Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.09.2011.
09:10
B. Simonović - Vesti A
Jedan od onih koji se dugo i intenzivno bavio ratnom prošlošću Kurta Valdhajma bio je i Ilaj Rozenbaum, u jednom periodu i čelni čovek Kancelarije za specijalne istrage američkog Ministarstva pravde, koji je osamdesetih godina prošlog veka, u trenutku najveće slave i političkog uzleta Kurta Valdhajma, objavio knjigu u kojoj je, kako ističe Danko Vasović, doslovce napisao i ovo:
Subota 10.09.2011.09:50
И данас би га многи у Београду,волели видети!? Мичуновић,Капичић и комп. би се тако срдачно састали са "непомениковим" пријатељем,да би сузе радоснице могле напунити један велики лавор!!! "Стара љубав" нема заборава!
Subota 10.09.2011.10:58
"Svoju ulogu u španskom ratu Tito je pretvorio u najveću misteriju svoje karijere. Čak i kad su mu se javljali ratni drugovi koji su govorili da su ga viđali u Španiji, on bi ostajao nepokolebljiv, demantovao je da je te ljude "ikad vidio". Sada konačno znamo zašto je toliko šutio o tome i brinuo se da istina ne izađe u javnost. Kako bi svijet gledao na velikog državnika, lidera nesvrstanih, čiji je cilj bio da dobije Nobelovu nagradu za mir, da se znalo da je bio likvidator koji je radio za Staljina! Detalje o zadacima koje su Titu dodeljivale Staljinove specijalne službe, Vladimir Dedijer je zabilježio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Копиничем,који је имао
Subota 10.09.2011.11:00
najznačajniju ulogu u dovođenju Tita na čelo partije, a koji je u vrijeme španskog građanskog rata bio sovjetski obavještajac. Kopinič je sa Dedijerom razgovarao pred kraj života, a u bilješci sa naslovom "Josip Kopinič: Historijska ocjena Titove uloge u Španiji" potvrdio je da je Tito bio zadužen za rad zloglasnog IV odsjeka NKVD-a, čiji je zadatak bio likvidacija neprijatelja u inostranstvu. "Tito je bio kontrolor IV odsjeka. I zbog toga je išao u Španiju na inspekcijska putovanja", rekao je Kopinič. Dedijer je zabilježio i neobjavljeno svjedočenje Lea Matesa, zagrebačkog komuniste u čijoj kući je Broz boravio jedno vrijeme i jednog od ljudi u koje je Tito imao najviše povjerenja.
Subota 10.09.2011.11:13
U razgovoru koji je vođen septembra 1983., na Dedijerovo pitanje kako je Tito postao generalni sekretar CK KPJ i kakve je usluge učinio Sovjetima u Španiji da mu daju mandat u doba staljinističkih pogroma, Mates je odgovorio: "Činio je prljave usluge u Španiji. To je za Sovjetski Savez bio važan poligon - i vojnički i strateški, ali i kadrovski. Tito je tamo "čistio" ljude. -Која је то mafijaška оrganizacija bila (мislim nа комunističke partiје!) мi јоš dugo,izgledа,nećemo saznati! Ко је јоš моgао zamisliti da ministar iz Sovjetskog Saveza brani jednog austrijskog fašistu?!Šta će tek biti kada se arhive otvore(ako se uopšte otvore!),samo Bog zna!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)