Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 05.10.2011.
02:12
Beta A

11 godina od demokratskih promena

Danas se navršava jedanaest godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Skupština Srbije u plamenu
 

Posle višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gde se na poziv Demokratske opozicije Srbije okupilo više stotina hiljada ljudi.
 

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SR Jugoslavije. Na izborima 24. septembra 2000. za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača, porazivši dotadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića koji je osvojio 37,15 odsto.

Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsednika  SRJ.

Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima. Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena "Kolubara" koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim pretnjama režima.

Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac, kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Ljubisav Đokić - Bagerista Džo
 

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila narodu. Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Milošević stiže u Sheveningen

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.


Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Od jula 2008. SPS, čiji je Milosević bio neprikosnoveni lider deceniju, deo je vladajuće koalicije u Srbiji. U Vladi Mirka Cvetkovića SPS ima tri ministarka mesta, a njen predsednik Ivica Dačić je prvi potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova.

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović je predsednica Skupštine Srbije.

Takođe, zahvaljujući SPS u martu 2004. formirana je manjinska vlada premijera Vojislava Koštunice.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 03:45
5 oktobar 2000 Smesno...iduci Srbijom danas zalosno...
Sreda 05.10.2011. 08:11
Моје саучешће свим србима који су доласком Тадићевске демократија изгубили сву слободу , наду , мир , породицу, посао, љубав... Узгред браћо Срби ОПРОСТИТЕ МИ, и ја сам један од оних који су се борили против владавине Слободана Милошевића у нади за бољу, лепшу , богатију , праведнију , Богољубив Србију, нисам веровао да ћу цео живот провести у борби за слободу ,без посла , без наде , без игде икога али са брдо разних дуговања према држави ( струја , вода , телевизија , порез ...). ОПРОСТИТЕ МИ что сам допринео и вама на овој беди у виду робовласничког друштва под окриљем ЕУ и власти Тадићеве.
Sreda 05.10.2011. 08:11
nit su demokratske nit su promene,sve dok tudjinci sede u kucama otetim od srba iz srbije nema tu promena. srbija je ostala taoc svih jugoslavija ,srbije i crne gore a kadrovi otceplenih drzava se rasporedjuju ko da im deda ostavio srbiju u nasledstvo. ko hoce da primeti moze . danas u novinama crnogorac/dosao u srbiju siromasan danas svetski bogatas/ predaje drugom crnogorcu funkciju oredsednika veoma popularnog sportskog kluba,okruzenje je naravno opet crnogorsko. svuda se rasporedjuju postavljaju ,i to demokratske promene ? ima li ovde srba ? ima li vas srbi iz srbije? da srbija ne bude preduzce kojom upravljaju plemenske zajednice otcepljenih drzava,vec ozbiljna drzava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online