Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.07.2011.
08:15
J. Jelovac - Vesti A

Sunovrat standarda (3): Šporet iz vremena Tita

Običnom građaninu je ukinuto pravo na hranu, obrazovanje, odeću i kulturu, ocenjuje predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović.

Goran Papović
 

Dan života prosečne četvoročlane porodice u Srbiji trenutno košta najmanje 2.000 dinara. Za najskromniji doručak, ručak i večeru potrebno je oko 900 dinara, a ostatak novca odnesu komunalije, struja, internet, prevoz, vrtić... Za 900 dinara četvoročlana porodica u Srbiji može da kupi i na tri obroka podeli, na primer, veknu i po hleba, litar mleka i pola litre jogurta, uz 300 grama salame. Za ostatak se može kupiti malo povrća za salatu i pola kilograma pilećeg mesa.


Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da su poslednje zvanične statistike, prema kojima su cene u Srbiji niske, notorna glupost.


- Bile bi niske i lepo bi mogli da živimo da prosečna plata u Srbiji iznosi najmanje 1.000 evra. Ovako sa prosečnih 350 evra, cene namirnica u Srbiji su izrazito visoke. Da ne govorimo o jugu Srbije, gde radnici u proseku zarađuju 12.000 dinara mesečno! Pa dovoljno je samo pogledati koliko iznose dugovi za komunalije u Srbiji, pogotovu dole na jugu, pa da se zaključi kako loše živimo. Sa ovim standardom praktično nam je zabranjeno pravo na obrazovanje, kulturu, zdravu hranu i odeću - kaže Papović.

Deponija loše robe


- Srbija je postala prava deponija loše robe. Ono što je Zapad potrošio i zabranio nalazi se na našem tržištu. I niko ne vodi računa o tome kakva je ta roba.
Nijedna zvanična institucija nije se bavila time koliko je roba na srpskom tržištu loša. Koliko su materijali od kojih je napravljena nezdravi, koliko sadrže alergena i raznoraznih po zdravlje opasnih supstanci? - kaže Goran Papović.

Glavni razlog skupoće, a samim tim i niskog životnog standarda u Srbiji je to što na tržištu vlada monopol.


- Nema zakona ponude i potražnje, jer da postoji cene bi padale. Ovako imamo samo jednu krvavu borbu za profit moćnih kompanija i to je sve - tvrdi Papović.


Pored toga što nemaju novca da sebi priušte najosnovnije stvari, građani Srbije i za tu crkavicu koju mogu da potroše kupuju mačku u džaku.


- Postavlja se pitanje kvaliteta tih namirnica koje kupujemo. Opšte je poznato da se u našim trgovinama ni rokovi trajanja ne poštuju, datum isteka roka samo se prelepi novom namirnicom i neispravna roba tako ostaje na rafovima, u slobodnoj prodaji. Da ne govormo o tehničkoj robi, koja kod nas traje koliko i garancija. Godinu dana i onda ili na popravku ili u đubre. Ovo danas ne može da se poredi sa situacijom od pre 20 godina. Mi smo u tom pogledu neverovatno nazadovali. Pa neki ljudi danas još koriste frižidere i šporete koje su kupili za vreme Tita - kaže Papović.

- Sunovrat standarda (1): Kako je globalizacija pojela ljude

- Sunovrat standarda (2): Srpski šoping - jedno jaje

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 08:30
Ja bih samo primetio kako je taj šporet iz Titovog vremena kvalitetniji od današnjeg! I ne samo šporet,nego bilo koja tehnička roba iz 80-ih je kvalitetnija,jer svetske korporacije sada razmišljaju kako da što više utanače radni vek proizvoda datumu isteka garancije,kako bi mušterija bila prinužena da kupi drugi proizvod! A što se tiče standarda,seljaci i dalje žive kao gospoda jer imaju sve svoje,dok u gradu vlada najgora malograđanština koja glumi nivo dok istovremeno krpi gaće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online