Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 25.12.2010.
00:44
Vestionline A

Organi presađivani u bolnici "Majka Tereza"?

Dosadašnja istraga Tužilaštva za ratne zločine pokazala je da su hirurški zahvati nad civilima, žrtvama trgovine organima, izvođeni, po svemu sudeći, u domovima zdravlja ili bolnicama koji su tokom ratnog perioda bili korišćeni za lečenje ranjenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, saznaje "Politika".

Monstruoznost kao iz horor filmova

Kako navodi "Politika", u kliničko-bolnički centar "Majka Tereza" u Tirani tokom 1999. godine primljeno je 75 pacijenata sa Kosmeta, dok je u Univerzitetsku bolnicu u Skoplju sa dijagnozom teške insuficijencije bubrega primljeno 70 pacijenata sa Kosova i Metohije. U Tirani je urađeno nekoliko presađivanja bubrega.


U istoj bolnici je od 75 pacijenata zadržano njih 35, dok su ostali prevezeni u Italiju (25) i Austriju (15) gde su čekali na presađivanje. Srpsko tužilaštvo kao jedan od dokaza za tvrdnju o sumnjivim organima navodi izjavu doktora Sulejmana Kodra, šefa odeljenja za transplantacije KBC "Majka Tereza" u Tirani, prenosi "Politika".

On je novinarki "TV Top njuz" iz Tirane Bljerini Moki ispričao da su u ovoj bolnici zabeleženi slučajevi presađivanjaorgana od nepoznatih donora, ali da se "hirurzi ne mogu smatrati odgovornim za to".


Za iste potrebe korišćeni su deo bolnice u kasarni "Bajram Curi", dom zdravlja u fabrici "Koka-Kole" u Tirani, neuropsihijatrijska bolnica u zatvoru broj 320 u mestu Burelj i privatna kuća adaptirana u bolnicu u blizini mesta Tropoja, takozvana žuta kuća.


Pored tih lokacija, srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva koji se nalazi u pograničnom delu između Kosmeta i Albanije, jedan kraj tunela je na Kosmetu, a drugi u Albaniji.

Karla del Ponte

Do ovih podataka, Tužilaštvo za ratne zločine je došlo istragom na slučaju "33-08", pod radnim nazivom "Trgovina ljudskim organima".

Predmet je otvoren pre dve godine, kako bi se proverile tvrdnje koje je Karla del Ponte, bivši glavni tužilac Haškog tribunala, iznela u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločini".

Tužilaštvo za ratne zločine došlo je i do informacija o postojanju masovnih grobnica na teritoriji Albanije u kojima su sahranjeni posmrtni ostaci zarobljenika.

Sumnja se da se masovne grobnice nalaze u blizini Tropoje (močvara-peščara u kojoj se nalazi najmanje 70 tela ubijenih Srba, Roma i Albanaca), zatim u rudniku Deva sa albanske strane i u blizine takozvane žute kuće, navodi "Politika".

POVEZANE VESTI

Subota 25.12.2010. 00:52
Сутра ћу да упалим свијеће за жртве овог геноцида.
Subota 25.12.2010. 01:26
Где су пресађивани органи, најбоље знају Тачијеви шефови. Зна се под чијим покровитељством је он деловао.
Subota 25.12.2010. 14:25
Hvala redakciji da svaki dan objavljuje clanke o stradanju Srba, dok drugi mediji cute.Malo nas je, ali neka nas ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online