Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.10.2011.
06:19
J. L. Petković - Vesti A

(Ne)kulturne svađe (4): Umetnici su uvek nesvrstani

"Mi pokušavamo da svrstamo umetnike, a oni su nesvrstani. Reč je o našoj niskosti u odnosu na njihovu veličinu. Dela Emira Kusturice su van vremena i opštečovečna. Ona pripadaju svim narodima, svim rasama", kaže za "Vesti" Dragan Elčić, filmski i TV reditelj koji je ubeđen da čitav Balkan "ima falinku".

Pripadam univerzalnom svetu umetnosti: Emir Kusturica

- Kusturica je autor koga ćemo možda tek shvatiti za 20-30 godina, i njegova će vrednost, kako to obično biva, isplivati tek kada njega više ne bude jer je našeg čoveka podigao na jedan univerzalni nivo.

Drugi autori su samo mali i nacionalni igrači i mogu samo da slegnu ramenima i ćute - kaže Elčić.

Ipak, i u filmu su balkanske podele i te kako vidljive.

- Ako ćemo o podelama, rodno mesto Branka Ćopića sada pripada muslimanskom delu, ali "Bašta sljezove boje" nadrasta sve nacionalne boje, dresove i etikete. Mogu samo da zamislim kako to izgleda iz perspektive takvih velikana.

Kao umetnici oni crpe inspiraciju iz okruženja u kome žive i bave se našim čovekom. Da li je on Srbin, Hrvat, musliman ili Jevrejin, to uopšte nije presudno - pojašnjava Elčić.
 

Dragan Elčić

Glumca, pesnika i muzičara Radeta Šerbedžiju svi bi da svojataju, kao i njegove kolege Bogdana Diklića i Zdravku Krstulović. Neki od njih su imali i te kakvih problema u vihoru rata 90-ih godina.

- U ratu su se umetnici i stvaraoci iz svih oblasti potpuno izgubili.

Neki su se teško prilagodili, a neki su otišli svako u svoje jato, i po svojoj nacionalnoj opredeljnosti tražili kako da uklope u nove okolnosti. Nažalost, svi smo izgubili jer su se najteže snašle najveće ličnosti.


Elčić podseća na pesnika Duška Trifunovića.


- Jedan od naših najeminetnijih stvaralaca i u muzici i u književnosti, koji se potpuno izgubio. Došao je u Srbiju bez ičega, putovao je vozom da bi imao gde da prespava i do smrti ostao izgubljen. Napatili su se i velikani poput Kemala Montena, Zijaha Sokolovića koji je danas na relaciji Beč - Beograd, Jadranke Stojaković, koja je otišla za Japan ili Nede Ukraden...

Oni su se sklonili, a u prvi plan su isplivali oni koji su želeli da se ostvare preko nacionalnih ludila, a uvek su bili drugi ili treći po kategoriji. I nikada ne bi isplivali da nije bilo busanja u nacionalna prsa.

Dragan Elčić je redovni profesor TV režije i šef katedre na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Režirao je više od 200 dokumentarnih i krakometražnih filmova i 78 različitih dokumentarnih emisija

"Milutin Milanković: Putnik kroz vasionu i vekove", film Dragana Elčića


Elčić ipak veruje da će stvari polako dolaze na svoje mesto, i da će prave stvari isplivati na površinu, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Srbin, ali dobar

 

Dijalog iz filma Rajka Grlića "U raljama života"(1984):
- Je l' vi poznajete Radeta Šerbedžiju? Je l' istina da je on Srbin?
- Je', al' je dobar glumac!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online