Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
13:28
Vestionline A

Godišnjica smrti Dade Vujasinović

Na današnji dan pre 25 godina novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

Youtube
Dada Vujasinović

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da istraga još uvek nije odredila da li je smrt novinarke nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja. Pre dve godine i devet meseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo je izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu na osnovu dokaznog materijala koji mu je 2015. godine prosledilo Ministarstvo pravde.

Zaključak izveštaja dostavljenog VJT jula 2016. godine je da "povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja".

Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo pre veštačenja Forenzičkog instituta "preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštačenjima".

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da Komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović.

- Kao što znate, skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo, uradili smo uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko-medicinskom aspektu - rekao je Matić.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beogradu.

U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30. Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića, koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić je 2008. godine obavio niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga je Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak. Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta. Kostić je praktično veštačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih veštaka, a ne sâm dokazni materijal.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online