Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.05.2011.
07:02
Vesti A

Zločin među Srbima (3): Žene s nožem, deca s pajserom

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da kriza u kojoj građani Srbije žive decenijama nije razlog za povećanje broja ubistava. On tvrdi da je kriza samo doprinela da se spusti prag tolerancije, pa smo malo lakši na obaraču.

Kriminolog Zlatko Nikolić

- Ubistvo je ubistvo, u krizi ili bez nje. Motiv je za mene nebitan. Razlikuje se samo način na koji se ubistvo izvrši.


Nikolićevo iskustvo pokazalo je da samo uračunljiva, svesna osoba može posle zločina da iskasapi žrtvu, što nije slučaj sa šizofreničarima.
 

- Psihopate ne planiraju da iskasape žrtvu. To rade da bi prikrili zločin. Sadizam je lek za nemoć monstruoznih zločinaca, a takve osobe ne mogu da uspostave saosećanje sa drugima. Kada dođe do situacija u kojima nema kontrole, kao što su ratovi, oni postaju izuzetno agresivni. U miru se povlače ispod svoje fasade, a istina se prozre tek kada ta fasada pukne. Ubica se ne postaje odjednom, oni su takvi bili i ranije - smatra Nikolić.

Zločin među Srbima

 

Monstruozne ubice se mogu nazvati i tihim ubicama, osobama koje sa osmehom kriju nož iza leđa. Ima i onih drugih koji ubijaju brzopotezno.

To je trenutak pomračenja svesti, kada je ubistvo osveta i posledica dugog trpljenja.

Muškarci tada posežu mahom za vatrenim oružjem, žene za kuhinjskim noževima. Maloletnicima su omiljeni pajseri, bokseri, štangle...

 

Bezosećajna mladost


- Broj maloletnika ubica poslednjih godina opada, međutim, povećava se okrutnost njihovog zločina. To se dešava zato što naši mladi pate od odsustva morala. A to je opet posledica omaški u vaspitavanju. Roditeljima je zabranjeno da kažnjavaju decu jer se pod kaznom odmah podrazumeva zlostavljanje. Nekada je bilo dovoljno da majka mrko pogleda dete, pa da zna da je pogrešio. Bez kazne ne možete da vaspitate dete i da ga naučite da razdvoji dobro od lošeg. Zato naši mladi postaju potpuno bezosećajni - kaže Nikolić.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 08:14
Što se tiče omladine,samo je pitanje da li pre ili kasnije će svako od nas imati po neko ružno iskustvo sa besnim tinejdzerom,čak i sa mlađom populacijom! Sasvim je normalno u školi da se osnovac unese u facu nastavniku i kaže:"Š'a je,š'a 'oćeš?!" Ako ti klinci danas imaju između 13-16 godina,onda je vrlo moguće da su mu roditelji oni frikovi kojih smo se gnušali 90-ih,i koji su već sami bili dovoljno nevaspitani i beskrupulozni. Ovo sad pred nama je druga generacija pajsera,a ti će uskoro stvarati i treću generaciju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online