Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.08.2011.
08:15
B. Božin - Vesti A

Novi gastarbajteri (5): Propao biznis sa kobasicama

Porodica Hinc je prodala svu imovinu u otadžbini, a posao na Floridi je krenuo loše, pa se još bore za opstanak.

Propao posao sa kobasicama

Kada se pre sedam godina sa porodicom iselio u Teksas, Koni Rajman je postao najpopularniji nemački migrant, zahvaljujući tome što se televizija zainteresovala za njegovu životnu priču. To je u toj meri fasciniralo gledaoce, da je porodica Rajman brzo postala apsolutni TV hit. Petogodišnji jubilej serijala "Gudbaj, Dojčland" o ovoj četvoročlanoj porodici iz Hamburga bacio je pogled unazad na njihove turbulentne godine u Americi, na lične uspehe i neočekivane izazove: od prvog razgovora za posao, traženja kuće, prvih suza za Božić, o planovima za izgradnju vikendice za odmor na Koni Ajlendu...

Šišanje trave


I Koni Rajman je osetio da "zemlja neograničenih mogućnosti" ima granice - kada ga je prvi sused i nekadašnji dobar prijatelj tužio zbog toga što je trava u njihovom dvorištu viša od 30 centimetara, koliko je zakonom dozvoljeno.

Koliko je iseljavanje aktuelna tema za Nemce, pokazuje to da je emisija "Gudbaj, Dojčland!" na televiziji VOX već godinama jedna od najgledanijih u zemlji. Ima onih koji su uspeli, ali i onih koji nisu kao porodica Hinc, kojoj je posao sa nemačkim kobasicama krenuo loše na Floridi, ali povratka nije bilo pošto su u Nemačkoj sve prodali, tako da se još u Americi bore za opstanak.


Prema jednoj anketi, svaki drugi Nemac je bar nekada imao ideju o napuštanju zemlje. U stvarnosti se iz Nemačke svake godine iseli jedan grad srednje veličine. U prošloj godini je zemlju napustilo preko 140.000 Nemaca, u 2009. godini 155.000, a u 2008. godini je zabeležen rekord od 174.000 iseljenika. Dve trećine njih navode kao motiv za odlazak bolje poslovne i finansijske perspektive, a jedna trećina želi manje birokratije i viši životni kvalitet. Iseljavaju se sve socijalne kategorije: mladi, stari, bogati i siromašni, uglavnom čitave porodice.


Lista omiljenih destinacija za iseljavanje pokazuje da se ne radi samo o tome da se na kraju meseca ima više neto od bruto. Kada se Nemac reši da bude "auslender", onda su to mnogo veći razlozi nego samo čežnja za suncem, plažama i večitim letovanjem. Premda je Španija i dalje neosporno prva destinacija za iseljavanje Nemaca, koji se često otisnu u ovu životnu avanturu bez dovoljno novca, bez znanja jezika i na kraju i bez uspeha.

Pročitajte i:

 

 

Novi gastarbajteri (1): Fizikalci sa fakultetom

Novi gastarbajteri (2): Ekonomista pomoćnik konobara

Novi gastarbajteri (3): Zavarivač plaćeniji od inženjera

Novi gastarbajteri (4): Minimalac za preradu ribe

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online