Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 11.02.2011.
06:46
T. Zečević - Vesti A

Osam godina čerupanja bolesnih

Iako ga protivnici jasno optužuju, profesor dr Tomica Milosavljević je otišao, ali nije razjasnio mnogo toga. Ostalo je nejasno hoće li se baviti i dalje politikom ili će samo u njoj statirati. Takođe nije jasno kakvu će ulogu imati u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i da li će biti samo profesor na beogradskom Medicinskom fakultetu i lekar na Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

Tomica otišao, problemi ostali
 

Ostalo je nejasno zašto je ostavio fotelju, razočaran i uvređen, zbog čega je ljut na građane, novinare i kolege. Najzad, ostao je nedorečen ili nedovoljno objašnjen njegov osmogodišnji učinak u srpskom zdravstvu.
 

U ovom vrzinom kolu prepunom nepoznanica jedino su vidljive i definisane posledice njegovog petomandatnog delovanja, koje poništavaju sva krečenja domova zdravlja, renoviranja bolnica i obnovu medicinskih aparata.

Posledice koje istovremeno objašnjavaju zašto mu građani nisu verovali, zašto su ga novinari gledali kroz krivo ogledalo i zbog čega su mu kolege lekari bili najveći protivnici. Mnogi njegovu ostavku tumače kao vrstu bežanja od minulog osmogodišnjeg rada.

Zdravstvo u Srbiji

 

 

Prvi deo: Srpsko zdravstvo - pacijent na umoru

 

Drugi deo: Vožnja smrti po vranjskoj bolnici

 

Treći deo: Zdravstveno

osiguranje kao u doba Tita

 

Četvrti deo: Dabogda te stigla reforma zdravstva

A taj učinak su reforme koje su, ispostavilo se, bile plod podivljale korupcije, afera i prikrivanja uzroka umiranja u bolnicama pod čudnim okolnostima. Te reforme su omalovažile zdravstvene knjižice, izmislile mehanizme čerupanja bolesnih preko dopunskog rada, nestandardnih usluga i lista čekanja.
 

Reforme zdravstva omogućile su pojedincima da preko tendera i "važnih projekata" stiču bogatstvo, preko nabavki lekova isprazne državne kase.

Najdrskiji primer je pljačkanje građana preko nabavke "spasonosnih" vakcina protiv svinjskog gripa u čiju su se najvišu cenu u regionu ugradili brojni sumnjivi posrednici.
 

A šta ćemo sa brojnim obračunima sa neistomišljenicima, progonima i smenama na desetine direktora i imenovanje partijskih drugova na njihova mesta? Šta ćemo sa neispunjenim obećanjima i kada ćemo pričati o istražnim radnjama. Otuda ostavka jeste moralni čin, ali ona nikog ne oslobađa odgovornosti.

POVEZANE VESTI

Petak 11.02.2011. 07:51
nije on otisao. samo pokusava da pobegne od robije. prvi je u nizu koja ce ova koalicija u panici da pusti niz vodu. rejting se mora popraviti. pokusati da se narodu ponovo dodvore. cekace on njih u zabeli. niko im vise ne veruje. pa makar i pola vlade strpali u cuzu.
Petak 11.02.2011. 07:52
Он мисли да се склонио на време ...
Petak 11.02.2011. 09:41
Hvala Bogu da i Zabela dobije gastroenterologa. Ovako čim neki zatvorenik dobije paket sa domaćom kobasicom ili kulenom svi cimeri dobiju gorušicu. Još će neki da dobije i čir u stomaku. Ajde Tomice srećo naša da se pridružiš, pa ujutro svi lepo u kamenolom na rekreaciju. Parole kao nekada - mi gradimo prugu, pruga gradi nas !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online