i sve važi, više ni sami ne znaju šta lupetaju
Petak 11.11.2011. 12:27
ne vracaju,a trebalo bi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online