Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 01.10.2011.
08:38 >> 13:39h
Beta A

Tadić: Region mora postati zona saradnje, mira i pomirenja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Jajincima da je Srbija spremna da sa svim narodima i ljudima dobre volje podeli trud i viziju regiona koji mora postati zona saradnje, mira i pomirenja.

Spomen park Jajinci
 

"Danas vođeni upravo poukama sa stratišta kao što je ovo u Jajincima spremni smo da sa svim narodima i ljudima dobre volje podelimo trud i viziju našeg regiona koji mora postati zona saradnje, mira i pomirenja", rekao je Tadić govoreći na državnom
komemorativnom skupu za streljane tokom Drugog svetskog rata.

Kako je naveo predsednik, i danas ima "onih na Balkanu" koji ne mogu bez osvete i mržnje "kojom hrane svoj navodni patriotizam" i koji imaju ambiciju da budu jači i drugačiji.

Po njegovoj oceni, budućnost se ne gradi na takvim temeljima.

"Danas želimo da jednom zauvek izađemo iz istorijskih spirala nasilja i mržnje, da gradimo Srbiju i njeno spokojstvo, razvoj i blagostanje", istakao je predsednik Tadić.

Državnom komemorativnom skupu za streljane u Jajincima prisustvovali su najviši državni, crkveni i vojni zvaničnici. Na stratištu, na kojem je streljano više od 60.000 Srba, Jevreja, Roma, partizana i antifašista, predstavnici državnog vrha položili
su vence i cveće, uz najviše vojne i državne počasti.

Nekadašnji logoraš Ljubomir Zečević rekao je okupljenima da je nemački okupacioni režim u Srbiji bio jedan od najstrožih u Evropi. Skupu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Ivica Dačić, kao i šef pregovaračkog tima u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, patrijarh SPC Irinej, nadbiskup Hočevar, načelnik Generalštaba Miloje Miletić zvaničnici Beograda, opštine Voždovac, diplomatski i predstavnici međunarodnih organizacija, veterani i nekadašnji zatočenici logora.

Strelište u Jajincima kod Beograda je najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Tu je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa nacističkom okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

POVEZANE VESTI

Subota 01.10.2011. 14:33
nemogu da verujem kako covek ignorise KiM, pa ni reci u javnim nastupima i obracanjima, sve nesto iz kabineta saopstenje...e moj Tadicu...ustvari nisi ti moj...
Subota 01.10.2011. 18:47
Otkazana parada, Boki se pojavio iz rupe. Ali nisu na tom mestu streljani da priča o osveti. Jajinci su mesto gde su streljani oni Srbi koji su bili za Kralja i Otadžbinu i koji se nisu mirili sa okupacijom po Srbiji. U samom Beogradu nije jedan nemački vojnik ubijen sve dok nisu došli Rusi 1944. Ono što je najstrašnije to bilo najveće gubilište JEVREJA pa je izvestilac javio Hitleru da je Beograd prvi grad u Evropi "Juden Frei"( čist od Jevreja ). Beograđani su okupatoru izdavali komšije Jevreje kao sada Srbe na Kosmetu. U muzeju Holokausta je Beograd crnim slovima zapisan jer se spaslo samo ono što je pobeglo u domaćinsku Centralnu Srbiju.Gde im je danas Rabin umesto Hočevara katolika ?
Subota 01.10.2011. 14:32
Kakvo pomirenje Tadicu,kada hoce da nam rasparcaju drzavu,kada nam uzimaju organe,kada ih u svemu tome podrzavaju i unistavaju nam privredu hrvatski bogatasi? Kakvo pomirenje kad hoce i istoriju da nam uzmu,a bitno da se ti samo izvinjavas i slihtas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online