Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 17.02.2011.
07:10 >> 10:21h
Beta A

Tri godine od samoproglašenja nezavisnosti Kosova

Danas se navršavaju tri godine od kada su lideri kosmetskih Albanaca jednostrano proglasili nezavisnost južne srpske pokrajine. U Deklaraciji o nezavisnosti, koju je tada usvojila aklamacijom Skupština u Prištini, navedeno je da će "nezavisno Kosovo biti posvećeno miru i stabilnosti", a da će "kosovska država biti formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", piše, pored ostalog, u tom dokumentu.

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije - uveravaju vlasti u Beogradu

Dan kasnije, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova je priznalo osam zemalja. Prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

U protekle tri godine, to je učinilo ukupno 75 država, među kojima su zemlje regiona, osim BiH, i 22 zemlje članice EU.

Na zahtev Rusije i Srbije održana je sednica Saveta bezbednosti UN. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je tada da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i dalje pravni okvir za Kosmet.

Na toj sednici predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Ban Ki-muna da poništi jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i raspusti njegovu Skupštinu.

Istoga dana (18. februar) Skupština Srbije potvrdila je raniju odluku Vlade Srbije o poništavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, a šef diplomatije Vuk Jeremić povukao je ambasadore iz zemalja koje su priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

Nekoliko desetina hiljada Srba protestovalo je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, protiveći se jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Na mitingu u Beogradu 21. februara, pod nazivom "Kosovo je Srbija" pred nekoliko stotina hiljada ljudi govorio je i premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao i tadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić.

U incidentima više hiljada demonstranata pri kraju mitinga, zapaljena je ambasada SAD u Beogradu, a nekoliko drugih je oštećeno. Demolirano je nekoliko objekata restorana Mekdonalds i prodavnica u centru grada iz kojih je odneta firmirana roba. Tokom izgreda jedna osoba je poginula, više od 150 demonstranata i policajaca je povređeno, a u policiju su privedene 192 osobe.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 22. jula prošle godine utvrdio da jednostranim
proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosmetu. Savetodavno mišljenje MSP ne obavezuje države.

Proglašenju nezavisnosti prethodili su neuspešni pregovori Beograda i Prištine, uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe.

Najavljeni razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima još nisu zakazani. Vlada Srbije je u januaru ove godine postavila političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borislava Stefanovića za šefa tima za razgovore Beograda i Prištine.

Bogdanović: Kosmet, crna rupa u srcu Evrope

 

Ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je povodom tri godine nelegalne nezavisnosti Kosova i Metohije da su Srbi i dalje bez slobode kretanja, prava na rad, pa i na život.

 

Bogdanović je rekao da za dve trećine sveta nezavisnost Kosova i Metohije ne postoji, jer od 192 članice UN, 117 poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dok je 75 država priznalo nezavisno Kosovo. U poslednjih godinu dana to je učinilo samo 10 država.

 

"Svakim danom sve je jasnije da je jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo opravdanje za bezakonje koje vlada na Kosovu, a očito je da su u južnoj srpskoj pokrajini trenutno najugroženija ljudska prava ne samo u regionu, već i u čitavom savremenom svetu", ocenio je Bogdanović.

 

On je naglasio da su prava Srba i nealanbanaca ugrožena do te mere da Kosmet, po oceni mnogobrojnih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, predstavlja crnu rupu u srcu Evrope.

 

"Uspostavljanje evropskih standarda ostalo je samo mrtvo slovo na papiru, dok je pokrajina postala leglo kriminala", zaključio je Bogdanović.

Četvrtak 17.02.2011. 07:32
Ha,al su nezavisni bas su nezavisni.Nista nisu uradili samo koriste ono sto su oteli od Srba.Al su napredni,bas su napredni.Tek su sada zavisni,malo od droge malo od uranijuma.
Četvrtak 17.02.2011. 07:33
После три године од како су лидери косметских Албанаца прогласили независност, потпредседник Владе Косова постаје Србин. И Мехмед Паша Соколовић је био Србин. Толико о томе.
Četvrtak 17.02.2011. 07:34
Ovo bi moglo da spada u rubriku cuda za ne povjerovati.Samo 2 dan dijeli srbijansku i kosovsku dan drzavnosti.Samo jos da se ti datumi poklapaju to bi bila senzacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online