Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.12.2010.
03:11
B92 A

Ujedinjuje se diplomatija ex-YU zemalja?

Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju srpskog predsednika Borisa Tadića o zajedničkim ambasadama. Zvanična Ljubljana za sada pristaje jedino na zajedničke ekonomske poslove.

Prve destinacije gde će se diplomate naći pod jednim krovom mogle bi da budu zemlje Afrike. Beograd je, kako je ”Večernjim novostima” rečeno u MSP, uputio inicijativu, spreman je za razgovore o detaljnoj razradi ovog modela i čeka odgovore iz komšiluka, prenosi B92.

Dobijaju li jugo-(re)integracije novi oblik?!

"Ideja o ”skandinavskom modelu” za diplomatsko-konzularna predstavništva ponovo je aktuelizovana u situaciji ekonomske krize. Zemljama u regionu budžetska sredstva su sužena i svima ide u korist da smanjimo troškove, a pri tom ne ugrozimo naše nacionalne interese, iako sedimo u istoj zgradi“, objašnjava Borko Stefanović, politički direktor MSP.

On smatra da je ”skandinavski model” u interesu Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a naknadno bi se dogovaralo da li bi nas u trećim zemljama predstavljao zajednički ambasador, ili bi više diplomata sedelo u istoj zgradi i delilo troškove.

Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji, kaže da Beograd i Sarajevo već duže rade na nekoj vrsti prelaznog rešenja diplomatske saradnje, koja zasada obuhvata ispomoć u konzularnim poslovima.

"Recimo, u Africi BiH ima ambasade u Kairu i Tripoliju i značilo bi nam da nas Srbija

Ujedinjenje policija Srbije i Hrvatske?

 

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je da je ključno da istražni timovi Hrvatske i Srbije preko regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala, koji su zajednički formirale, rade još efikasnije.

zastupa ili bar pruža konzularnu pomoć našim građanima u onim zemljama ovog kontinenta u kojima ima svoje diplomate. Takođe, spremni smo da istu ”logistiku” pružimo Srbiji tamo gde mi imamo ambasade“, tvrdi Arnaut.

I crnogorski šef diplomatije Milan Roćen pozdravio je Tadićevu ideju o zajedničkim ambasadama, ali i dodao da će ona u praksi biti teško ostvariva dok dve zemlje ne postignu saradnju kakve imaju države Skandinavije.

Dok slične poruke stižu i iz Zagreba, Ljubljana je otvoreno odbila ponudu.

"Premijer Pahor je već objasnio da to nije u interesu Slovenije, niti je to moguće bezbednosno realizovati, s obzirom na to da smo mi članica EU i NATO. Uostalom, mi imamo mogućnost da preko delegacija EU budemo prisutni u celom svetu“, kaže Dejan Vladić, politički ataše slovenačke ambasade u Srbiji.

On objašnjava da bi eventualno moglo da se razmotri pitanje zajedničkog nastupa u oblasti ekonomske diplomatije i to najpre u zemljama Afrike.

U procesu sukcesije imovine SFRJ dogovoreno je da naša zemlja do kraja godine napusti 24 diplomatsko-konzularna predstavništva.

Gašo Knežević, visoki predstavnik naše zemlje u procesu sukcesije, kaže da nije bilo razgovora da se eventualno u ovim ambasadama formiraju zajednička diplomatska predstavništva zemalja u regionu.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.12.2010. 08:26
"On smatra da je ”skandinavski model” u interesu Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH" a da li srbiji odgovara ,interesuje li bilo koga interes srbije?
Sreda 01.12.2010. 12:49
Ko ima nizak pritisak neka dodje ovde da ga digne za sekund!!!!
Sreda 01.12.2010. 14:20
Neko hitno da pregleda nase politicare. Ovi su izgubli kompas. Ne znaju gde teraju i u sta uradaju, gde je levo a gde je ono drugo levo. Ovo je van svake pameti, ma van mozga. Ovo je politika na nivou ameba...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online