Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.09.2011.
09:10
B. Simonović - Vesti A

Kurt Valdhajm - skriveno zlo (6): "Pomilovan" u Beogradu

Jedan od onih koji se dugo i intenzivno bavio ratnom prošlošću Kurta Valdhajma bio je i Ilaj Rozenbaum, u jednom periodu i čelni čovek Kancelarije za specijalne istrage američkog Ministarstva pravde, koji je osamdesetih godina prošlog veka, u trenutku najveće slave i političkog uzleta Kurta Valdhajma, objavio knjigu u kojoj je, kako ističe Danko Vasović, doslovce napisao i ovo:

Prao ruke od zločina: Kurt Valdhajm u Podgorici tokom Drugog svetskog rata

"Sovjeti i Jugosloveni su koristili informacije koje su posedovali da bi ucenjivali Valdhajma. To je jedini način da se objasni uvećani broj sovjetskih službenika u Sekretarijatu Ujedinjenih nacija koji je postao generalno sedište KGB-a u Americi!"

RUSKI ŠPIJUN

Rozenbaum podseća da je Amerika u to vreme bila zakonom pooštrila režim prema sovjetskim diplomatama koji se bez specijalnih dozvola i odobrenja nisu smeli udaljavati više od deset kilometara od svog sedišta, a i njihova vozila su imala posebne oznake kako bi u svakom trenutku mogla biti na oku policije i agenata američke kontraobaveštajne službe.

Tom režimu jedino nisu podlegali sovjetski službenici zaposleni u Ujedinjenim nacijama. Rozenbaum tvrdi da su svi oni, u stvari, bili špijuni KGB-a, a namnožili su se zahvaljujući Valdhajmu koji je, kako kaže, i sam radio za tu službu ili bio pod njenom direktnom kontrolom jer se drugačije ne može tumačiti to što je sovjetskim diplomatama tako širokoruko delio dragocene legitimacije sa pečatom Ujedinjenih nacija.

A da sve ovo nisu bile prazne priče pokazalo se kada je Valdhajmov zamenik za političke poslove u Ujedinjenim nacijama i jedan od najpoznatijih sovjetskih agenata, Viktor Lisovski, iznenada napustio svoje lagodno mesto u svetskoj organizaciji i prebegao u Sjedinjene Američke Države, nesumnjivo dobro unovčivši svoje golemo iskustvo, a naročito informacije o svom dotadašnjem neposrednom šefu u palati Ujedinjenih nacija. Pitanje je samo kad će i da li će CIA te informacije lansirati i pomoći da se konačno stavi tačka na priču o Kurtu Valdhajmu.
 

Ilaj Rozenbaum

Kad je pukao skandal sa Viktorom Lisovskim i u samom Sovjetskom Savezu su počela glasna propitivanja o Kurtu Valdhajmu, ko mu je i zašto oprostio zločine i zašto ta velika i moćna zemlja nije makar iskoristila svoje pravo veta i onemogućila njegov izbor na tako važnu i uticajnu funkciju u svetskoj organizaciji (Kurtu Valdhajmu bi verovatno i po treći put bio produžen mandat na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da Kina 1982. godine nije stavila veto i osujetila nameru ostalih sila u Savetu bezbednosti). Kad je zapretila opasnost da sve poprimi mnogo ozbiljnije razmere, strasti je smirio lično Andrej Gromiko, gromoviti sovjetski ministar spoljnih poslova koji je, pravdajući i braneći odluku Sovjetskog Saveza da podrži Valdhajmovu kandidaturu, stao u odbranu i samog Valdhajma:


- Valdhajm je objektivan i čvrst političar koji je uanpredio poslove u Ujedinjenim nacijama i pomogao da postanu forum gde socijalističke zemlje i treći svet zajedno rade za dobrobit mira.

Valdhajm - skriveno zlo:

 

1. Heroj Hitlera i Pavelića

2. Zločinac na čelu UN

3. Crnogorska misija

4. Svi su od njega zazirali

5. Tito znao za zločinca

Tako, za ilustraciju, u jednom od tih uputstava komandama na terenu, Valdhajm doslovce piše da u slučaju da postoji neprijateljski stav stanovništva prema nemačkoj vojsci, za prepade na nemačke vojnike ili oštećenje nemačke imovine, "represalije treba sprovoditi najenergičnijim sredstvima kao i do sada... U svakom slučaju odgovoriti strijeljanjem ili vješanjem talaca, uništavanjem okolnih sela itd".


Krajem osamdesetih godina i vodeći jugoslovenski političari, ne samo već istaknuti Lazar Mojsov, koristili su svaku priliku da operu ljagu sa imena Kurta Valdhajma. Jugoslovenska vlada je, recimo, glatko uskratila bilo kakav odgovor na više pitanja postavljenih u parlamentu o otvaranju arhiva i obelodanjivanju podataka o austrijskom predsedniku, a sve je nezvanično pravdano željom da se ne remete odnosi sa Austrijom i ne ugrožava obostrano važna i razvijena saradnja, posebno u oblasti turizma i trgovine.


AKO TI JE ŽIVOT MIO...


U to vreme se pojavila i jedna krivotvorena potvrda o Valdhajmovoj navodnoj nevinosti, fabrikovana po svoj prilici u kuhinji jugoslovenske državne i vojne bezbednosti, koja je istog dana, 2. februara 1988. godine objavljena u zapadnonemačkom "Špiglu" i jugoslovenskim "Večernjim novostima", a potom nikada nije demantovana niti je ikada do kraja razjašnjeno ko je to i za čiji račun uradio:


- Istraga koju je tada vodio istražni sudija Dušan Slijepčević precizno je utvrdila da je sve urađeno u Arhivu oružanih snaga SFRJ - zapisao je kasnije Danko Vasović, koji tvrdi da mu je sudija Slijepčević poverio kako mu je neki pukovnik iz Arhiva, navodno, zapretio da će biti likvidiran ukoliko nastavi sa istragom oko spasavanja Valdhajma:


- Ako ti je život mio, nemoj da se petljaš u to jer iza svega stoje i sve nadziru obaveštajne službe - kazao mu je navodno taj pukovnik, a Slijepčević je, po toj priči, rekao da bi sve ovo posvedočio i pred sudom.


Istraga u ovom slučaju nikada nije nastavljena niti dovedena do kraja iako Kurt Valdhajm odavno nije među živima, a nema ni mnogih od onih koji su je mogli zaustaviti i zapretiti, ili barem više nemaju ni moći ni interesa da čuvaju ime i delo jednog zločinca koji je prošao bez kazne, mada se, očigledno, više od šezdeset godina znalo za njegova zlodela.


Još je stroga tajna

 

Nema sumnje da je Kurt Valdhajm spasen u Beogradu akcijom lobija na čijem čelu je bio Lazar Mojsov, odnosno u akciji u kojoj je sve konce i dirigentsku palicu držao Budimir Lončar, kaže Darko Vasović.


- Nije sporno ni zašto je to učinio Budimir Lončar. On je zapravo, kao šef kabineta Steve Krajačića, prvog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske od 1944. godine, dakle šefa KGB-a za staru Jugoslaviju, bio jedini koji je preživeo totalnu čistku u sekretarijatu inostranih poslova kada su 1966. godine, posle pada Rankovića, odstranjeni svi agenti obaveštajne službe i udbaši. Očito je, dakle, da je afera Kurt Valdhajm obaveštajna afera - kaže Danko Vasović i insistira da se neminovno obelodane svi podaci do kojih je istragom došao sudija Dušan Slijepčević, a čuvaju se kao stroga tajna u sefu državnog tužioca pod brojem KTN 251/88. To je, kako kaže, dug prema istini a još više prema 1.700.000 jugoslovenskih žrtava u Drugom svetskom ratu.

K R A J

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2011. 09:50
И данас би га многи у Београду,волели видети!? Мичуновић,Капичић и комп. би се тако срдачно састали са "непомениковим" пријатељем,да би сузе радоснице могле напунити један велики лавор!!! "Стара љубав" нема заборава!
Subota 10.09.2011. 10:58
"Svoju ulogu u španskom ratu Tito je pretvorio u najveću misteriju svoje karijere. Čak i kad su mu se javljali ratni drugovi koji su govorili da su ga viđali u Španiji, on bi ostajao nepokolebljiv, demantovao je da je te ljude "ikad vidio". Sada konačno znamo zašto je toliko šutio o tome i brinuo se da istina ne izađe u javnost. Kako bi svijet gledao na velikog državnika, lidera nesvrstanih, čiji je cilj bio da dobije Nobelovu nagradu za mir, da se znalo da je bio likvidator koji je radio za Staljina! Detalje o zadacima koje su Titu dodeljivale Staljinove specijalne službe, Vladimir Dedijer je zabilježio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Копиничем,који је имао
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online