Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 26.12.2010.
09:19
Pres A

Tačijevi kasapi vadili organe i u Srpskoj?!

Žene i decu iz istočne Bosne, koji su u martu 1992. godine u četiri autobusa krenuli ka zapadnoj Evropi, u Brodu u Posavini najverovatnije je presrela ista zločinačka ekipa lekara i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koji su umešani i u trgovinu organima Srba sa Kosova i Metohije.

Sijekovac kod Broda... Masovna grobnica u kojoj su se nalazili posmrtni ostaci 59 ljudi, od čega su 23 dečji

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović, koji je analizirao Martijev izveštaj i povlačio paralele sa dostupnim informacijama o stravičnom zločinu u Brodu, kaže za "Pres" da sve upućuje na zaključak da je grupa istih ljudi umešana u zlodela na Kosmetu i u Posavini.

On kaže da je u sastavu jedinica MUP-a Hrvatske, koje su od maja do oktobra 1992. godine kada je zločin počinjen, delovale na području Broda, bio određen broj Albanaca sa Kosmeta čija uloga u celoj priči do dana današnjeg nije rasvetljena.

"Postoje informacije da su ti isti Albanci koji su bili u hrvatskoj policiji učestvovali u trgovini organima na Kosmetu, za šta je, kako je već objavljeno, odgovoran Hašim Tači. Osim toga, niko još nije utvrdio ko su strani lekari koji su boravili na prostoru Posavine 1992. godine i učestvovali u švercu organa. Da li su i oni bili na Kosmetu? To je pitanje na koje odgovore treba da da Tužilaštvo BiH, koje slučaj iz Broda, čini se, ne namerava da procesuira", rekao je Trifunović.

Svedočenje učesnika

Masovna grobnica otkrivena je pored starog muslimanskog groblja 2004. godine, 12 godina nakon masakra

"Pres" podseća da je pre više od dve i po godine objavio detalje stravičnog zločina koji su pripadnici takozvane Armije BiH, HOS-a i HVO-a počinili na području Broda tokom šest meseci 1992. godine.

Tada su misteriozno nestali putnici četiri autobusa - žene i deca, izbeglice iz istočne Bosne, koji su putovali prema zapadnoj Evropi.

Savet Evrope da istraži i zločine u Brodu!


Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Milica Marković kaže da poslanici u toj instituciji mogu da pokrenu inicijativu da Savet Evrope istraži slučajeve poput onoga u Brodu. "Potrebno je da se skupi određeni broj potpisa poslanika. Naravno, pre bilo kakve inicijative, potrebno je da se prikupe dovoljno pouzdani i tačni podaci o celom slučaju. Tek nakon toga bi Savet Evrope odredio svoj tim izvestilaca i njegov posao bi bio da dođe na teren i prikuplja informacije", rekla je ona.

Tek 2004. godine u selu Sijekovac kod Broda otkopana je masovna grobnica u kojoj se nalazilo 59 skeleta, od čega 23 dečja.

Nakon iskopavanja skeleta iz grobnice, Udruženju nestalih iz Broda javila se osoba koja je priznala da je učestvovala u tom pokolju i koja je rekla da su ženama i deci pre smrti povađeni najvažniji organi. Ispostavilo se da je te podatke ovom udruženju dostavio Nijaz Čaušević zvani Medo, koji je u to vreme bio pripadnik HVO-a.

Trifunović kaže da je očigledno da je istraga o celom slučaju zapela u Tužilaštvu BiH i da će se stvari teško pomeriti sa mrtve tačke. On ističe da je zbog svega sada potrebno pokrenuti celu priču na najvažnijim evropskim adresama.

- Pogledajte koliko se bure diglo posle objavljivanja Martijevog izveštaja. Za to vreme, zlodelo u Brodu pada u zaborav. Sada treba da reaguju vlasti RS, pa da u Banjaluku i Brod dovedu Martija ili nekoga poput njega da celu stvar pokrene sa mrtve tačke. Zlodelo u Brodu je mnogo gnusnije jer je počinjeno nad decom - kaže Trifunović.

Nedopustivo ćutanje

S druge strane, sekretar dečje ambasade Međaši Duško Tomić kaže da nema informacije da su pojedina lica sa Kosmeta umešana u zločin u Brodu, ali naglašava da je nedopustivo da Tužilaštvo BiH toliko dugo ćuti o celom slučaju.

"Pre nekoliko dana sam se najavio glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu i u narednom periodu očekujem sastanak sa njim. Na ovom predmetu je radio Dejvid Švendimen, ali nakon što je otišao iz BiH, ništa se nije pomerilo sa početka.

Sigurno je da posle ovih informacija o zlodelima na Kosmetu, priča iz Broda ponovo dobija na značaju. S obzirom na to da je izveštaj Martija tražio Savet Evrope, ako se ništa u međuvremenu ne promeni i mi ćemo se obratiti toj instituciji", naveo je Tomić.

Fakti


- Regularna Vojska Hrvatske u selu Sijekovac kod Broda 26. marta 1992. godine počinila je prvi ratni zločin na području BiH
- Hrvatske snage u maju 1992. godine isterale su srpsko stanovništvo sa područja ove opštine i pod njihovom kontrolom Brod je bio do oktobra iste godine
- Te godine u Brodu izgubio se svaki trag putnicima iz četiri autobusa koji su prevozili izbeglice iz Zvornika, Srebrenice i Žepe

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.12.2010. 09:33
Много је скривених злочина над Србима на свим територијама бивше Југославије, да се не би сазнала истина о завери запада уништења Срба у Хрватској, Босни, на Косову. Сада се види да Срби нису били параноични кад су причали о ј завери. Само што су у самом српском народу постојали људи који у то нису веровали. Сада се показује да је завера постојала и да полако излази на светло дана.Само треба све ово довести до краја.
Nedelja 26.12.2010. 09:49
navodno da je u Bih tokom rata bilo mrtvih 60% muslmana 30% Srba i 10Hrvata , al nakon svih tih otkrica , nesto sumljam u to . Probam da zamislim kakav blesan um moras da budes da ides ljudima a posebno deci organe da vadis na razsvjetljavnju tih zlocina bi trebo Dodik da forsira brez prestanka i da blokira sve ostale stvari dok ne bude pocela ozbiljna istraga iako nakon 18g tezko sta mnogo da se napravi
Nedelja 26.12.2010. 11:57
Треба наћи одговорне за нестанак 10000 мушкараца и 20000 жена били које националности на простору бивше СФРЈ. Начин нестанка је управо повезан са трговином органима. Људска ђубрад су учили за време рата тада, а усавршили су се за рата Србије против Албанаца и НАТО-а. Пуно људи је нестало, губи им се сваки траг...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online