Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.04.2011.
07:09
J. Jelovac - Vesti A

Nova kolonizacija sveta (5): Rusija i Amerika u crnom ratu

Vesti o borbama u Libiji pogurale su prošle nedelje cenu barela nafte na Njujorškoj berzi na gotovo 107 dolara. Razlog je to što Libija ima najveće utvrđene rezerve nafte u Africi i dnevno je proizvodila oko 1,6 miliona barela. Od toga je najviše izvozila u Evropu, međutim blokadu izvoza libijskog crnog zlata osetio je ceo svet. Pa i Amerika.

Kako planetarne rezerve nafte kopne, tako se situacija u svetu zaoštrava... 

Poslednje statistike pokazuju da su zalihe američke nafte dovoljne za samo osam narednih godina, što dokazuje da se SAD više ne može osloniti na vlastite izvore energije. Ovakva situacija preti američkoj ekonomiji prvenstveno zato što je Amerika najveći svetski potrošač petroleja.

Bitka na Severnom polu

Pretpostavlja se da se četvrtina ukupnih svetskih zaliha nafte i gasa nalazi ispod Arktičkog okeana. Rusija, Norveška, Kanada, Danska i Amerika bore se oko podvodnog grebena Lomonosov, za koji se veruje da krije najveća mineralna bogatstva. Borba oko teritorije na Arktiku počela je pre desetak godina. Još 2001. Moskva je predala Ujedinjenim nacijama dokaze da ima pravo na teritoriju na Severnom polu, ali su oni odbijeni. Pre tri godine jedna ruska ekspedicija postavila je titanijumsku zastavu na dnu okeana ispod Severnog pola, kao simbol svojih pretenzija. Rusija je i najavila da će potrošiti 48 miliona evra na istraživanja, koja će dokazati da joj pripada deo Arktika.

Britanski Centar za energetska istraživanja izveštava da bi zalihe nafte mogle da počnu da presušuju već u narednih 10 godina. Po svemu sudeći, proizvodnja benzina će doživeti vrhunac do 2020. godine, što će usled sve manjih zaliha, dovesti do globalne nestašice sirove nafte. Neki stručnjaci u svojim proračunima idu do neverovatnih detalja. Tako su na osnovu sada poznatih rezervi i trenutne svetske potrošnje izračunali da će sve zalihe nafte u svetu biti iscrpljene 22. oktobra 2047. godine, i to u 20.58.


Era jeftine energije je, dakle, završena. Jeftina nafta je prošlost. U svetu se trenutno proizvodi oko 85 miliona barela nafte dnevno. Procenjuje se da će proizvodnja skočiti na 100 miliona barela pre nego što zalihe nafte počnu da presušuju.


Neke istraživačke grupe, ipak, smatraju da će zaliha biti dovoljno i za kasnije decenije 21. veka, dok neke naftne kompanije tvrde da će novootkrivena naftna polja u Angoli, Brazilu i Meksičkom zalivu zadovoljiti potražnju. Bilo kako bilo, sukobi oko nafte će se i dalje voditi, kao što se vode godinama i decenijama unazad.


Prošle godine je vruća tema bila kaspijska nafta. Skriveni hladni rat se vodi oko pitanja energetskog razvoja u zemljama oko Kaspijskog mora, gde su Rusija i SAD ponovo suprostavljeni. Obe strane su imale svoje uspehe i promašaje i nema nade da će se ovaj skriveni okršaj uskoro završiti. Reč je, naime, o borbi za energente, koji će prema procenama do kraja 2015. godine dostići proizvodnju od 4,3 miliona barela na dan. Dokazane rezerve ovog regiona kreću se od 17 do 49 milijardi barela.

K R A J

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2011. 00:35
ljudski rod pretjeruje u svemu i stvarno ta proročanstva o smaku svijeta sve više zvuče moguća.nažalost ni kinezi više toliko ne voze biciklo što bi uz gradski saobračaj trebalo da bude jedino prevozno sredstvo u i tako prenatrpanim gradovima sa automobila.zamislite beograd da slobodno šetate po njemu bez opasnosti od luđaka za volanom.
Četvrtak 07.04.2011. 10:03
Doista me čudi kako su Rusi zagrizli za Sjeverni pol...Poznavajući njihovu taktiku povlačenja, ovo je doista pravo čudo...
Četvrtak 07.04.2011. 09:56
Neka nestane nafta. Sta ce nam nafta? Treba se preorijentisati na alternativne izvore energije, kojih Srbija ima: solarnu, energiju vetra, hidroenergiju. Oni su ekoloski prihvatljivije, jest njihova proizvodnja tehnoloski zahtevnija i malo skuplja, ali je dugorocno isplativija. Posle deset godina nekoriscenja nafte i uglja lakse cemo disati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online