Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.05.2011.
07:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Nasilje, najveći biznis (2): Od vehabije do biznismena

Posle otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji podno Peštera, hapšenja nekoliko grupa vehabija, ubistva Ismaila Prentića, procesa u Specijalnom sudu u Beogradu i visokih zatvorskih kazni izrečenih vođama ovog "pokreta", koji su između ostalog, pripremali terorističke napade u Raškoj i Beogradu i ubistvo nekoliko političara i muftije Muamera Zukorlića, novopazarske, sjeničke i tutinske vehabije povukle su se u ilegalu, više ne bodu oči, nisu ni bučni, ni drski, ni mnogo vidljivi, a neki su, bojeći se da će imati posla sa policijom i pravosuđem, utočište našli u Makedoniji, Bosni i na Kosovu.

Žandarmerija u potrazi za vehabijama
 



Aida Ćorović, predsednica Nevladine organizacije "Urban-in" u Novom Pazaru, kaže da vehabije u Sandžaku više nisu nikakva opasnost.


- Oni nikada nisu ni bili prihvaćeni u ovom kraju, niti su bili neka snaga, neko ih je ovde instalirao da bi preko njih pravio probleme i koristio ih za svoje ciljeve, niko na njih više ne obraća pažnju, niti se oni trude da skrenu pažnju na sebe. Taj pokret je minoran, pregazilo ga je vreme - kaže Aida Ćorović.

Sprovod ubijenog Ismaila Prentića
 
Vehabije zovu i nervozni muslimani, jer ne prezaju od agresije ne bi li nametnuli drugima svoje viđenje vere i odnosa s Bogom. Njihov osnivač u svojoj Knjizi o islamskom monoteizmu Ibn Abd al Vahab tvrdi kako je neophodno ispitati veru svakog muslimana, te da sve one koji se ne podvrgnu njegovom tumačenju treba proglasiti nevernicima, napasti ih, ubiti i oduzeti im imovinu.

Pritajene brade

Publicista i profesor iz Novog Pazara Mirko Popovac je ubeđen da su vehabije ustuknule čim je država pokazala zube.
- Jedno vreme su se bili toliko osilili da su se mnogi u Novom Pazaru plašili i same njihove pojave. Ne verujem da su promenili svoja ubeđenja, niti da su odustali od svojih ciljeva, samo su se pritajili i prešli u ilegalu, probudiće se kad zaključe da je za to došlo vreme ili kada im finansijeri daju nalog. Naravno, nisu svi ljudi sa dugim bradama vehabije, niti teroristi, ima i među njima pravih i neshvaćenih vernika koji zaista veruju da ortodoksno slede put proroka Muhameda - ističe Mirko Popovac.


Vehabije koje su ostale u Sandžaku na molitve uglavnom idu u manjim grupama, najčešće u Melajsku i još nekoliko novopazarskih džamija, više se ne trude da nametnu svoja pravila ponašanja, ne dobacuju i ne prete devojkama koje se ne oblače po njihovim nazorima... Neki čak klanjaju u svojim kućama ili se okupljaju u nekoliko stanova i debatuju o veri i poslednjim događanjima u arapskom svetu... Presušili su im i prihodi koji su, dok su bili aktivni, uglavnom stizali iz Saudijske Arabije, preko Beča, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tetova.

Pregazilo ih je vreme: Aida Ćorović
 


Ismet T. iz Novog Pazara kaže da vehabije nisu "ni teroristi, ni fanatici, ni opasnost za ovu državu i Evropu".


- Iskreno sam za Muhamedov put, mislio sam da su i ostala braća na istom putu, prevario sam se, neko je, da bi nas prikazao u što ružnijem svetlu i iskoristio za blaćenje islama, među nas ubacio kriminalce i bandite koji su potpuno iskompromitovali veru i naš miroljubivi pokret. Te ljude, od kojih su neki obijali banke po Evropi i trgovali ženama, što je u islamu strogo zabranjeno, ubacile su razne službe, uz njih su nastradali i neki moji prijatelji koji su još u zatvoru. Ono sa terorističkim kampom, prekidom koncerta "Balkanike" i slične gluposti su nam podmetnuli - kaže Ismet.

Nasilje, najveći biznis

1. Srbija, meta terorizma

Jedan od bivših novopazarskih vehabija priznaje da je dugo verovao vehabijama dok se nije opekao:


- Posle pucnjave u Arab džamiji, kada su trojica mojih drugova teško ranjena i ubistva Ismaila Prentića, shvatio sam da idem u propast, skratio sam bradu na jedinicu, promenio način odevanja i džamiju u kojoj se molim bogu, razvio sam biznis sa tekstilom, putujem po celoj Srbiji i niko me ne dira! 

Sutra - Nasilje, najveći biznis (3): Odmazda za smrt Bin Ladena

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online