Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 13.02.2011.
01:12
Beta A

G17 traži smenu Cvetkovića

Stranka G17 plus i njen lider Mlađan Dinkić zahtevaće da premijer Srbije Mirko Cvetković bude smenjen, dogovoreno je na sastancima u vrhu te stranke, saznaje "Blic".

Ukoliko taj zahtev ne bude prihvaćen, G17 plus neće rušiti Vladu ali će "napadati svaki odluku za koju smatraju da je loša", piše "Blic" u nedeljnom izdanju.

"Smatramo da je premijer nesposoban i da ne može da nastavi da vodi Vladu. Ako DS ipak odluči da smeni Cvetkovića, i promeni ministre koji ne rade dobro, daćemo punu podršku novoizabranom timu", prenosi list izjavu neimenovanog izvora iz vrha stranke.

Ko će se poslednji smejati?: Cvetković & Dinkić

G17 plus neće tražiti raspisivanje vanrednih izbora, a do njih će doći samo u slučaju da se Demokratska stranka (DS) odluči na taj korak, piše list.

Navodi se da Mlađan Dinkić neće podneti ostavku na ministarsko mesto, i da će njegova stranka u Skupštini podržavati "sve dobre odluke Vlade".

Kako "Blicu" tvrde u vrhu G17 plus, Dinkić je sve zamerke koje je na račun rada Vlade iznosio u javnost poslednjih dana, prvo predočio predsedniku Srbije Borisu Tadiću, međutim, kako se navodi, njihovi razgovori nisu imali efekta.

"Glavna ideja (Dinkićeva) je da rekonstrukcija bez promene premijera nema smisla", piše list.

Visoki funkcioneri DS sa kojima je "Blic" razgovarao, "začuđeni su" Dinkićevim zahtevom koji, kako su naveli, sa pet-šest odsto podrške u biračkom telu ne može da ucenjuje Vladu.

"Mi smo zaista imali ideje o mogućoj promeni premijera, ali posle ovakvih napada to više nije moguće", rekli su u DS-u.

Šutanovac: Ne želimo ucene


Ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da DS ne želi da bilo ko ucenama ruši Vladu Srbije.


"Koalicija je 'živ organizam' i zahteva kompromise, ne želimo da je bilo ko ucenjuje sa čvrstim predlogom koji će da uruši funkcionisanje Vlade. Insistirati na rekonstrukciji u pravcu da se dogovor ne napravi, bilo bi jako loše", rekao je Šutanovac za "Blic".


Šutanovac je kazao da očekuje da ovih dana lideri koalicije donesu odluku o daljem radu Vlade.


Iako moramo biti svesni da je Vlada radila u situaciji svetske ekonomske krize, da je manjak investicija generalna pojava u regionu, ne mogu da prihvatim da je rad Vlade apsolutno negativan. Ipak, činjenica je da je moglo i bolje, rekao je Šutanovac.


Šutanovac je kazao da "kada se govori o mogućim promenama, one mogu biti i kvantitativne i kvalitativne".


"U svakom slučaju, to će biti rezultat dogovora koalicije. Stranački organi nisu doneli odluke", dodao je on.


Na pitanje da li je DS doneo odluku o personalnim promenama u Vladi, Šutanovac je odgovorio da "svakako da mediji nisu mesto gde se o tome razgovara".


"Verujem da su svi spremni na to jer niko nije rođen u Vladi. Odluke treba da budu donete na osnovu rezultata, kao i planova koje treba realizovati", kazao je Šutanovac.


On je rekao da "Vlada nije na samrti i ne treba joj infuzija da preživi". "Naprotiv, ima mogućnosti da u ovoj godini poboljša stanje iako se bori sa teškim problemima, dok opozicija sedi na stiroporu i čeka da joj vlast padne u krilo. Vlada ima potrebu da promeni dinamiku rada, koju je najbolje menjati novom energijom, što zavisi od dogovora lidera koalicije", kazao je Šutanovac.


"Siguran sam da se niko u DS ne plaši vanrednih izbora, ali Vladi treba pun mandat da bi ispunila svoja obećanja", zaključio je Šutanovac.

U DS-u ocenjuju da bi za Srbiju bila velika šteta ako bi se išlo na vanredne izbore, jer zemlja ne bi stigla da ispuni sve zahteve EU do septembra kada će se proceniti njena spremnost da postane kandidat za prijem u EU.

"Paradoksalno je da je Dinkić postao najveća prepreka ulasku Srbije u EU", prenosi list komentar iz vrha DS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 02:11
Dinkic radi ono sto je oduvek radio,prvi povlaci poteze svestan toga da se izbori blize a ne zeleci da se Vlada urusi sama od sebe.Uvek je do sada imalo efekata,pa bez obzira koliko da ga preziremo,jer ima nekog ko sme da se opkladi da sa ovom novom strankom nece uci u sledeci saziv Skupstine?
Nedelja 13.02.2011. 08:58
zasto se zajeba*aju. zar moraju da prave uvertiru. neka se raspisu izbori. dosadni su i providni.
Nedelja 13.02.2011. 02:41
Zna Dinkic da ni na sledecim izborima opoziciona koalicija nece uspjeti imati apsolutnu vecinu vec ce morati traziti pomoc neke manje stranke da im se pridruzi da naprave vecinu, Kako je ulaskom u koaliciju sa DS ugurao se u vlast i fotelju tako ce i posle izbora uci u koaliciju sa SNS da bi im obezbjedio da imaju vecinu i vlast a svoj ulazak u koaliciju ce ponovo naplatiti nekim vaznim ministarskim mjestom.I opet cemo imati situaciju da stranka koja ima 5% podrske biraca vodi glavnu rec u drzavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online