Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.04.2011.
09:15
Vestionline A

17 godina od ubistva Dade Vujasinović

Danas se navršava 17 godina od smrti novinarke nedeljnika "Duga" Radislave Dade Vujasinović, a okolnosti njene smrti još nisu razjašnjene.

Vujasinovićeva je pronađena mrtva u porodičnom stanu 8. aprila 1994. a pretkrivični postupak u ovom predmetu je pokrenut tek pre dve godine.

I dalje nije rasvetljeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović

Prošle godine, portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je povodom godišnjice njene smrti da je ovaj predmet "jedan od najvažnijih" i da će "imati najveći mogući prioritet", ali do danas ništa nije saopšteno o rezultatima prikupljanja novih dokaza.

Posle prve istrage, zvanična verzija je glasila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice. Istraga je obnovljena 1988. da bi Okružni sud u Beogradu na predlog tužioca novembra 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje, jer ranije obavljena veštačenja nisu bila u saglasnosti.

Po nalogu Okružnog suda u Beogradu maja 2008. godine svetski poznati

Mladić zna ko je ubio Dadu Vujasinović?

 

Čovek kojeg je general Ratko Mladić u svojim dnevnicima označio kao "Zemljak" ili "Krajišnik" i za koga je naveo da mu je preneo saznanja o ubicama novinarke Dade Vujasinović, potvrdio je autentičnost zapisa iz Mladićevih dnevnika.

balištičar Vladimir Kostić utvrdio je da su u telu Dade Vujasinović nađena dva filcana čepa i da rane nije mogla naneti sama sebi, odnosno da je "najverovatnije ubijena".

Na osnovu tog veštačenja, okružni tužilac u Beogradu je januara 2009. podneo policiji zahtev za prikupljanje dokaza o njenom ubistvu. Uoči godišnjice smrti Dade Vujasinović, Nezavisno udruženje novinara Srbije ponovo je zatražio da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal od koga se očekuje da rasvetli i ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Dada Vujasinović je rođena 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a najveći deo novinarske karijere radila je u nedeljniku "Duga".

Bila je poznata po izveštajima i reportažama sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Posthumno je objavljena knjiga njenih rukopisa: "Svedočenja (iz obeščašćene zemlje)".

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2011. 21:50
Desetak dana pre tragicnoog dogadjaja sedeo sam sa pok.Dadom, njenimm verenikom i G.Zoranom Tatarom, fotografom Duge.Bila je puna planova za zivot, optimizma. Odmah sam znao da to nije bilo samoubistvo. Sta je bilo samo Gospod zna, ana nama ljudima je da otkrijemo sa nasim ljudskim merilima i mogucnostima. Ne mogu nikada zaboraviti da je bila poslednja novinarka koja je htela da nesto iskreno napise o iseljavanjima Srba sa podrucja Raske oblasti koje jos traju, a Beograd zabija glavu u pesak.
Sreda 25.05.2011. 08:24
gadno vreme, bese. ali to nije razlog da se ne rasvetli ubistvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online