Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.02.2011.
13:07
Ž. Marković - Vesti A

Masakr Srba naredio Sanaderov savetnik?

Istražitelji hrvatskog tužilaštva prošle nedelje su boravili u Banjaluci, gde su razgovarali sa preživelim Srbima i svedocima stravičnih zločina nad srpskim stanovništvom u Sisku tokom 1991. i 1992. godine.

Đuro Brodarac

U Banjaluku je, kako "Vesti" saznaju, doputovao tužilac DORH-a koji vodi istragu o stravičnim zločinima nad oko 110 srpskih civila, koji su tokom 1991. i 1992. godine otimani i ubijani na monstruozan način.

Iz više izvora nam je potvrđeno da je tužilac ceo dan prikupljao iskaze preživelih Srba i očekuje se da će ti iskazi biti korišćeni kao dokaz u procesuiranju odgovornih.


Iako su neki banjalučki mediji objavili da je ovaj tužilac razgovarao sa tri svedoka zločina, zamenik županijskog tužioca u Osijeku Zvonko Kuharić nije želeo da komentariše tu informaciju.

On je naveo da je reč o predmetu koji je još u fazi istrage i kao takav predstavlja "službenu tajnu".

Podsetimo, mediji u Hrvatskoj su prošle godine opširno pisali da bi zbog zločina nad 110 Srba iz Siska uskoro trebali da odgovaraju Đuro Brodarac, šef policije u Sisku u to vreme i bivši savetnik Ive Sanadera, te Vlado Milanković koji je početkom devedesetih bio komandant specijalne policije hrvatskog MUP-a u Sisku.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac kaže da su zločini u Sisku veliki teret Hrvatskoj na putu za ulazak u Evropsku uniju. On objašnjava da su na to ukazivale sve međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podseća da je Amnesti internešenel u decembru prošle godine zbog toga prozivao hrvatsko pravosuđe.

Uskoro hapšenje?


Savo Štrbac navodi da je prema podacima Veritasa za zločine u Sisku najodgovorniji Đuro Brodarac, tadašnji šef policije u Sisku, a zločine su izvršile i Handžar divizija kao i jedinica Vukovi koja je pripadala PU Sisak, a kojom je u to vreme rukovodio Jadranko Gabrin.
- Imam pouzdanu informaciju da se uskoro očekuje hapšenje Brodarca - rekao je Štrbac.


- Od leta 1991. do početka 1992. godine u Sisku su pobijene čitave srpske porodice. U Hrvatskoj je javna tajna kako su u to vreme Srbi progonjeni na ulicama, kafićima, na svojim radnim mestima i u kućama, odakle su odvođeni i ubijani na unapred planiranim lokacijama.

Međutim i pored brojnih dokaza i svedočenja opštinsko tužilaštvo u Sisku za 20 godina nije procesuiralo ni jedan slučaj. Predmet je potom prebačen u nadležnost županijskog tužilaštva u Osijeku, što sugeriše da tužilaštvo u Sisku nije dobro obavilo posao. Osiječko tužilaštvo se već dokazalo u slučaju Branimira Glavaša - rekao je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.02.2011. 15:31
Nema ulaska u EU sa rukama ogrezlim u krvi. Svakome je tamo jasno da ako se ne dogodi pojedinacno sudjenje krivcima, onda ce jednoga dana neko drugi imati kamu u ruci da naplati dug nad nekim. Uvek je tako bilo kroz istoriju i EU to vise nece u svom dvoristu. Dosta su cekali da pocnu, a tek ce da bude svega po Croaciji, dug je put do punopravnog clanstva u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online