Petak 11.02.2011.
06:46
T. Zečević - Vesti

Osam godina čerupanja bolesnih

Tomica otišao, problemi ostali
 

Ostalo je nejasno zašto je ostavio fotelju, razočaran i uvređen, zbog čega je ljut na građane, novinare i kolege. Najzad, ostao je nedorečen ili nedovoljno objašnjen njegov osmogodišnji učinak u srpskom zdravstvu.
 

U ovom vrzinom kolu prepunom nepoznanica jedino su vidljive i definisane posledice njegovog petomandatnog delovanja, koje poništavaju sva krečenja domova zdravlja, renoviranja bolnica i obnovu medicinskih aparata.

Posledice koje istovremeno objašnjavaju zašto mu građani nisu verovali, zašto su ga novinari gledali kroz krivo ogledalo i zbog čega su mu kolege lekari bili najveći protivnici. Mnogi njegovu ostavku tumače kao vrstu bežanja od minulog osmogodišnjeg rada.

Zdravstvo u Srbiji

 

 

Prvi deo: Srpsko zdravstvo - pacijent na umoru

 

Drugi deo: Vožnja smrti po vranjskoj bolnici

 

Treći deo: Zdravstveno

osiguranje kao u doba Tita

 

Četvrti deo: Dabogda te stigla reforma zdravstva

A taj učinak su reforme koje su, ispostavilo se, bile plod podivljale korupcije, afera i prikrivanja uzroka umiranja u bolnicama pod čudnim okolnostima. Te reforme su omalovažile zdravstvene knjižice, izmislile mehanizme čerupanja bolesnih preko dopunskog rada, nestandardnih usluga i lista čekanja.
 

Reforme zdravstva omogućile su pojedincima da preko tendera i "važnih projekata" stiču bogatstvo, preko nabavki lekova isprazne državne kase.

Najdrskiji primer je pljačkanje građana preko nabavke "spasonosnih" vakcina protiv svinjskog gripa u čiju su se najvišu cenu u regionu ugradili brojni sumnjivi posrednici.
 

A šta ćemo sa brojnim obračunima sa neistomišljenicima, progonima i smenama na desetine direktora i imenovanje partijskih drugova na njihova mesta? Šta ćemo sa neispunjenim obećanjima i kada ćemo pričati o istražnim radnjama. Otuda ostavka jeste moralni čin, ali ona nikog ne oslobađa odgovornosti.

2024 © - Vesti online