Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 12.10.2011.
10:33
N. S. Preradović - Vesti A

U čemu je sve Srbija najgora (4): Uvozimo sendviče, a prodajemo čelik

Srbija izvozi gvožđe i čelik, a uvozi led, kuhinjske krpe, čačkalice, jabuke, beli i crni luk, pa čak i sendviče iz Hrvatske, dok iz Italije kupujemo držalje za motike! Na kraju 2010. godine ukupan izvoz naše zemlje, a to je 7,6 milijardi evra bio je svega 1.030 evra po stanovniku, pokazuje istraživanje Gorana Nikolića, saradnika Centra za novu politiku.

Plaćamo danak raspadu SFRJ, pa od nas izvoze manje samo Crnogorci i Albanci

Upoređujući baze nacionalnih statistika zemalja u regionu, ovaj ekonomista zaključio je da su od nas manje izvezli jedino stanovnici Crne Gore (553) i Albanije (417 evra). Više robe van svojih granica prodali su i BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija.


- Naprednije zemlje u tranziciji uglavnom imaju više od 6.000 evra robni izvoz i uvoz po stanovniku. Susedna Bugarska u prethodnih nekoliko godina ima dvostruko veći izvoz po stanovniku od Srbije, dok je razlika u korist Rumunije manje izražena - objašnjava Nikolić.


Izračunao je da bi, ukoliko se nastavi trend rasta prodaje robe van naše granice, Srbija na kraju 2011. godine trebalo da dostigne sumu od 1.200 do 1.250 evra. Međutim, i to će biti nedovoljno da prestignemo BiH.


- Njihov izvoz je na kraju 2010. iznosio 1.160 evra. S obzirom na to da im prodaja na stranim tržištima u prvih šest meseci raste i da je za petinu veća, to znači da do kraja godine može da dostigne oko 1.400 evra, što je znatno više od iznosa koji Srbija može da očekuje - kaže Nikolić.


Srbija će možda poboljšati svoju poziciju na regionalnoj listi samo zahvaljujući činjenici da Hrvatskoj ove godine loše ide, jer je izvoz u prvih pet meseci porastao za svega 3,7 procenata. Ipak, i sa očekivanih 2.100 evra, prosečni stanovnik Hrvatske biće daleko ispred prosečnog Srbina.

U čemu je sve Srbija najgora:

1. Zemlja od koje je i Bog digao ruke

2. Penzioneri u zoni sumraka

3. Dave se u testu, željni ćevapa

Razlog zbog čega smo na dnu evropske liste izvoznika Nikolić nalazi u ratovima, sankcijama i raspadu Sovjetskog Saveza. Pre raspada SSSR i kraha istočnog bloka Srbija je bila veoma značajan izvoznik u te zemlje. Najviše su se izvozili mašinski proizvodi i tekstil.


- Veliki mašinski sistemi poput Rakovice, IMT, Prve petoletke i drugih svoje proizvode su plasirali na tržišta istočne Evrope, a kada je pao Berlinski zid Srbija je od svih republika bivše SFRJ najviše pogođena. To je razlog da su veliki mašinski sistemi propadali kao kule od karata - ističe Nikolić.


On kaže da je naša industrija bila nespremna da se uhvati u koštac sa firmama iz zapadne Evrope, koje su pohrlile na veliko tržište bivšeg Sovjetskog Saveza. Takođe, stradala je tekstilna industrija, što se znatno osetilo na našem izvozu.


- Nekad smo bilo značajni izvoznici tekstilnih proizvoda, a danas smo izgubili dosta tržišta, a ono što je jednom izgubljeno teško je povratiti - zaključuje Nikolić.

Sutra - U čemu je sve Srbija najgora (5): Čim diplomiraju odmah emigriraju

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 11:15
Drzava koja ima pononsku ravnicu a pri tome uvozi luk jabuke...i slično očigledno ima na svom čelu nesposobnu vlast
Sreda 12.10.2011. 23:52
Sramota! Uvozi se belik luk i jabuke! Mogao bi da shvatim da se uvozi nešto što se u Srbiji ne proizvodi, da se uvoze neke komponente, ali poljoprivredni proizvodi?? To je van svake pameti. Još jedan razlog za smenu nesposobne Vlade Srbije! Jedva čekam izbore!
Sreda 12.10.2011. 16:30
Србија која има Војводину, Шумадију, Мораве, југ Србије, а увози пољопривредне производе није ништа друго него издаја земље! Србија би са развојем пољопривреде могла да извози у свет (а тржите је огормно) током целе године. Још би у Србију долазили из иностранства људи да раде овде. Мала смо земља, те би свако био запослен. Бог нам је дао здраву и плодну земљу где може да се гаје и житарице и воће и поврће. Река имамо довољно за наводњавање, плус извори чисти да извозимо ту воду и Арапима и Русима и Западу. Вода, храна шта ћеш боље. Постали би здравији и богатији од Швајцарске, само да има мало памети да се уложи у Србију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online