Sreda 12.10.2011.
10:33
N. S. Preradović - Vesti

U čemu je sve Srbija najgora (4): Uvozimo sendviče, a prodajemo čelik

Plaćamo danak raspadu SFRJ, pa od nas izvoze manje samo Crnogorci i Albanci

Upoređujući baze nacionalnih statistika zemalja u regionu, ovaj ekonomista zaključio je da su od nas manje izvezli jedino stanovnici Crne Gore (553) i Albanije (417 evra). Više robe van svojih granica prodali su i BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija.


- Naprednije zemlje u tranziciji uglavnom imaju više od 6.000 evra robni izvoz i uvoz po stanovniku. Susedna Bugarska u prethodnih nekoliko godina ima dvostruko veći izvoz po stanovniku od Srbije, dok je razlika u korist Rumunije manje izražena - objašnjava Nikolić.


Izračunao je da bi, ukoliko se nastavi trend rasta prodaje robe van naše granice, Srbija na kraju 2011. godine trebalo da dostigne sumu od 1.200 do 1.250 evra. Međutim, i to će biti nedovoljno da prestignemo BiH.


- Njihov izvoz je na kraju 2010. iznosio 1.160 evra. S obzirom na to da im prodaja na stranim tržištima u prvih šest meseci raste i da je za petinu veća, to znači da do kraja godine može da dostigne oko 1.400 evra, što je znatno više od iznosa koji Srbija može da očekuje - kaže Nikolić.


Srbija će možda poboljšati svoju poziciju na regionalnoj listi samo zahvaljujući činjenici da Hrvatskoj ove godine loše ide, jer je izvoz u prvih pet meseci porastao za svega 3,7 procenata. Ipak, i sa očekivanih 2.100 evra, prosečni stanovnik Hrvatske biće daleko ispred prosečnog Srbina.

U čemu je sve Srbija najgora:

1. Zemlja od koje je i Bog digao ruke

2. Penzioneri u zoni sumraka

3. Dave se u testu, željni ćevapa

Razlog zbog čega smo na dnu evropske liste izvoznika Nikolić nalazi u ratovima, sankcijama i raspadu Sovjetskog Saveza. Pre raspada SSSR i kraha istočnog bloka Srbija je bila veoma značajan izvoznik u te zemlje. Najviše su se izvozili mašinski proizvodi i tekstil.


- Veliki mašinski sistemi poput Rakovice, IMT, Prve petoletke i drugih svoje proizvode su plasirali na tržišta istočne Evrope, a kada je pao Berlinski zid Srbija je od svih republika bivše SFRJ najviše pogođena. To je razlog da su veliki mašinski sistemi propadali kao kule od karata - ističe Nikolić.


On kaže da je naša industrija bila nespremna da se uhvati u koštac sa firmama iz zapadne Evrope, koje su pohrlile na veliko tržište bivšeg Sovjetskog Saveza. Takođe, stradala je tekstilna industrija, što se znatno osetilo na našem izvozu.


- Nekad smo bilo značajni izvoznici tekstilnih proizvoda, a danas smo izgubili dosta tržišta, a ono što je jednom izgubljeno teško je povratiti - zaključuje Nikolić.

Sutra - U čemu je sve Srbija najgora (5): Čim diplomiraju odmah emigriraju

2024 © - Vesti online