Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.02.2011.
05:51
Blic A

Prosvetari “ubili“ Vladu - povećanje plata traže zdravstvo, EPS i policija

Mig Ministarstva finansija prosvetarima da će se u budžetu naći četiri milijarde dinara za ispunjenje njihovih zahteva otvorio je Pandorinu kutiju. Sektori zdravstva, policije i elektroprivrede, koji su među najmasovnijim i najjačim u zemlji, ispostavili su zahtev za povećanje plata i zapretili štrajkom ukoliko im Vlada ne izađe u susret.

Izgleda da nas očekuje haos...
 

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je da bi se u budžetu Srbije mogle naći četiri milijarde dinara za ispunjenje dela zahteva prosvetara. Ovu ponudu, koju su drugi dočekali kao šansu da se bore za svoj deo kolača, prosvetari su bez razmišljanja odbacili poručivši da će, ukoliko uskoro ne postignu dogovor, radikalizovati štrajk i izaći na ulice.


Novi pregovori sa premijerom Cvetkovićem zakazani su za sredu ili četvrtak, dok će u Agenciji za mirno rešavanje sporova prosvetari danas pregovarati i sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem. Rešenje se, međutim, ne nazire. Prosvetari tvrde da ih ponuda ministarke Dragutinović ne zanima jer je nedovoljna. I u tome su su složni svi prosvetni sindikati. 

Žarko Obradović: Nadam se rešenju

- Neću da razmišljam o tome šta bi bilo ukoliko se štrajk nastavi i koliko bi on mogao da potraje. Nadam se da ćemo novim pregovorima sa sindikatima uspeti da nađemo rešenje i da će štrajk biti okončan do kraja nedelje - rekao je za “Blic” Žarko Obradović i dodaje da će novi pregovori sa prosvetarima biti zakazani čim se Mirko Cvetković, predsednik Vlade, vrati iz Brisela.

Ostali u javnom sektoru, koji se ne nalaze u boljoj situaciji, budno su pratili pregovore prosvetara i Vlade i uputili svoju podršku njihovom štrajku. Sada, kada su videli da Vlada reaguje na pritiske, otvoreno prete protestima. Sektor zdravstva je posebno revoltiran, budući da su uoči Nove godine tri reprezentativna sindikata uputila zahtev Ministarstvu zdravlja da uđu u pregovore o povećanju plata.


Nezadovoljnih je mnogo u sektoru bezbednosti, pa su policijski sindikati već zakazali štrajk.


Povećanje zarada traže i radnici u sektoru elektroprivrede. Sindikat radnika TE “Nikola Tesla” iz Obrenovca već je 25. januara održao štrajk upozorenja tražeći povećanje naknade za rad u smenama na 26 odsto od osnovice.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 10:38
Biblijska prica o 7 debelih i 7 mrsavih krava se ponavlja, samo zuto crveni nisu citali Sveto Pismo pa nisu stedeli dok je bilo para od privatizacije i donacija. Pojedose Kristo, Kolesar, Janjusevic i ostali sa spiska buducih robijasa. Nenormalne plate po javnim preduzecima ,silne agencije, birokratija i milionske akrobacije od satelita do mosta preko Ade stigle na naplatu. Gde im je sada potrosacka korpa, da objasne gradjanima da je malo i Telekom da se proda da se zavrsi ova godina. Za iducu godinu imamo EPS spreman, samo da se prvo ocisti Kolubara i ostali lopovski majdani. Napravili su od Srbije Saharu, sada ce i takavj vetar da im dune.Ko seje vetar zanje oluju.
Sreda 02.02.2011. 10:11
Kada je Tomica neki dan dao ostavku, odmah mi je bilo jasno da će se dići i ostali "nevoljnici" u vidu sindikata i ostalih unija, a prosvetari su samo otvorili Pandorinu kutiju. Evo policije gde sprema protest samo dan pre mitinga naprednjaka! Da li to znači da neće obezbeđivati skup ako im se ne ispune zahtevi?!Ne daj Bože da bude kao u Egiptu! Ili daj Bože?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online