Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.05.2011.
09:48
Vestionline A

Srbija slavi pobedu nad fašizmom

U Srbiji će danas biti obeleženi Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina. Dan pobede slavi se 9. maja, na dan kada je pre 66 godina završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, nakon što je u ogorčenim borbama sovjetske Crvene armije za skoro svaku zgradu u tom gradu, 2. maja skršen i poslednji otpor nacista.

Sovjetska zastava nad Berlinom

Ceremonijom potpisivanja koju je organizovao predsednik SSSR-a Josif Visarjonovič Staljin, koji je i diktirao uslove kapitulacije, okončan je rat započet napadom Hitlera na Poljsku 1. septembra 1939.

Na Dalekom istoku, rat je trajao do 2. septembra 1945. godine, kada je vlada Japana potpisala tekođe bezuslovnu kapitulaciju, a nakon što su u avgustu SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

U Jugoslaviji je posle martovskih demonstracija zbog pristupanja Trojnom paktu, rat počeo bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. i trajao šest dana duže nego na ostatku starog kontinenta.

Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija.

Istočni Srem sa izrazito srpskom većinom i BiH pripojeni su fašističkoj Nazavisnoj Državi Hrvatskoj u kojoj je tokom rata izvršen genocid i ubijeno više od 500.000 Srba, 80.000 Roma i 32.000 Jevreja.

Završne borbe za oslobođenje zemlje usledile su nakon oslobađanja Beograda u oktobru 1944. i proboja Sremskog fronta, aprila 1945. godine u zajedničkim borbama sa sovjetskom Crvenom armijom.

Neuspeo proboj nemačkih jedinica iz Slovenije ka Austriji, gde su se već nalazili saveznici, primorao je komandanta armije "Jugoistok" generala Aleksandra fon Lera da 10. maja 1945. potpiše bezuslovnu kapitulaciju i položi oružje pred Vojskom Jugoslavije. Žestoke borbe trajale su sve do 15. maja.

Tradicionalno obeležavanje Dana pobede na Kalemegdanu u Beogradu

Nemački general fon Ler zarobljen je u završnim operacijama, a presudom Vojnog suda proglašen je za ratnog zločinca i 16. februara 1947. streljan u Beogradu.

Tadić: Stratišta da se ne zaborave

 

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je, povodom Dana pobede nad fašizmom, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

 

Tadić je u spomen knjigu upisao: "Srbija protiv fašizma, rasizma i ljudskog zla!. U ovom vremenu, danas i uvek. Aušvic, Treblinka, Jasenovac, Jadovik, Kragujevac, da se nijedno stratište ne zaboravi. Slava herojima".
 

Venci na spomenik Oslobodiocima Beograda

 

Predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda, diplomatskog kora, udruženja i građana danas su položili vence na spomenik Oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu povodom Dana pobede nad fašizmom.

 

Između ostalih, vence su položili predstavnici ministarstava odbrane, rada i socijalne politike, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Tačni podaci o žrtvama na području bivše Jugoslavije, kao ni ukupnim žrtvama Drugog svetskog rata nikada nisu utvrđeni. Prema izveštaju državne komisije SFRJ, poginulo je i pobijeno 1,7 miliona ljudi, među kojima 304. 948 boraca, a u novije vreme pojedini istraživači ukazuju da su pritom uračunati i demografski gubici.

Prema Enciklopediji srpskog naroda, na području cele Jugoslavije stradalo je 1.199.248 Srba - civila i vojnika.

Za vreme Drugog svetskog rata više od milion ljudi sa prostora bivše Jugoslavije odvedeno je u zarobljeništvo i na prinudni rad, u koncentracione logore, bilo prisilno mobilisano ili prognano iz domova.

Četvrtina stanovništva ostala je bez krova nad glavom, a ukupna ratna šteta procenjena je na oko 47 milijardi dolara.

Drugi svetski rat bio je pravi totalni rat vođen u Evropi, Aziji i Africi kao i vodama Mediterana, Pacifika i Atlantika i u njemu je učestvovala 61 zemlja sa 2,1 milijardom stanovnika ili 96 odsto svetske populacije.

Borbenim dejstvima bilo je obuhvaćeno 40 država, dok je u ratu u okviru oružanih snaga učestvovalo 110 miliona ljudi.

Tokom rata u više od 2.000 nacističkih i fašitičkih logora ubijeno je oko 11 miliona ljudi, od toga 5,8 miliona Jevreja.

Štete od ratnog razaranja procenjene su na 260 milijardi dolara samo u Evropi, a stvarni rashodi vođenja Drugog svetskog rata iznosili su 1.384 milijarde dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online