Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 19.10.2011.
12:01
T. Zečević - Vesti A

Ko kontroliše medije u Srbiji (3): Indeks pao na ispitu

Nikad prljavije vlasničke strukture medija u Srbiji nije bilo no danas, ali i nikada odgovorne institucije za stvaranje reda u toj vitalnoj oblasti nisu bile neodgovornije. Otuda danas u srpskim javnim medijima ima svega i svačega, ima vlasnika bez imena, ili registrovanih medija kojima se vlasnik uopšte ne zna! Ima medija koji ne pripadaju kompanijama koje su ih kupile, već su većinski vlasnici iz neke desete zemlje.

Ima glasila, štampanih i elektronskih, čiji su vlasnici poznati političari, državni funkcioneri, ali ima i onih kojima su gazde novinari. Ovaj haos vlada i među radio- stanicama, čiji se vlasnici takođe kriju iza of-šor kompanija. Istraživači Saveta za borbu protiv korupcije otkrili su tri nacionalne radio-stanice (od ukupno pet) koje imaju vlasnike na Kipru, ali i vlasnike srpskih radija iz bivših jugoslovenskih republika.

 

Vlasnički lavirinti

 

Jedna od takvih je i Radio Indeks, iza koje stoji kompanija sa Kipra SWF investments limited iz Limasola sa 49 odsto akcija. I u ovom slučaju ne zna se ime vlasnika, ali prema nekim dokumentima Agencije za privredne registre koji su navodno slučajno pronađeni figurira ime izvesnog slovenačkog državljanina sa Kipra Lea Oblaka.

 

 

Tragajući dalje za tim identitetom, Savet je navedenu osobu povezao sa imenom direktora slovenačke grupe radio stanica Infonet medija.

 

Još jedan srpski radio u vlasništvu je biznismena iz okruženja. Reč je o Roudstar radiju, čijih 49 odsto akcija pripada hrvatskoj firmi Dijagram iz Zagreba, koja se bavi prometom nekretnina. Inače, ova stanica ranije je pripadala kiparskoj of-šor kompaniji Radić Enterprajz limited, a ostatak akcija držao je izvesni Ilija Dražić koji je i danas poseduje 49 odsto akcija ovog radija.

 

Mediji najunosniji posao: Branivoje Lazović i Željko Mitrović

 

Prvobitno, Roudstar bio je u vlasništvu Eurolukspetrol Elb, Branivoja Lazovića, hapšenog zbog sumnji da je počinio krivično delo zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, čime je budžetu Srbije naneo štetu od četvrt miliona evra. Kasnije je Lazović bio oslobođen svih optužbi.

 

Đoko Kesić

U ovom vlasničkom haosu, koji neprestano podupiru državne institucije, i neki novinari su se ovajdili postavši vlasnici pojedinih medijskih kuća ili makar akcija u njima.

 

Prvima je to pošlo za rukom ljudima iz lista "Press", glavnom uredniku Đoku Kesiću i predsedniku Upravnog odbora Draganu Vučićeviću, koji su pre toga dugo radili u listu "Kurir".

 

Partijski drugovi

 

Nekoliko regionalnih štampanih medija grupacije Vojvodina info, među kojima su "Građanski list" i nedeljnik "Akter", takođe su u vlasništvu su funkcionera stranaka. Među njima je i Dušan Stupar, nekadašnji šef beogradskog odeljenja Službe državne bezbednosti, a danas jedan od vlasnika Univerzal holdinga i brojnih domaćih preduzeća. Tu su još Srđan Vučurević, funkcioner Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu i njegov partijski drug Nenad Romčević.

 

Donedavno je 15 odsto akcija nedeljnika "Standard" bilo u vlasništvu njegovog urednika Željka Cvijanovića, za koga je u izveštaju Saveta rečeno da ima kontroverznu biografiju.

 

Inače, u vlasničkoj zavrzlami oko "Standarda" Savet je otkrio i činjenicu da je vlasnik ovog nedeljnika sa 85 odsto akcija bila firtma JK Zeitungsverlag beteiligungs iz Beča koja je pripadala austrijskom advokatu Verner Johanes Krausu, vlasniku Grinberg investa i beogradske TV Avale.


Novinari Biljana Stepanović Milošević (10 odsto) i Mijat Lakićević (0,34 odsto) poseduju akcije u Ekonomistu čiji je vlasnik američka kompanija Media international group (vlasnik nepoznat) sa 89,66 odsto, akcija, a koja opet posluje u okviru of-šor zone države Delaver.

 

Bivši novinar, sada političar Grujica Spasović, samo je jedan od desetorice novinara vlasnika dnevnika "Danas", Dragoljub Žarković iz "Vremena", za koga istraživači Saveta kažu da piše po želji Delte i Miroslava Miškovića, suvlasnik je tog nedeljnika.

 

U toj grupi snalažljivih je i glavni urednik TV B92 Veran Matić, vlasnik 10 odsto akcija.

 

Pored medija, čiji bezimeni vlasnici potiču iz poreskih rajeva ili egzotičnih zemalja, postoji i grupa medija sa "nedovoljno" transparentnim kapitalom, poput Hepi TV, Hepi kids TV, Radio S, nedeljnik "Pečat"... a koji su zapravo u rukama domaćih biznismena i političara.


Dnevni listovi "Blic", "24 sata", tabloid "Alo" i nedeljnik NIN deo su multinacionalne nemačko-švajcarske izdavačke mreže Ringier Axel Springer. Ta grupacija nastala je 2010. godine spajanjem švajcarskog Ringijera i nemačkog Aksel Špringera, dok su u državnom vlasništvu ostali "Politika", novosadski "Dnevnik" i delimično "Večernje novosti", kao i veliki broj lokalnih medija.

 

Predrag Ranković Peconi

Ipak, najkomplikovanije i najprikrivenije vlasničke strukture su televizija Hepi i Hepi kids sa nacionalnom frekvencijom.

 

One se kriju iza niza raznih preduzeća, ali se kao krajnji vlasnici pojavljuju izvesni Petar Ratković i Dejan Nikolić.

 

Ipak, upućeni tvrde da su obe televizije u vlasništvu kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija. Na to upućuju i činjenice - sve firme koje učestvuju u vlasništvu tih TV stanica registrovane su u Zemunu na istoj adresi na kojoj se nalaze navodno Peconijeve firme Monus i Invej.

 

Inače, stoji u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, da je Ranković započeo poslove i sa kockarnicama i kladionicama. Posle toga, 2002. godine Bela knjiga organizovanog kriminala označila ga je kao glavnog operativca "surčinskog klana" za pranje novca.

 

Dušan Bajatović

U toj grupi su još dve televizije Most TV i Palma plus.

 

Most TV sa regionalnom dozvolom je u vlasništvu Dušana Bajatovića, potpredsednika Socijalističke partije (SPS) i direktora javnog preduzeća Srbijagas, dok Dalibor Marković, sin Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i predsednika Jedinstvene Srbije poseduje televiziju Palma plus regionalne frekvencije.

 

Trefov naslednik

 

Interesantna je i vlasnička struktura Radio Fokusa. Sadašnji gazda je Petar Komljenović, kome pripada preduzeće Interspid. Komljenović je postao poznat javnosti iz policijske akcije Mreža, koja je razotkrivala šverc cigareta. O tome je na sudu svedočila Bojana Kovačević, udovica Vlade Kovačevića Trefa koji je bio i prvi vlasnik Interspida. Tref je ubijen 1997. godine, a bio je saradnik i blizak prijatelj Marka Miloševića.


I iza Radija S, kome je takođe data nacionalna frekvencija, i vlasničke strukture tog radija krije se još jedan političar.

 

Ovaj radio nekada je pripadao preduzeću Genes Socijalističke partije Srbije, a danas se vodi na ime Ljubinke Anđelković, majke visokog funkcionera SPS-a Zorana Anđelkovića i predsednika Upravnog odbora Železnica Srbije. U Agenciji za privredne registre ovaj radio nedavno je registrovan kao deo preduzeća AS Medija čiji je osnivač S Medija tim Ljubinke Anđelković.

 

Partijska pravda

 

S obzirom na neuobičajenu cikličnu vlasničku strukturu koja prikriva pravog vlasnika, ni pravi identitet gazde nedeljnika "Pečat" ne može se utvrditi. Preduzeće "Naš pečat" štampa novine, a vlasnik tog preduzeća je firma Baam-trejd iz Beograda koja je u posedu Branislava Vučelića i Ane Vučelić i preduzeća "Naš pečat".

 

Ipak, priča se da je pravi vlasnik Milorad Vučelić, nekadašnji član SPS-a i nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije.

 

Vlasnici su i bivši političari: Milan Beko i Milorad Vučelić

 

Takođe, i vlasnici dnevnog lista "Pravda" imaju partijsko poreklo. Gazde su mu članovi Srpske napredne stranke Jugoslav Petković sa 47 odsto udela, i Nemanja Stefanović sa 48 odsto. Obojica se u izveštaju vezuju za Nebojšu Stefanovića, potpredsednika Glavnog odbora SNS-a. 

 


Sutra: Milioni za ličnu reklamu

 

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 13:06
Znamo dobro ko kontrolise medije..... VLAST...... Nezavisni mediji kod nas su prava retkost.......Skoro da ih ni nema......
Sreda 19.10.2011. 14:51
Znamo, izdajnicki rezim, a pre svega njihov sef Boris Tadic!!!
Sreda 19.10.2011. 15:57
Odlicno se yna ko kontrolise medije pa naravno Vlast na celu sa Tadicem i Djilasom ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online