Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 05.10.2014.
12:28
Beta A

Nikolić: Nikada nećemo zaboraviti zločine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedelju u spomen parku u Jajincima da je Srbija oprostila zločincima ali da zločine nikada neće zaboraviti.

Srbija danas nema neprijatelja: Tomislav Nikolić
 

"Praštanje nam je svima važno, jer je ono na početku svake priče koju danas ispisujemo tolerancijom, prijateljstvima, saradnjom i uvažavanjem sa svakom državom i nacijom koja deli naše vrednosti. Zaboravili nismo niti ćemo ikada moći", rekao je Nikolić na komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sećanja na streljane u Jajincima.

Na stratištu u Jajincima nemački nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili više od 60.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, a Nikolić je naveo da strahota zločina i posle sedam decenija ne prestaje da postavlja pitanje u ime čega, u ime koga i šta je to vrednije od ljudskog života.

Predsednik je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, sarađuje sa svima koji to žele i koji u toj saradnji razgovaraju sa Srbijom kao sa sebi ravnom.

"Sa nekim narodima nas veže poslovično prijateljstvo, gotovo bratstvo, sa nekima zajednički koreni, sa nekim zajednička istorija i sličnosti. Sa nekima, opet, zajednički interes, ali uvek uz dužno uvažavanje i dobre namere", rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srbija posvećena tome da njena jedinstvena pozicija raskrsnice nikada više ne bude povod za sukob i da je istakne kao svoju prednost i izgrađujemo je u svesti Evrope i sveta kao prirodno susretanje različitosti, dobronamernu kuću na putu u kojoj se sarađuje i dogovora, grade prijateljstva i ostvaruju zajednički odnosi.

Istakao je da će Srbija sećanje na grad nevino stradalih u Jajincima čuvati zauvek.

"Njihovo stradanje je deo našeg kolektivnog pamćenja, istorijski ožiljak na duši države i društva koji nas obavezuje da u ime svi nevino mučenih i ubijenih Srba, Jevreja i Roma ostanemo deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini, ma gde usvetu, više nikada ne ponove", rekao je Nikolić.

"Ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i da poziva svet na mir, razum i pomirenje, onda je to Srbija. Činimo to ponosni na pretke, odgovorni prema potomcima", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 12:57
Зато сте склонили споменик Милици Ракић ? И ко је бре овај гмаз љигави да каже да је "србија опростила" ??? То што су се његови крили по подрумима и по шупама па нису гинули у ратовима, не даје му за право да опрашта у име оних којима су скоро целе породице нестале ?
Nedelja 05.10.2014. 12:28
NIKADA ZABORAVIT-NIKADA OPROSTIT. CEKAMO NA DAN OSVETE.
Nedelja 05.10.2014. 12:50
Sve je to fino receno gospodine predsjednice ali se zaboraviti nikada ne moze samo onda ako Srbija oformi Muzej genocida nad Srbima u XX vijeku. Bez njega nema nikada pravog komemorativnog pomena srpskim zrtvama i predocenja istine cijelom svijetu. Postoji predivna inicijativa za formiranjem Muzeja, koju bi svaki moralni Srbin morao svojim lajkom te stranice na fejsbuku podrzati. Ovde stranica inicijative: https://www.facebook.com/inicijativazaformiranje.muzeja.genocida.nad.srbima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online