Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
65
Nedelja 05.10.2014.
00:30
Beta A

Četrnaest godina od sloma Miloševićevog režima

U nedelju 5. oktobra navršava se četrnaest godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Narod je izašao na ulicu, Beograd je goreo tog 5. oktobra
 

Da podsetimo, ko se ne seća - demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije u septembra 2000. koje je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

 

Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštinne, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila narodu.

 

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

 

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider deceniju, vratila se na vlast 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila
Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju. U koalicionoj vladi sa Srpskom naprednom strankom kao stožerom, formiranoj posle majskih izbora 2012, lider SPS Ivica Dačić je bio premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova.

 

U aktuelnoj vladi premijera Aleksandra Vučića predsednik SPS Ivica Dačić je šef diplomatije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 00:38
Šta se promenilo....ljudi su 14 godina stariji, jadni ko i pre toga, isti političari aktuelni, lopovi kao i pre, samo ih je sada više nego ranije....
Nedelja 05.10.2014. 07:24
Samo da navedem još jednu paralelu sa Irakom. Od "demokratskog oslobađanja" Iraka ubijeno je više od milion Iračana i to uglavnom civila. Tom prilikom je ubijeno oko četiri hiljade NATO vojnika. U Bosni, Bošnjaka je poginulo 60 hiljada. A ratovali su protiv Srba, Hrvata i krajiških Muslimana. Tom prilikom je ubijeno 20,5 hiljade vojnika Republike Srpske + nekoliko hiljada civila. Zapad tvrdi da je to genocid. Šta onda reći za Irak? Sajtovi za pregled žrtava: IRAK- http://hr.wikipedia.org/wiki/Rat_u_Iraku ili http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War BOSNA: http://sh.wikipedia.org/wiki/Rat_u_Bosni_i_Hercegovini
Nedelja 05.10.2014. 06:54
Prošlo je četrnaest godina od srpskog majdana. Srbija je danas okupirana zemlja u kojoj se pita za sve američkog ambasadora i EU trećerazedne političare. Srbija srlja u dužničko ropstvo i nalazi se u beznađu zvanom "EU nema alternativu". Naši političari ne znaju šta činiti, duboko boluju od stokholmskog sindroma i vode pa verovatno zbog toga slušaju onog ko ih bombardovo i čine ono što uništava Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online