Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

"Srbija nas je izdala!"

Da li će dogovor koji su preksinoć sa komandantom Kfora Gerhardom Bilerom sklopili srpski pregovarači Borko Stefanović i Goran Bogdanović zaživeti i u praksi i da li će barikade biti uklonjene, a Kforu omogućeno nesmetano kretanje, odlučiće odbornici skupština opštine Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić. Ako je suditi po preksinoćnim reakcijama naroda, veće su šanse da barikade ostanu, a sporazum propadne.

Pošto su završili pregovore sa Bilerom i dogovorili se da do polovine septembra, do nastavka dijaloga između Prištine i Beograda, a možda i dalje, na Jarinju i Brnjaku ostanu snage Kfora koje će propuštati samo vozila do 3,5 tone i humanitarnu pomoć, Borko Stefanović i Goran Bogdanović zaputili su se, u pratnji brojnog obezbeđenja, na barikadu u Rudaru kod Zvečana gde su okupljenim građanima pokušali da objasne detalje i "prednosti" sporazuma.

Nije bilo prijatno: Bogdanović i Stefanović

Nisu uspeli sve ni da kažu, a narod ih je zvižducima i negodovanjem bukvalno oterao sa punkta, oni su seli u kola i otišli u pravcu Zupča kod Zubinog Potoka.

Slagali su nas

Neprijatnosti su ih u Rudaru spasli pripadnici srpske policije i lokalni "jaki ljudi". Građani su ih nazivali pogrdnim rečima i pre svega napadali predsednika Borisa Tadića. Oni su ocenili da ih je Srbija još jednom ostavila na cedilu, tačnije izdala. Tražili su da se Srbija odrekne ambicija za ulazak u EU, smatrajući da je to razlog popuštanja Prištini.


- Ovaj dogovor je za nas neprihvatljiv. Zašto smo postavili barikade i dežurali danonoćno. Treba da ostavimo barikade jer je to jedini način da međunarodnu zajednicu nateramo na poštovanje naših prava - naglašava Zvezdan Bogdanović.


On, kao i mnogi drugi, veruje da su pregovarači slagali narod. Takođe, vlada velika strepnja za snabdevenost prodavnica namirnicama.
- Tači je ostvario šta je hteo. On sada može da nas ucenjuje namirnicama - veruje Milena Maksović.

Dežura se danonoćno: Jedna od barikada


- Svesni smo svih pritisaka, ali i katastrofalnih posledica koje će nam doneti postignuti sporazum, slušaćemo naše odbornike, a ne emisare iz Beograda koji su, zarad ulaska Srbije u EU, spremni i da prodaju Kosovo i Metohiju. Uslov za uklanjanje barikada je samo jedan - povratak na stanje pre napada specijalne jedinice Rosu. Ako ostane kako su se sa Bilerom dogovorili Bogdanović i Stefanović, naša privreda će potpuno biti uništena, a mi ćemo preživljavati od humanitarne pomoći - kaže jedan od mladih ljudi koji dežura na punktu u Rudaru.


Posle odlaska Bogdanovića i Srefanovića, okupljenima se obratio Dragiša Milović, predsednik Skupštine opštine Zvečan koji je, preko megafona, okupljene pitao da li se slažu za postignutim sporazumom i da li su za to da se barikade uklone. Pošto je dobio negativan odgovor, Milović je rekao da će konačnu odluku o (ne)prihvatanju sporazuma i (ne)uklanjanju barikada doneti odbornici Skupštine opštine.

Novinari nepoželjni

 

Odavno novinari nisu bili u većim nevoljama nego ovoga puta na severu Kosmeta: na pripadnike "sedme sile" nasrću Amerikanci na punktu u Jarinju, nervozni Srbi na barikadama, koji se plaše slikanja, a neretko i obezbeđenje Bogdanovića i Stefanovića koje medijima, pogotovu onima koji im nisu po volji, ne dozvoljava da normalno rade.

 

Novinari su preksinoć u Rudaru brutalno terani sa mesta događaja da ne bi prisustvovali razgovoru Bogdanovića i Stefanovića sa narodom.

 

Ameri, Srbi i Albanci

 

Sporazumom je predviđeno da punkt u Jarinju kontrolišu samo Amerikanci, a punkt u Brnjaku Amerikanci i Francuzi kojima će biti pridodat i 31 policajac Kosovske policijske službe -28 Srba i trojica Albanaca. Srbi u Zubinom Potoku se izričito protive dolasku Albanaca.

Aplauz u Leposaviću

Nešto bolji prijem Bogdanović i Stefanović imali su u Zubinom Potoku, ali im je tamo jasno rečeno da je sporazum sa Bilerom za ovdašnje Srbe "samoubilački" i da barikade i dalje ostaju. Konačnu odluku doneće opštinski odbornici.


Oko ponoći Bogdanović i Stefanović su stigli u Leposavić gde su, kako je i očekivano, najbolje prošli, jer je u ovoj opštini na vlasti "njihova" Demokratska stranka, a i Bogdanović je iz ovog mesta. Za razliku od Rudara i Zubinog Potoka, ovde su potanko objasnili detalje sporazuma, bilo je manjeg negodovanja, ali i aplauza za sve što su do sada uradili.

Ipak, barikade su ostale i na izlazu iz Leposavića, a o njihovom uklanjanju ili ne uklanjanju odlučiće takođe odbornici Skupštine opštine gde tanku većinu, zajedno sa SPS-om, ima Demokratska stranka.

U Zvečanu i Zubinom Potoku na vlasti je DSS, a u Kosovskoj Mitrovici Nikolićevi naprednjaci.

SLS podržava sporazum

 

Samostalna liberalna stranka (SLS) podržava dijalog jer se, smatraju u ovoj stranci, upravo dijalogom došlo do kompromisnog rešenja krize na severu Kosova.

 

Liberali smatraju da dijalog nema alternativu i odaju priznanje svima koji su učestvovali u smirivanju strasti pre svih “građanima na prisebnosti“.

 

SLS smatra da je posebno važno što kako navode “u drugim delovima Kosova nije došlo do nestabilnosti što svakako pokazuje odgovornu ulogu institucija sa naznakom na ulogu predstavnika srpske zajednice u kosovskim institucijama”.

 

SLS daje punu podršku usaglašenom sporazumu za rešenje krize na severu Kosova, kaže se u saopštenju ove stranke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2011. 13:05
Nije vas Srbija izdala već vas je srpska izdajnička politika prodala šiptarima i zapadnoevropskim fašistima. Narod u Srbiji pati zbog toga, ali kao da su mazohisti nikako da proteraju ovu bagru sa vlasti.
Nedelja 07.08.2011. 14:40
Чим се терају новинари,значи да је савест наших преговарача толико чиста да је ни вениш-ом не би могли опрати.Зар су стварно помислили да ће народ као овце да послуша њихове небулозне захтеве,као они су договорили ,а шта то ајде реците конкретно господо преговарачи. Богами овај пут народ неће да слепо слуша Београд! Сваки пут кад је народ послушао,коштало га је огњишта,имовине а не ретко и главе на раменима.Још када виде ко треба да им одлучује о судбини,једино им остаје да истрају у својим захтевима.
Nedelja 07.08.2011. 13:37
Bez obzira na tekst zeleo bih da naglasim da Vesti isto kao i pojedini komentatori deluju instinktivno i po nekada neprofesionalno. Bilo ko ko ni ne mora da zna da cits srpski tekst moze ponovo da napravi anti-srpsku propagandu koristeci samo ove objavljene fotografije. Stefanovic podignute ruke, promenite tekst u neki "pozdrav ohrabrenja na Adolfov nacin", plus na donjoj rasprostrta srpska zastavai ponovo se dobija neka nacistoidna slika Srbije i Srba. Treba vec jednom nauciti i shvatiti da se strogo vodi racuna o svemu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online