Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2011.
08:10
B. Božin - Vesti A

Planeta u raljama radijacije (5): Atomsko čudovište ne spava

Posle decenijske debate "za ili protiv" atomske energije u Nemačkoj, čini se da je antinuklearni lobi još jednom na dramatičan način dobio potvrdu svojih sumnji. Kao da je morala da se desi japanska katastrofa nesagledivih razmera da bi svet počeo da sluša ono za šta se godinama mislilo da je samo retorika u predizbornoj kampanji.

Jedan od vrsnih poznavalaca na polju atomske energije Vofgang Reneberg, koji je od 1998. do 2009. bio rukovodilac odeljenja za sigurnost reaktora pri nemačkom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, navodi da je na INES-skali od jedan do sedam (Internacionalna skala za nuklearne nesreće), sedam bio Černobilj, a i u Japanu je dostignut sedmi stepen.
 

Vofgang Reneberg

- Bio sam zapanjen da su atomski nadzorni organi u Francuskoj rangirali Japan ispod šestog stepena. Ako ovo nije katastrofa, onda ne znam o čemu govorimo - kaže Reneberg.


O tome kakve mogu da budu razmere katastrofe u slučaju topljenja nuklearnog jezgra, Reneberg kaže da to zavisi od konkretnih uslova, na primer, da li otopljeno jezgro ostaje u betonu, da li duvaju vetrovi, kakva je termika...


- U svakom slučaju, okolina u prečniku od 20 do 30 kilometara je teško ugrožena. To je oblast, gde će kontaminacija biti toliko jaka da decenijama, a možda i duže neće smeti da se stupi na to tle.

Takođe, teško je pretpostaviti da okolno područje može da bude brzo dekontaminirano, jer, kuda sa svom tom ozračenom zemljom - pita se Reneberg.

Ako ovo nije katastrofa - šta jeste?!: Fukušima u plamenu


Jedna anketa nemačke državne televizije ARD pokazala je da dve trećine ispitanih ne isključuje mogućnost da su i u Nemačkoj moguće slične katastrofe. Na pitanje koliko su bezbedne nemačke nuklearke Reneberg je odgovorio da sam pojam sigurnosti u čitavoj diskusiji o nuklearkama nema nikakvog smisla.

Planeta u raljama radijacije:

 

- Nuklearni jahači apokalipse
- Kobajagi nema uglja
- Radioaktivni Vuk Karadžić

- Pošteni i u praznoj samoposluzi


- Kad se u Brunsbitelu desila eksplozija vodonika, energetski koncerni nisu zaustavili reaktor, nego su rekli da on može i dalje da radi. Tri meseca kasnije je reaktor ipak ugašen i tek tada su primetili da su pored sudova za pritisak bili uništeni kablovi.

Od tada imam utisak da se ide na rizik, a da taj rizik podržavaju energetski koncerni - ističe Reneberg. On takođe smatra da tri meseca nije dovoljno za proveru sedam ili osam nuklearki, kako predviđa najnovija odluka Vlade.

Opasnost ispod tepiha

 

Osiguravajuća ruštva izbegavaju nuklearke: Rihard David Preht

Publicista Rihard David Preht upozorava da, kada se u političkoj javnosti odlučivalo o produženju rada nuklearki, niko nije pominjao rizik od jednog obrušavanja aviona ili terorističkog napada.


- To je ostalo zataškano ispod tepiha i zbog toga sada postoji veliko nepoverenje građana u Vladu kad tako nešto prećuti.

 

Već 20-30 godina se govori kako su nemačke nuklearke sigurne, kao da nema straha od aviona ili terorističke opasnosti. I kad se narod uzbuni zbog katastrofa kao u Černobilj ili sada u Japanu, onda Vlada obeća proveru nuklearki, kao da ta opasnost ne postoji već godinama.

 

Ako su nuklearke stopostotno sigurne, one bi onda mogle da se osiguraju kod osiguravajućih društava. Ali u Nemačkoj ne postoji nijedno osiguranje koje bi prihvatilo nuklearke, što već dovoljno govori o njihovoj sigurnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online