Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 27.01.2011.
00:41
N. Jokić - Vesti A

Marti: Mafija jača od Euleksa

Možda bi neki mogli da se zadovolje glasanjem za rezoluciju kao virtuelnim izrazom, znajući da se zapravo ništa neće dogoditi u nastavku. Mislim da treba biti oprezan i da je potrebno uspostaviti jednu strukturu koja bi bila efikasna u ravetljavanju istine, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" Dik Marti, specijlni izvestilac Saveta Evrope o trgovini organima.

Dik Marti

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope su podržali vaš izveštaj, izglasali su rezoluciju sa 169 glasova za i 8 glasova protiv, kako objašnjavate to, moglo bi se reći jednoglasje?
- Iznenađuje da je taj vrlo jasan glasački rezultat u suprotnosti sa svim onim polemikama koje su se čule odmah nakon objavljivanja izveštaja u decembru.

Mislim da su poslanici zapravo učini napor i pročitali izveštaj, pažljivo pratili raspravu i sada postoji opšte saglasje da treba istražiti i razjasniti šta se dogodilo.

Mislim da su priznali da su indikacije i svedočenja do kojih sam došao i koji se navode u izveštaju ozbiljni.

Svi su saglasni da je potrebna istraga, ali se ne zna ni ko će je sprovesti, kada ni kako. Da li vi imate poverenja u Euleks o kojem se govori kao o glavnom kandidatu koji bi sproveo istragu?
- Vrlo jasan glasački rezultat je važan korak, ali je to samo etapa i ona bi bila nevažna ako ne bi bilo nastavka koji bi bio dobro pripremljen i ako ne bi bilo političkog nastavka. U tome vidim ključnu opasnost.

Možda bi neki mogli da se zadovolje ovim glasanjem kao virtuelnim izrazom, znajući da se zapravo ništa neće dogoditi u nastavku. Mislim da treba biti oprezan i da je potrebno uspostaviti jednu strukturu koja bi bila efikasna u ravetljavanju istine.

Iskreno rečeno, Euleks onako kako je primoran da radi danas i kako je organizovan ne verujem da može da sprovede istragu na ozbiljan način.

Uostalom, ako se pogledaju državna pravosuđa i međunarodno pravosuđe u regionu te strukture nisu bile sposobne da zaštite svedoke. Čim je reč o procesu na visokom nivou ili gde je dodirnut izvestan nivo u kriminalnoj hijerarhiji - konstatujemo da svedočenja postaju ne samo teško izvodljiva nego, zapravo, nemoguća. Svedoci i njihove porodice se zastrašuju i bilo je ubistava svedoka.

"Hjuman Rajts Voč" predlaže da posebna jedinica Euleksa istražuje trgovinu organima, a Ketrin Ešton, šefica evropske diplomatije tvrdi da specijalni tužilac za to nije potreban. Da li je to manjak političke volje ili stav EU?

Ne znam da li je Ešton čitala izveštaj i mislim da je dala tu izjavu pre glasanja u PS Saveta Evrope. Ono što predlaže "Hjuman rajts voč" neophodno je da bi se došlo do pravednog sudskog procesa i istinske zaštite svedoka. Kosovo je mala zemlja, svi se znaju, vrlo lako može da se stvori nešto što bih nazvao "incestuozna klima".


Veoma sam šokiran činjenicom da vidim da se bivši funkcioneri UNMIK-a danas nalaze na funkcijama koje plaćaju kosovski lideri, iako to samo po sebi nije protivzakonito. Danas je bivši čovek broj dva UNMIK-a plaćen od strane Haradinaja, a Tači ima savetnika koji je bivši pripadnik UNMIK-a. Mislim da je to indikacija postojanja krajnje promiskuitetne klime.

Da bi postojalo nezavisno i objektivno pravosuđe neophodno je da ono bude van tog malog područja prepunjenog emocijama. Potrebno je da bude stvorena jedna pravosudna struktura ad hoc - osnovana posebno za istragu trgovine organima koja bi se nalazila van Kosova, koja bi raspolagala pravom da primenjuje mere koje štite svedoke i porodice svedoka - ne samo za vreme procesa nego i posle njega.

Svedoci imaju toliko stvari da kažu da njihov život ne bi posle toga vredeo mnogo ukoliko bi se otkrio njihov identitet. 

(OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU "VESTI")

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.01.2011. 08:37
EULEKS u ovom slucaju nemoze uraditi ama bas nista,zato sto je vecina njih potkupljena od Siptara i puno njih se plase za svoju i porodicnu bezbednost.Jedino nezavisna istraga koju bi sastavio SAVET EVROPE moze nesto uraditi.Sto se tice zastite SVEDOKA ko poznaje Siptarski mentalitet(SUMSKI) taj zna ako nemogu ubiti neposrednog svedoka ubice mu nekoga od blize familije brata,sestru,oca,decu,zato je tamo tesko naci svedoka a ima ih puno koji bi svedocili.Nadam se da ce biti zelje i volje da se ovi ZLOCINCI privedu licu pravde.Nadam se da ce ove UIBICE stici ruka PRAVDE.
Četvrtak 27.01.2011. 09:07
Sam Marti ukazuje na opasnost da se ovo ne nestavi ako odredjeni korumpirani politički krugovi spreče politički nastavak. A verujem da će Amerikanci i Englesi sve pokušati da se ovo razvodni jer za sve su oni najveći krivci. Zato kaže u interviju: "Vrlo jasan glasački rezultat je važan korak, ali je to samo etapa i ona bi bila nevažna ako ne bi bilo nastavka koji bi bio dobro pripremljen i ako ne bi bilo političkog nastavka. U tome vidim ključnu opasnost".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online